Podlaskie specjały na jesień. Te regionalne smaki zdobędą wasze serca

Podlaskie specjały na jesień. Te regionalne smaki zdobędą wasze serca
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smaki Podlasia
Smaki Podlasia
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kuchnia podlaska to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnych smaków. W regionie sławą cieszą się między innymi kołduny, kartacze, bliny, babka czy kiszka ziemniaczana. W kuchni Dzień Dobry TVN Ewelina Łapińska zaprezentowała kilka przepisów na dania z tego regionu.

Kucharka przyrządziła babkę ziemniaczaną z sosem z grzybów leśnych, kołduny z kaszanką w bulionie z pieczonej cebuli, a także sałatkę z serem korycińskim, kaszą pęczak, dynią i miodowym winegretem oraz podlaski kisiel owsiany z jabłkami, lodami bakaliowymi i kruszonką. Przepisy poniżej.

Babka ziemniaczana z sosem z grzybów leśnych

Babka ziemniaczana z sosem z grzybów leśnych
Babka ziemniaczana z sosem z grzybów leśnych
Babka ziemniaczana z sosem z grzybów leśnych
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na babkę:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 300 g cebuli,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 80 g słoniny,
  • 40 g smalcu wieprzowego,
  • 2 jajka (ok. 110 g),
  • 40 g mąki pszennej,
  • 12 g soli,
  • 4 g pieprzu świeżo mielonego,
  • 4 g majeranku suszonego.

Składniki na sos:

  • 150 g prawdziwków świeżych,
  • 150 g podgrzybków świeżych,
  • 100 g kurek,
  • 80 g szalotki,
  • 50 g masła,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 5 g estragonu świeżego,
  • 5 g soli,
  • 2 g pieprzu.

Do wykończenia: 10 g świeżego koperku lub natki pietruszki.

Przygotowanie:

Babka: Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru wody. Boczek i słoninę pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz na smalcu. Dodać cebulę i konfitować na małym ogniu (20 min). Połączyć ziemniaki z tłuszczem, cebulą i boczkiem. Wymieszać z jajkami, mąką i przyprawami. Przełożyć do formy wysmarowanej smalcem i piec 90 minut w 180 stopniach.

Sos: Grzyby oczyścić i pokroić. Szalotkę zeszklić na maśle. Dodać grzyby, a potem smażyć przez 5–7 min. Wlać śmietanę, gotować chwilę. Doprawić estragonem, solą i pieprzem.

Podanie: Babkę pokroić w plastry, usmażyć na smalcu na złoty kolor, polać sosem i posypać koperkiem lub pietruszką.

Kołduny z kaszanką, w bulionie z pieczonej cebuli

Kołduny z kaszanką, w bulionie z pieczonej cebuli
Kołduny z kaszanką, w bulionie z pieczonej cebuli
Kołduny z kaszanką, w bulionie z pieczonej cebuli
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 500,
  • 150 ml wody gorącej (80°C),
  • 20 g masła,
  • 3 g soli.

Składniki na farsz:

  • 300 g kaszanki,
  • 150 g cebuli,
  • 200 g jabłka antonówki,
  • 40 g masła klarowanego,
  • 30 g masła palonego,
  • 3 g soli,
  • 2 g pieprzu.

Składniki na bulion:

  • 400 g kości wołowych,
  • 400 g skrzydełek kurzych,
  • 200 g marchwi,
  • 100 g pietruszki,
  • 100 g selera,
  • 300 g cebuli,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 12 g soli.

Do wykończenia: kilka listków świeżego majeranku.

Przygotowanie:

Bulion: Cebulę przekroić i opiec nad ogniem lub na patelni do mocnego zbrązowienia. Kości zapiec w 180 stopniach w piekarniku na złoty kolor. Wszystkie składniki zalać 2,5 l wody, gotować przez 3 godziny, odszumować. Przecedzić i doprawić.

Farsz: Cebulę pokroić w pióra, karmelizować na maśle klarowanym (15 min). Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Połączyć z kaszanką, doprawić, wymieszać z masłem palonym.

Ciasto: Zagnieść elastyczne ciasto, odstawić na 30 minut. Rozwałkować, wycinać krążki, nadziewać farszem.

Gotować w osolonym wrzątku przez 3–4 minuty od wypłynięcia.

Podanie: Kołduny włożyć do misek, zalać bulionem, udekorować majerankiem.

Sałatka z serem korycińskim, kaszą pęczak, dynią i miodowym winegretem

Sałatka z serem korycińskim, kaszą pęczak, dynią i miodowym winegretem
Sałatka z serem korycińskim, kaszą pęczak, dynią i miodowym winegretem
Sałatka z serem korycińskim, kaszą pęczak, dynią i miodowym winegretem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 200 g sera korycińskiego,
  • 200 g kaszy pęczaku (ugotowanej),
  • 400 g dyni piżmowej,
  • 100 g szpinaku baby, sałaty karbowanej i roszponki,
  • 60 g orzechów włoskich.

Składniki na winegret:

  • 20 g miodu lipowego podlaskiego,
  • 20 g musztardy łagodnej,
  • 30 ml octu jabłkowego naturalnego,
  • 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 5 g świeżej melisy,
  • 3 g soli,
  • 2 g pieprzu.

Do wykończenia:

  • garść listków melisy,
  • garść mięty,
  • żurawina suszona (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Ugotować kaszę pęczak w osolonej wodzie (20 min). Dynię pokroić w kostkę, skropić oliwą, dodać tymianek i piec przez 25 min w 190 stopniach. Orzechy uprażyć. Ser pokroić w kostkę.

Winegret: zmiksować wszystkie składniki.

Sałaty wymieszać z ziołami i delikatnie wymieszać z winegretem. Ułożyć pozostałe składniki.

Podlaski kisiel owsiany z jabłkami, lodami bakaliowymi i kruszonką

Składniki na kisiel:

  • 360 g płatków owsianych,
  • 1,7 l wody,
  • 80 g aktywnego żytniego zakwasu chlebowego,
  • 10 g soli.

Składniki na jabłka prażone:

  • 400 g jabłek antonówek,
  • 40 g cukru,
  • 20 g masła,
  • 3 g cynamonu.

Dodatki:

  • 200 g lodów bakaliowych,
  • jabłko (ok. 200 g, na chipsy),
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 20 g cukru pudru,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 20 g masła,
  • 20 g cukru.

Przygotowanie:

Kisiel: Płatki owsiane połączyć z wodą i zakwasem. Odstawić na 15 godzin w temperaturze pokojowej. Przecedzić przez drobne sitko, starając się oddzielić jak najwięcej otrąb. Pozostały płyn zagotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Przelać do foremek i odstawić do ostygnięcia

Jabłka: Pokroić w kostkę, smażyć na maśle z cukrem i cynamonem, aż będą miękkie. Chips jabłkowy: Jabłko pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem. Suszyć w piekarniku w 70–80 stopniach przez 90–120 minut.

Kruszonka orzechowa: Orzechy posiekać, wymieszać z masłem i cukrem. Piec przez 10 minut w 180 stopniach.

Podanie: Na talerz wyłożyć kisiel z foremki, dodać prażone jabłka, gałkę lodów, chips jabłkowy i kruszonkę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości