Nastolatki rządzą w kuchni! Wypróbuj przepisy Darii Ładochy i Zuzanny Gutkowskiej

frytki
Dania dla nastolatków
Źródło: Getty Images

W kuchni Dzień Dobry TVN królują dania dla nastolatków. Zobacz, jak przyrządzić crumble cookie, mac&cheese, czyli serowy makaron, sushi burger z tofu, bajgle z łososiem oraz frytki z sosem czosnkowo-ziołowym. Oto przepisy Darii Ładochy i Zuzanny Gutkowskiej, uczestniczki pierwszej edycji Masterchef Nastolatki.

Crumble Cookie

Składniki (4 porcje):

  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g cukru białego
  • jajko
  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek kakao

Krem:

  • 150 g ciasta filo
  • 100 g pasty pistacjowej
  • 15 g masła
  • 2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, a następnie suche składniki. Wmieszać posiekaną czekoladę. Uformować z ciasta 6 kulek i odstawić do lodówki na min. 30 minut. Schłodzone kulki przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika na 12 minut w 180°C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystudzenia.

Krem: Ciasto filo pokroić na małe kawałki i przesmażyć na patelni, aż będzie złociste i chrupiące. W rondelku roztopić masło, dodać pastę pistacjową, tahini i białą czekoladę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesmażone kawałki ciasta filo i dokładnie wymieszać. Wystudzić i nałożyć na ciastka.

Mac&Cheese – serowy makaron

Składniki (4 porcje):

  • 300 g makaronu (np. kolanka)
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 200 g startego sera cheddar
  • 200 g sera mimolette
  • 50 g startego parmezanu
  • ½ łyżeczki musztardy dijon
  • sól, pieprz
  • garść naczosów
  • 80 g kukurydzy z puszki
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć przez minutę. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser, musztardę, sól i pieprz, wymieszać do roztopienia. Połączyć z ugotowanym makaronem. Z góry posypać pokruszonymi nachosami, szczypiorkiem i kukurydzą.

Sushi burger z tofu (3 porcje)

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 200 g tofu (pokrojonego w plastry)
  • awokado (pokrojone w plastry)
  • mango (pokrojone w plasterki)

Panierka:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • ½ ogórka (pokrojonego w cienkie paski)
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka pasty wasabi (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 6 arkuszy nori

Przygotowanie:

Ugotować ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Wymieszać ciepły ryż z octem ryżowym i sezamem. Tofu zamarynować w sosie sojowym i oleju sezamowym, a następnie usmażyć na złoto. Na nori ułożyć pierścień i wyłożyć centymetrową warstwę ryżu. Posmarować majonezem, dodać pokrojone na plasterki awokado, mango, ogórka i tofu. Przykryć drugą warstwą ryżu, zawinąć z góry nori. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto.

Bajgle z łososiem

Składniki (4 porcje):

  • 4 bajgle
  • 200 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia)
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 awokado
  • 4 jajka
  • łyżka soku z cytryny
  • ½ pęczka szczypiorku (posiekany)
  • ½ pęczka kolendry (opcjonalnie)
  • 100 g rukoli
  • pomidor
  • 50 g rzeżuchy
  • ogórek świeży
  • 100 g sera feta (pokruszonego)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przekroić bajgle na pół i podpiec je na suchej patelni lub w tosterze. Na rozgrzaną patelnie wlać białko, na białko położyć podpieczonego bajgla, a do dziurki w bajglu włożyć żółtko. Kiedy biało się zetnie, zdjąć z patelni. Posmarować dolne połówki serkiem śmietankowym. Awokado rozgnieść widelcem z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na serku ułożyć rukolę, awokado, łososia, pokruszoną fetę oraz posypać szczypiorkiem i kolendrą. Można również dodać ogórka świeżego czy pomidora. Przykryć drugą połówką bajgla.

Frytki z sosem czosnkowo-ziołowym

Składniki:

Frytki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku

Sos czosnkowo-ziołowy:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Dodatki:

  • 100 g boczku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w słupki, wymieszać z oliwą i przyprawami. Piec 30 minut w 200°C, aż będą złociste i chrupiące. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni do momentu, aż będzie zrumieniony. Frytki polać sosem czosnkowym i posypać szczypiorkiem i boczkiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości