Skyrnik, czyli przepis na wysokobiałkowy fit sernik ze skyru

Skyrnik
Skyrnik - przepis na wysokobiałkowy fit sernik ze skyru
Źródło: Arx0nt/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN uwielbiamy alternatywne, przekształcone wersje klasycznych potraw i smaków. Tym właśnie jest skyrnik, czyli wysokobiałkowy sernik z islandzkiego jogurtu skyr. Jak go zrobić? Sprawdź prosty i szybki przepis na fit sernik.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Skyr jest tradycyjnym jogurtem islandzkim z mleka krowiego. W odróżnieniu od większości tego typu wyrobów, jest bardzo bogaty w pełnowartościowe białko, a na dodatek niskokaloryczny. Dzięki tym właściwościom skyr w ostanich latach zyskał ogromną popularność wśród osób, które zdrowo się odżywiają i dużo ćwiczą. Powstały z niego skyrnik stał się świetnym, kolejnym "podgatunkiem" sernika. Nie dość, że pyszny i lekki, to jeszcze.. fit! Sprawdza się więc nie tylko w roli deseru, ale również jako śniadanie czy podwieczorek.

Skyrnik - przepis

Poniżej składniki na jedną, błyskawiczną porcję. Jeśli potrzebujemy ich więcej, wystarczy odpowiednio pomnożyć proporcje.

  • 150 g skyru naturalnego lub waniliowego,
    • 1 jajko,
      • 2 łyżki cukru lub 3 ksylitolu (dla wersji jeszcze bardziej fit),
        • łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (najlepiej bez cukru),
          • opcjonalnie: dowolne owoce na wierzch i spód z herbatników zagniecionych z olejem kokosowym

            Jak zrobić skyrnik?

            1. Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę.
              1. Dodać słodzik, żółtko, budyń oraz skyr.
                1. Wszystkie składniki zmiksować, aż się połączą.
                  1. Gotową masą wylać do szklanego naczynia - opcjonalnie na spód z herbatników.
                    1. Skyrnik piec przez około 30 minut w 160 stopniach.

                      Zobacz także:

                      Autor: Diana Ryściuk

                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana