W kuchni Dzień Dobry TVN królują dania dla nastolatków. Zobacz, jak przyrządzić crumble cookie, mac&cheese, czyli serowy makaron, sushi burger z tofu, bajgle z łososiem oraz frytki z sosem czosnkowo-ziołowym. Oto przepisy Darii Ładochy i Zuzanny Gutkowskiej, uczestniczki pierwszej edycji Masterchef Nastolatki.
Crumble Cookie
Składniki (4 porcje):
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g cukru białego
- jajko
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 150 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek kakao
Krem:
- 150 g ciasta filo
- 100 g pasty pistacjowej
- 15 g masła
- 2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, a następnie suche składniki. Wmieszać posiekaną czekoladę. Uformować z ciasta 6 kulek i odstawić do lodówki na min. 30 minut. Schłodzone kulki przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika na 12 minut w 180°C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystudzenia.
Krem: Ciasto filo pokroić na małe kawałki i przesmażyć na patelni, aż będzie złociste i chrupiące. W rondelku roztopić masło, dodać pastę pistacjową, tahini i białą czekoladę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesmażone kawałki ciasta filo i dokładnie wymieszać. Wystudzić i nałożyć na ciastka.
Mac&Cheese – serowy makaron
Składniki (4 porcje):
- 300 g makaronu (np. kolanka)
- 30 g masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- 200 g startego sera cheddar
- 200 g sera mimolette
- 50 g startego parmezanu
- ½ łyżeczki musztardy dijon
- sól, pieprz
- garść naczosów
- 80 g kukurydzy z puszki
- szczypiorek
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć przez minutę. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser, musztardę, sól i pieprz, wymieszać do roztopienia. Połączyć z ugotowanym makaronem. Z góry posypać pokruszonymi nachosami, szczypiorkiem i kukurydzą.
Sushi burger z tofu (3 porcje)
Składniki:
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 2 łyżki octu ryżowego
- 200 g tofu (pokrojonego w plastry)
- awokado (pokrojone w plastry)
- mango (pokrojone w plasterki)
Panierka:
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- ½ ogórka (pokrojonego w cienkie paski)
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka pasty wasabi (opcjonalnie)
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- 6 arkuszy nori
Przygotowanie:
Ugotować ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Wymieszać ciepły ryż z octem ryżowym i sezamem. Tofu zamarynować w sosie sojowym i oleju sezamowym, a następnie usmażyć na złoto. Na nori ułożyć pierścień i wyłożyć centymetrową warstwę ryżu. Posmarować majonezem, dodać pokrojone na plasterki awokado, mango, ogórka i tofu. Przykryć drugą warstwą ryżu, zawinąć z góry nori. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto.
Bajgle z łososiem
Składniki (4 porcje):
- 4 bajgle
- 200 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia)
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 2 awokado
- 4 jajka
- łyżka soku z cytryny
- ½ pęczka szczypiorku (posiekany)
- ½ pęczka kolendry (opcjonalnie)
- 100 g rukoli
- pomidor
- 50 g rzeżuchy
- ogórek świeży
- 100 g sera feta (pokruszonego)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przekroić bajgle na pół i podpiec je na suchej patelni lub w tosterze. Na rozgrzaną patelnie wlać białko, na białko położyć podpieczonego bajgla, a do dziurki w bajglu włożyć żółtko. Kiedy biało się zetnie, zdjąć z patelni. Posmarować dolne połówki serkiem śmietankowym. Awokado rozgnieść widelcem z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na serku ułożyć rukolę, awokado, łososia, pokruszoną fetę oraz posypać szczypiorkiem i kolendrą. Można również dodać ogórka świeżego czy pomidora. Przykryć drugą połówką bajgla.
Frytki z sosem czosnkowo-ziołowym
Składniki:
Frytki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
Sos czosnkowo-ziołowy:
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- ząbek czosnku (przeciśnięty)
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Dodatki:
- 100 g boczku
- szczypiorek
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w słupki, wymieszać z oliwą i przyprawami. Piec 30 minut w 200°C, aż będą złociste i chrupiące. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni do momentu, aż będzie zrumieniony. Frytki polać sosem czosnkowym i posypać szczypiorkiem i boczkiem.
Zobacz także:
- Przepisy dla zapracowanej mamy
- Wyjątkowy sernik pieczony z miłością. Poznaj przepis mamy Szymona Majewskiego
- Adrianna Biedrzyńska z córką czarują w naszej kuchni. Sprawdź, co przyrządziły
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images