Przepisy kulinarne

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - sprawdź, jak wykorzystać leśne grzyby do pysznego obiadu

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Jan Kuroń
Domowe gołąbki

Uwielbiasz leśne grzyby, ale nie masz pomysłu, co z nich zrobić? Z odpowiedzią przychodzi Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź, jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami z jego przepisu i ciesz się pysznym, grzybowym obiadem.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mała główka kapusty lub kapusty włoskiej
  • 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 400 g podgrzybków
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Sposób przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami

  1. 1Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle.
  2. 2Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2 - 3 minuty i odstaw do wystygnięcia.
  3. 3Przygotuj farsz, na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj roztarty w palcach tymianek oraz pokrojone w paseczki grzyby. Duś 8 – 10 minut na małym ogniu.
  4. 4Następnie dodaj sól, pieprz, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki. Po 2 – 3 minutach dopraw solą i pieprzem i zdejmij z gazu.
  5. 5Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt.
  6. 6Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
  7. 7Zawinięte gołąbki piecz w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 180 C.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Jan Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

Pozostałe wiadomości