Łysiczka niebieskozielona - co to za grzyb?
Łysiczka niebieskozielona to grzyb rosnący w Polskich lasach od czerwca do listopada o charakterystycznym niebieskawym kapeluszu. Spotykana jest jednak również w Ameryce Północnej. Należy do rodziny pierścieniakowatych i może zostać łatwo pomylona z pierścieniakiem białoniebieskim, który uznawany jest za niejadalny. Pierścieniak grynszaponowy ma niewielkie kapelusze o średnicy od 3 do 10 centymetrów w kolorze niebieskozielonym lub sinozielonym. Na nim znajduje się śluz i białe łuski, które niektórym mogą kojarzyć się z łuskami muchomorów. Kiedy jest sucho kapelusz jest wysycha i robi się gładki i połyskujący, a do tego nieco blaknie.
Grzyby
Łysiczka niebieskozielona ma gęste i przyrośnięte do trzony blaszki. Z początku są one białe, jednak z czasem mogą zrobić się fioletowo sine, a następnie czekoladowobrązowe. Na trzonie młodych osobników można zauważyć pierścień, który zanika, pokrywając się kosmkami białego koloru. Grzyby te można spotkać zarówno na ziemi, jak i na martwym drewnie. Łysiczka niebiekozielona rośnie w grupach złożonych z wielu owocników. Najczęściej spotykać ją można pod bukami, a rzadziej pod jodłami.
Czy łysiczka niebieskozielona jest jadalna?
Łysiczka niebieskozielona zaliczana jest do grzybów jadalnych, chociaż w stanach uważa się ją za niejadalną. Nie należy do gatunków dobrych - niewielu grzybiarzy ją zbiera ze względu na niezbyt wyraźny i atrakcyjny smak. Dodatkowo posiada podobny śluz na kapeluszu, co maślaki, przez co jest trudna w obróbce. Mimo, iż nie jest to grzyb popularny, to przeprowadzano nad nim badania. W owocnikach tego grzyba potwierdzono obecność antynowotworowych polisacharydów.
Jak przygotować łysiczkę niebieskozieloną
Łysiczka niebieskozielona pokryta jest charakterystycznym śluzem, podobnym do tego, który spotyka się na maślakach. Jest on ciężko strawny i trzeba go usunąć przed spożyciem, najlepiej razem ze skórką. Ze względu na niskie walory smakowe poleca się stosowanie tego grzyba raczej jako dodatku do grzybowych potraw.
Zobacz także:
- Uszy Judasza i rozczochrane kalafiory, czyli nietypowe grzyby w polskich lasach. Co warto zbierać?
- Niebezpieczne grzyby w polskich lasach. Tych gatunków lepiej unikać
- Mandat na grzybobraniu? Za zerwanie tych grzybów możesz zapłacić nawet 5 tysięcy złotych
Autor: Teofila Siewko
Źródło: nagrzyby.pl/healing-mushrooms.net
Źródło zdjęcia głównego: Patric Froidevaux/Getty Images