Ten niebieski grzybek wygląda na trujący, jednak czy jest taki w rzeczywistości?

Łysiczka niebieskozielona
Ten niebieski grzybek wygląda na trujący, jednak czy jest taki w rzeczywistości?
Źródło: Patric Froidevaux/Getty Images
Łysiczka niebieskozielona, znana także pod nazwą pierścieniak grynszpanowy to jeden z ciekawszych grzybów w polskich lasach. Jej niesamowity niebieskawy kapelusz z pewnością oczaruje nie jednego grzybiarza. Chociaż jego kolor sugerowałby, że jest trująco, to w rzeczywistości jest inaczej? Czy łysiczkę niebieskozieloną można jeść?

Łysiczka niebieskozielona - co to za grzyb?

Łysiczka niebieskozielona to grzyb rosnący w Polskich lasach od czerwca do listopada o charakterystycznym niebieskawym kapeluszu. Spotykana jest jednak również w Ameryce Północnej. Należy do rodziny pierścieniakowatych i może zostać łatwo pomylona z pierścieniakiem białoniebieskim, który uznawany jest za niejadalny. Pierścieniak grynszaponowy ma niewielkie kapelusze o średnicy od 3 do 10 centymetrów w kolorze niebieskozielonym lub sinozielonym. Na nim znajduje się śluz i białe łuski, które niektórym mogą kojarzyć się z łuskami muchomorów. Kiedy jest sucho kapelusz jest wysycha i robi się gładki i połyskujący, a do tego nieco blaknie.

Grzyby

Zofia Leszczyńska-Niziołek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Łysiczka niebieskozielona ma gęste i przyrośnięte do trzony blaszki. Z początku są one białe, jednak z czasem mogą zrobić się fioletowo sine, a następnie czekoladowobrązowe. Na trzonie młodych osobników można zauważyć pierścień, który zanika, pokrywając się kosmkami białego koloru. Grzyby te można spotkać zarówno na ziemi, jak i na martwym drewnie. Łysiczka niebiekozielona rośnie w grupach złożonych z wielu owocników. Najczęściej spotykać ją można pod bukami, a rzadziej pod jodłami.

Czy łysiczka niebieskozielona jest jadalna?

Łysiczka niebieskozielona zaliczana jest do grzybów jadalnych, chociaż w stanach uważa się ją za niejadalną. Nie należy do gatunków dobrych - niewielu grzybiarzy ją zbiera ze względu na niezbyt wyraźny i atrakcyjny smak. Dodatkowo posiada podobny śluz na kapeluszu, co maślaki, przez co jest trudna w obróbce. Mimo, iż nie jest to grzyb popularny, to przeprowadzano nad nim badania. W owocnikach tego grzyba potwierdzono obecność antynowotworowych polisacharydów. 

Jak przygotować łysiczkę niebieskozieloną

Łysiczka niebieskozielona pokryta jest charakterystycznym śluzem, podobnym do tego, który spotyka się na maślakach. Jest on ciężko strawny i trzeba go usunąć przed spożyciem, najlepiej razem ze skórką. Ze względu na niskie walory smakowe poleca się stosowanie tego grzyba raczej jako dodatku do grzybowych potraw. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości