Uwielbiasz leśne grzyby, ale nie masz pomysłu, co z nich zrobić? Z odpowiedzią przychodzi Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź, jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami z jego przepisu i ciesz się pysznym, grzybowym obiadem.
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - przepis krok po kroku
Składniki:
- mała główka kapusty lub kapusty włoskiej
- 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 400 g podgrzybków
- duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Przepisy Andrzeja Polana
wideo 2/5
Sposób przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami
- 1Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle.
- 2Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2 - 3 minuty i odstaw do wystygnięcia.
- 3Przygotuj farsz, na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj roztarty w palcach tymianek oraz pokrojone w paseczki grzyby. Duś 8 – 10 minut na małym ogniu.
- 4Następnie dodaj sól, pieprz, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki. Po 2 – 3 minutach dopraw solą i pieprzem i zdejmij z gazu.
- 5Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt.
- 6Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
- 7Zawinięte gołąbki piecz w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 180 C.
Zobacz także:
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News