Gołąbki z ziemniakami i grzybami pod sosem śmietanowo grzybowym - pyszny, jesienny obiad

Gołąbki z ziemniakami i grzybami pod sosem śmietanowo grzybowym - pyszny, jesienny obiad
Domowe gołąbki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła jesień oraz Jasiek Kuroń. Kucharz pokazał, jak przygotować gołąbki w różnych odsłonach. Sprawdź, jak zrobić je z ziemniakami i grzybami w sosie śmietanowo grzybowym.

Gołąbki z ziemniakami i grzybami pod sosem śmietanowo grzybowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • dwie łyżki oleju
  • kapusta włoska
  • 400 g boczku pokrojonego w kostkę
  • dwie cebule pokrojone w kostkę
  • płaska łyżeczka kminku w ziarnach
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, wystudzonych i ubitych
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 litra bulionu

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Składniki na sos:

  • 100 g masła
  • dwie szalotki
  • 40 g suszonych podgrzybków, namoczonych
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany trzydziestki
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól, pieprz biały

Sposób przygotowania gołąbków z ziemniakami i grzybami

  1. Obgotuj kapustę i oddziel liście. Na rozgrzanym oleju przesmaż boczek, dodaj cebulę i kminek smaż, mieszając przez 6 do 10 min. Połącz z ziemniakami, jajkiem i bułką tartą w jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min.
  2. Z liści kapusty wykrój głąb i nerw lub ubij go tłuczkiem. Wykładaj farsz i zawijaj w gołąbki. Ułóż w garnku, podłej bulionem i duś przez 45 minut (lub zapiekaj w temp. 180 stopni).
  3. Sos na patelni rozgrzej, dodaj 2 łyżki masła i zeszklij szalotkę - uważaj, żeby nie zbrązowiały. Dodaj tymianek i posiekane grzyby i smaż przez 5 min. Na patelnię dodaj wino i odparuj połowę. Dodaj śmietanę i pozostałe masło. Gotuj przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i koperkiem. Serwuj gołąbki obficie polane sosem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!