Skyrnik, czyli przepis na wysokobiałkowy fit sernik ze skyru

Autor:
Diana
Ryściuk
Skyrnik

W kuchni Dzień Dobry TVN uwielbiamy alternatywne, przekształcone wersje klasycznych potraw i smaków. Tym właśnie jest skyrnik, czyli wysokobiałkowy sernik z islandzkiego jogurtu skyr. Jak go zrobić? Sprawdź prosty i szybki przepis na fit sernik.

Skyr jest tradycyjnym jogurtem islandzkim z mleka krowiego. W odróżnieniu od większości tego typu wyrobów, jest bardzo bogaty w pełnowartościowe białko, a na dodatek niskokaloryczny. Dzięki tym właściwościom skyr w ostanich latach zyskał ogromną popularność wśród osób, które zdrowo się odżywiają i dużo ćwiczą. Powstały z niego skyrnik stał się świetnym, kolejnym "podgatunkiem" sernika. Nie dość, że pyszny i lekki, to jeszcze.. fit! Sprawdza się więc nie tylko w roli deseru, ale również jako śniadanie czy podwieczorek.

Wszystko o kawie

Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawyDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Skyrnik - przepis

Poniżej składniki na jedną, błyskawiczną porcję. Jeśli potrzebujemy ich więcej, wystarczy odpowiednio pomnożyć proporcje.

  • 150 g skyru naturalnego lub waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru lub 3 ksylitolu (dla wersji jeszcze bardziej fit),
  • łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (najlepiej bez cukru),
  • opcjonalnie: dowolne owoce na wierzch i spód z herbatników zagniecionych z olejem kokosowym

Jak zrobić skyrnik?

  1. 1Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę.
  2. 2Dodać słodzik, żółtko, budyń oraz skyr.
  3. 3Wszystkie składniki zmiksować, aż się połączą.
  4. 4Gotową masą wylać do szklanego naczynia - opcjonalnie na spód z herbatników.
  5. 5Skyrnik piec przez około 30 minut w 160 stopniach.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images