- Michał "Rozkoszny" Korkosz zaprezentował w mediach społecznościowych przepis na cynamonkowe miodowe grzanki.
- To idealny jesienny deser dla zabieganych - prosty i szybki w przygotowaniu.
- Sprawdź, jak przyrządzić ten smakołyk, będący pyszną alternatywą dla cynamonek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Cynamonki dla leniwych" - wyjątkowy przepis "Rozkosznego"
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Niedawno zaprezentował recepturę na idealny jesienny deser dla zabieganych, czyli grzanki cynamonowo-miodowe. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na długie przygotowywanie smakołyku, będzie to idealna opcja dla ciebie.
- Cynamonkowe miodowe grzanki aka cynamonki dla leniwych. Niesamowicie chrupiące, maślane tak bardzo, że czuć, aż w piętach - zachęcał w poście bloger.
Jego obserwujący natychmiast zachwycili się słodkimi tostami.
- Zrobione! Przepyszne. Będę powtarzać ten przepis, jak najdzie mnie ochota na cynamonki, ale będę zbyt leniwa; Wyglądają rozkosznie; Genialne. Zrobię; Matko Boskoo Cynamonowskoo - czytamy w komentarzach.
Cynamonkowe miodowe grzanki - przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza
Składniki na 3-4 porcje:
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej,
- 1/3 szklanki (70 g) cukru trzcinowego,
- 50 g miodu lipowego lub wielokwiatowego,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 3-4 grube plastry brioszki, chleba mlecznego, ciasta drożdżowego lub chałki.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra-dół i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W misce połącz miękkie masło z cukrem trzcinowym, miodem, cynamonem i szczyptą soli, mieszając łyżką lub mikserem. Pieczywo pokrój na bardzo grube, około dwucentymetrowe plastry - zbyt cienkie kromki staną się nadmiernie chrupiące i stracą przyjemny kontrast tekstur. Każdą pajdę drożdżowego chleba dokładnie posmaruj przygotowanym cynamonowym masłem ze wszystkich stron, również po brzegach, a następnie ułóż kromki na blasze.
Piecz je przez około 20 minut, aż nabiorą intensywnie złotego koloru, obracając w połowie czasu na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełóż tosty na kratkę i pozostaw na około 10 minut, by lekko przestygły i stały się przyjemnie chrupiące z boków. Najlepiej smakują świeżo po upieczeniu - swoją idealną strukturę zachowują jedynie przez 4-5 godzin.
Tip "Rozkosznego": "Moim zdaniem są wybitne same w sobie, ale możecie zamienić je też w bardziej wykwintny deser, serwując z kleksem kwaśnej śmietany i praliną orzechową lub karmelem".
Zobacz także:
- Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce
- Japońskie omlety według Rozkosznego. "Dygoczą jak galaretka, konsystencją przypominają obłoki"
- Rozkoszny i jego beza idealna. "Dodajemy sekretny składnik"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN