Co można przygotować z orzechów laskowych? Mikołaj Rej sprawdził, z czym smakują najlepiej

Rey chciałby zamienić się w wiewiórkę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Orzechy laskowe są smaczne, zdrowe i świetnie wzbogacają smak potraw. Mikołaj Rey wybrał się do Jankowic, gdzie rośnie leszczynowy sad. Czego dowiedział się o orzechach? Jakie dania miał okazję spróbować? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy laskowe zaliczane są do jednych z najzdrowszych orzechów. Ich uprawą zajmuje się Zbigniew Ciemniewski, kardiolog. - Orzechy mają korzystny wpływ na pracę serca. Jedzone każdego dnia, ale w niewielkich ilościach, chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego - mówił w rozmowie z Mikołajem Reyem specjalista. Jak rozpoznać, że orzech jest już dobry i nadaje się do jedzenia. - Dojrzały orzech bez problemu wypada z łupiny - dodał.

Zbigniew Ciemniewski prowadzi ekologiczną uprawę, dlatego w jego sadzie bardzo często można spotkać dzikie zwierzęta, które szczególnie rozsmakowały się w orzechach. - Przychodzą do nas wiewiórki, a także borsuki - te pojawiają się głównie w nocy - oraz dzięcioły- mówił pan Zbigniew.

Co można zrobić z orzechów?

Pan Zbigniew - wraz z rodziną - zajmuje się nie tylko uprawą, ale również przetwórstwem orzechów. Po przebraniu i oczyszczeniu orzechy są prażone. Następnie robi się z nich nowe produkty. - Przygotowujemy m.in. pastę z orzechów. Powstaje ona ze specjalnie zmielonych orzechów - mówiła Hanna Ciemniewska-Żytkiewicz, przetwórca orzechów z Jankowic.

Z orzechów, które rosną w sadzie pana Zbigniewa, powstaje także olej. - Z pięciu kilogramów orzechów powstaje ok. półtora litra oleju - mówił Tomasz Żytkiewicz, przetwórca orzechów. Na tym jednak nie koniec. Orzechy świetnie komponują z mięsem, czy warzywami. Wzbogacą także smak deserów. Co można z nich przygotować? Do jakich potraw warto je dodać? Dowiecie się tego z naszego materiału.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana