Krewetki z likierem cytrynowym
Składniki:
1 opakowanie krewetek tygrysich
Drobno pokrojone chilli
500 ml śmietany 30%
125 ml likieru cytrynowego
Sól
Pieprz czarny mielony
Estragon
Przygotowanie:
Na maśle smażymy obrane krewetki (razem z głową), po 5 minutach dodajemy likier cytrynowy i flambirujemy. Dodajemy estragon i drobno pokrojone chilli i redukujemy sos przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy śmietanę i dalej redukujemy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem. Danie serwujemy z makaronem lub ryżem. Na przystawkę można podać cykorię z odrobiną świeżej kolendry.
Sałata z cytrusów
Składniki:
1 filet z łososia – ok. 500gr
5 limonek
5 pomarańczy
5 cytryn
Świeży imbir
Koperek suszony
Oliwa z oliwek
Miód
Mix sałat
Świeża kolendra
Sól
Pieprz czarny mielony
Pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Cytrusy filetujemy. Z pozostałości odzyskujemy sok i dodajemy go do sosu do sałaty. Z soku robimy emulsję z oliwą, a na końcu dajemy pokrojony drobno imbir i skórkę z limonki. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem czarnym mielonym i pieprzem Cayenne . Sałatę serwujemy z filetowanymi cytrusami i świeżą kolendrą. Sałata super pasuje z zimnym łososiem gotowanym na parze lub krewetkami.
Marynata do łososia:
Składniki:
Oliwa z oliwek
Koperek suszony
Cytryna
Kolendra ziarno
Przygotowanie:
Łososia serwujemy jako szaszłyk przygotowany w marynacie z cytrusów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN