Zasłonak rudy może być łudząco podobny do kurki. Jego spożycie grozi śmiertelnym zatruciem

Zasłonak rudy może być łudząco podobny do kurki. Lepiej go nie pomyl
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Zasłonak rudy rzadko występuje w polskich lasach. Warto wiedzieć, że jego zjedzenie może mieć opłakane skutki. Najczęściej mylony jest z kurkami. W Polsce zdarzyły się zatrucia tym grzybem. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć. 

Zasłonak rudy - co to za grzyb?

Zasłonak rudy (Cortinarius orellanus) należy do rodziny grzybów zasłonakowatych o wyglądzie przypominającym kurkę. Średnica jego kapelusza ma od 4 do 7 centymetrów. Jest półkulisty bądź dzwonkowaty, dojrzałe osobniki mają kapelusz wypukły z podwiniętymi brzegami i wzniesieniem na środku. Jego blaszki, z początku żółtawe, wraz z dojrzewaniem stają się pomarańczowe, aż do pomarańczowordzawego. Są wypukłe, dość rzadkie i grube. Blaszki są przyrośnięte do trzonu bądź zbiegające się do niego. W smaku jest łagodny lub lekko kwaskowaty.

Zasłonak rudy rośnie w wielu krajach Europy, a w Polsce jest gatunkiem rzadkim. Ponadto, znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem R (potencjalnie zagrożony z powodu ograniczonego zasięgu geograficznego i małych obszarów siedliskowych). Mimo to, zdarzają się w Polsce sytuacje zatrucia tym grzybem ze względu na pomylenie go z kurką (pieprznikiem jadalnym).

Objawy zatrucia zasłonakiem rudym

Zasłonak rudy zaliczany jest do grzybów śmiertelnie trujących. Zawiera on orellaninę, alkaloid nierozpuszczalny w wodzie, dlatego nawet jego gotowanie nie zmniejsza toksyczności. Szacuje się, że śmiertelną dawką tego grzyba jest około 100 do 200 gramów. Alkaloid w nim zawarty uszkadza komórki kanalików nerkowych, co powoduje rozległe zmiany martwicze i zwyrodnieniowe. Co gorsza, toksyna ta ma charakter kumulatywny - jej regularne spożywanie powoduje tzw. narastające objawy chorobowe.

Najpierw dochodzi do uszkodzenia nerek, a następnie do ich niewydolności. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się po kilku dniach, jednak rozwijają się one po około 2 tygodniach, stąd mogą nie być skojarzone ze spożyciem grzyba.

Nie ma specyficznej odtrutki na orellaninę zawartą w zasłonakach, a leczenie polega na dializach i transplantacji nerki. Nieleczone objawy mogą prowadzić do zgonu.

Zasłonak rudy a kurka

Jak odróżnić zasłonaka od kurki? Przede wszystkim zwrócić uwagę na kolor - kurki co do zasady są jaśniejsze, nawet dojrzałe osobniki. Ponadto dorastają do większych rozmiarów niż ich trujący odpowiednik.

Kluczową różnicą są też blaszki - niezwykle charakterystyczne dla pieprznika jadalnego. W przeciwieństwie do kurki, blaszki zasłonaka rudego są przyrośnięte do trzonu - wyglądają, jakby wyrastały z jednego miejsca. Blaszki kurki zbiegają się na trzon. 

Należy pamiętać, że jeśli nie jesteśmy pewni grzyba, lepiej go nie zbierać. W ostateczności można zanieść zebrane gatunki do stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: nagrzyby.pl

Źródło zdjęcia głównego: Marcobarone/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości