Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - sprawdź, jak wykorzystać leśne grzyby do pysznego obiadu

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - sprawdź, jak wykorzystać leśne grzyby do pysznego obiadu
Domowe gołąbki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Uwielbiasz leśne grzyby, ale nie masz pomysłu, co z nich zrobić? Z odpowiedzią przychodzi Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź, jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami z jego przepisu i ciesz się pysznym, grzybowym obiadem.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mała główka kapusty lub kapusty włoskiej
  • 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 400 g podgrzybków
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Sposób przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami

  1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle.
  2. Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2 - 3 minuty i odstaw do wystygnięcia.
  3. Przygotuj farsz, na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj roztarty w palcach tymianek oraz pokrojone w paseczki grzyby. Duś 8 – 10 minut na małym ogniu.
  4. Następnie dodaj sól, pieprz, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki. Po 2 – 3 minutach dopraw solą i pieprzem i zdejmij z gazu.
  5. Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt.
  6. Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
  7. Zawinięte gołąbki piecz w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 180 C.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości