Gołąbki z ziemniakami i grzybami pod sosem śmietanowo grzybowym - pyszny, jesienny obiad

Domowe gołąbki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła jesień oraz Jasiek Kuroń. Kucharz pokazał, jak przygotować gołąbki w różnych odsłonach. Sprawdź, jak zrobić je z ziemniakami i grzybami w sosie śmietanowo grzybowym.

Gołąbki z ziemniakami i grzybami pod sosem śmietanowo grzybowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • dwie łyżki oleju
    • kapusta włoska
      • 400 g boczku pokrojonego w kostkę
        • dwie cebule pokrojone w kostkę
          • płaska łyżeczka kminku w ziarnach
            • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, wystudzonych i ubitych
              • jajko
                • 3 łyżki bułki tartej
                  • 1/2 litra bulionu

                    Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                    Źródło: Dzień Dobry TVN
                    Kluski w każdej postaci
                    Kluski w każdej postaci
                    Garnek pełen pyszności
                    Garnek pełen pyszności
                    Pistacjowy zawrót głowy
                    Pistacjowy zawrót głowy
                    Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
                    Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
                    Męska kuchnia na zdrowie
                    Męska kuchnia na zdrowie
                    Świąteczna zawierucha
                    Świąteczna zawierucha

                    Składniki na sos:

                    • 100 g masła
                      • dwie szalotki
                        • 40 g suszonych podgrzybków, namoczonych
                          • pół łyżeczki suszonego tymianku
                            • 100 ml białego wytrawnego wina
                              • 200 ml śmietany trzydziestki
                                • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
                                  • sól, pieprz biały

                                    Sposób przygotowania gołąbków z ziemniakami i grzybami

                                    1. Obgotuj kapustę i oddziel liście. Na rozgrzanym oleju przesmaż boczek, dodaj cebulę i kminek smaż, mieszając przez 6 do 10 min. Połącz z ziemniakami, jajkiem i bułką tartą w jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min.
                                      1. Z liści kapusty wykrój głąb i nerw lub ubij go tłuczkiem. Wykładaj farsz i zawijaj w gołąbki. Ułóż w garnku, podłej bulionem i duś przez 45 minut (lub zapiekaj w temp. 180 stopni).
                                        1. Sos na patelni rozgrzej, dodaj 2 łyżki masła i zeszklij szalotkę - uważaj, żeby nie zbrązowiały. Dodaj tymianek i posiekane grzyby i smaż przez 5 min. Na patelnię dodaj wino i odparuj połowę. Dodaj śmietanę i pozostałe masło. Gotuj przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i koperkiem. Serwuj gołąbki obficie polane sosem.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło: Jan Kuroń

                                          Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości