Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - przepis krok po kroku
Składniki:
- mała główka kapusty lub kapusty włoskiej
- 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 400 g podgrzybków
- duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Sposób przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami
- Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle.
- Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2 - 3 minuty i odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj farsz, na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj roztarty w palcach tymianek oraz pokrojone w paseczki grzyby. Duś 8 – 10 minut na małym ogniu.
- Następnie dodaj sól, pieprz, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki. Po 2 – 3 minutach dopraw solą i pieprzem i zdejmij z gazu.
- Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt.
- Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
- Zawinięte gołąbki piecz w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 180 C.
Zobacz także:
- Andrzej Polan i kasza gryczana inaczej
- Przepis na popcorn z kaszy gryczanej i nie tylko!
- Pierogi nadziewane kaszą - znana potrawa w nieco innej odsłonie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: