"Cynamonki dla leniwych". Szybki i łatwy przepis "Rozkosznego"

Grzanki cynamonowe z miodem, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Cynamonowo-miodowe grzanki według Michała "Rozkosznego" Korkosza. Jak je zrobić?
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na cynamonki, ale ciągle brakuje ci czasu na ich upieczenie? Michał "Rozkoszny" Korkosz ma dla ciebie rozwiązanie - cynamonkowe miodowe grzanki. To szybka, ale równie pyszna alternatywa dla tych popularnych jesiennych wypieków. Sprawdź, jak je zrobić.
Artykuł w skrócie:
  • Michał "Rozkoszny" Korkosz zaprezentował w mediach społecznościowych przepis na cynamonkowe miodowe grzanki.
  • To idealny jesienny deser dla zabieganych - prosty i szybki w przygotowaniu.
  • Sprawdź, jak przyrządzić ten smakołyk, będący pyszną alternatywą dla cynamonek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karolina Kalatzi i Michał "Rozkoszny" Korkosz
Rozkoszny pokazał, jak przygotować pieczone bakłażany w śliwkowej glazurze
Michał "Rozkoszny" Korkosz i Karolina Kalatzi przygotowali aromatyczne bakłażany. Zobacz, jak je wykonać.

"Cynamonki dla leniwych" - wyjątkowy przepis "Rozkosznego"

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Niedawno zaprezentował recepturę na idealny jesienny deser dla zabieganych, czyli grzanki cynamonowo-miodowe. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na długie przygotowywanie smakołyku, będzie to idealna opcja dla ciebie.

- Cynamonkowe miodowe grzanki aka cynamonki dla leniwych. Niesamowicie chrupiące, maślane tak bardzo, że czuć, aż w piętach - zachęcał w poście bloger.

Jego obserwujący natychmiast zachwycili się słodkimi tostami.

- Zrobione! Przepyszne. Będę powtarzać ten przepis, jak najdzie mnie ochota na cynamonki, ale będę zbyt leniwa; Wyglądają rozkosznie; Genialne. Zrobię; Matko Boskoo Cynamonowskoo - czytamy w komentarzach.

Cynamonkowe miodowe grzanki - przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza

Składniki na 3-4 porcje:

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej,
  • 1/3 szklanki (70 g) cukru trzcinowego,
  • 50 g miodu lipowego lub wielokwiatowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 3-4 grube plastry brioszki, chleba mlecznego, ciasta drożdżowego lub chałki.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra-dół i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W misce połącz miękkie masło z cukrem trzcinowym, miodem, cynamonem i szczyptą soli, mieszając łyżką lub mikserem. Pieczywo pokrój na bardzo grube, około dwucentymetrowe plastry - zbyt cienkie kromki staną się nadmiernie chrupiące i stracą przyjemny kontrast tekstur. Każdą pajdę drożdżowego chleba dokładnie posmaruj przygotowanym cynamonowym masłem ze wszystkich stron, również po brzegach, a następnie ułóż kromki na blasze.

Piecz je przez około 20 minut, aż nabiorą intensywnie złotego koloru, obracając w połowie czasu na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełóż tosty na kratkę i pozostaw na około 10 minut, by lekko przestygły i stały się przyjemnie chrupiące z boków. Najlepiej smakują świeżo po upieczeniu - swoją idealną strukturę zachowują jedynie przez 4-5 godzin.

Tip "Rozkosznego": "Moim zdaniem są wybitne same w sobie, ale możecie zamienić je też w bardziej wykwintny deser, serwując z kleksem kwaśnej śmietany i praliną orzechową lub karmelem".

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości