Niebezpieczne grzyby w polskich lasach. Tych gatunków lepiej unikać

Źródło: Dzień Dobry TVN
ALARMUJEMY! Nie spożywaj toksycznych grzybów!
ALARMUJEMY! Nie spożywaj toksycznych grzybów!
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Trwa już sezon na grzyby i wiele osób wyrusza do lasu w poszukiwaniu ulubionych przysmaków. W trakcie grzybobrania należy jednak zwracać uwagę, co zbieramy. W Polsce jest bowiem wiele trujących grzybów, których zjedzenie może skończyć się tragicznie. Sprawdź, których grzybów lepiej nie jeść.

Najniebezpieczniejsze gatunki grzybów w Polsce - lista

Ze statystyk Sanepidu wynika, że wszystkie bardzo ciężkie oraz śmiertelne zatrucia spowodowane są przez tylko jeden gatunek. Jest nim muchomor zielonawy, nazywany muchomorem sromotnikowym. Drugi na liście jest krowiak podwinięty, nazywany olszówką.

Olszówki dawniej były zbierane pod kilkoma warunkami - przed zjedzeniem trzeba było je wielokrotnie przegotować. Obecnie uważa się, że jest to gatunek niejadalny. Podobnie sytuacja wygląda z gąską zieloną, która chociaż zbierana, może być trująca. Odnotowano także pojedyncze przypadki zgonów.

Do najbardziej niebezpiecznych grzybów w polskich lasach należą:

  • muchomor zielonawy (sromotnikowy),
    • krowiak podwinięty (olszówka),
      • białe muchomory: jadowity i biała odmiana muchomora zielonawego,
        • trujak, w tym maślanka trująca,
          • lejówka liściowa,
            • strzępiak ceglasty.

              Trujące grzyby w Polsce

              Trujące grzyby można podzielić na takie o krótkim okresie utajenia - kiedy objawy pojawiają się od 30 minut do 5 godzin, oraz o długim okresie utajenia - kiedy objawy pojawiają się od 6 do 24 godzin.

              Do pierwszej grupy (krótkiego utajenia) zalicza się:

              • wietruszkę ciemną,
                • gąskę,
                  • mleczaja wełniaka,
                    • tęgoskór pospolity,
                      • lejówka,
                        • strzępiak czerwony i ceklasty,
                          • gołąbek wymiotny,
                            • krowiak podwinięty,
                              • surojadka,
                                • muchomor plamisty i czerwony,
                                  • bełdka.

                                    Do drugiej grupy (długiego utajenia) zalicza się:

                                    • muchomory: jadowity, wiosenny i sromotnikowy,
                                      • zasłonaka rudego,
                                        • piestrzenicę kasztanowatą.

                                          Objawy zatrucia grzybami

                                          Do objawów zatrucia grzybami zalicza się:

                                          • nudności i wymioty,
                                            • bóle brzucha,
                                              • biegunka,
                                                • problem z oddychaniem, duszności,
                                                  • nadmierna potliwość,
                                                    • podwyższona temperatura,
                                                      • zaburzenia widzenia,
                                                        • pobudzenie psychoruchowe,
                                                          • rozszerzone źrenice.

                                                            Co robić, kiedy zatrujemy się grzybami?

                                                            Zatrucie grzybami może być śmiertelnie niebezpieczne. Z tego powodu, jeśli podejrzewamy, że zjedliśmy trujące grzyby, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. W pierwszej kolejności prowokowane są wymioty - aby usunąć resztki grzybów z żołądka i uzyskać materiał do badania.

                                                            Co trzeba powiedzieć lekarzowi, jeśli podejrzewamy zatrucie? Przede wszystkim, z ilu rodzajów grzybów przygotowana była potrawa, gdzie i kiedy były zbierane lub kupione, jakie były pierwsze objawy i kiedy się pojawiły, a także czy więcej osób jadło daną potrawę.

                                                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                            Źródło: grzyby.pl

                                                            Źródło zdjęcia głównego: DjMiko/Getty Images

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości