Jak przyrządzić kalmary w cieście? Z czym je podawać?

Owoce morza od kuchni
Owoce morza od kuchni
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Pyszne kalmary w cieście zwykle kojarzą się z przysmakiem serwowanym w restauracjach. Można jednak z łatwością przygotować je w domu. Wystarczy tylko sprawdzony przepis i kilka minut wolnego czasu. Kalmary w cieście będą świetnie smakować z dipami lub sałatką. To też dobra propozycja na imprezową przekąskę lub lunch.

Kalmary w cieście - przepisy

Każdy przepis na kalmary w cieście zawiera składniki na 4-5 porcji. Kalmary w cieście naleśnikowym. Składniki:

  • 500 g kalmarów,
    • 1 szklanka mąki,
      • 2 jajka, ¾ szklanki wody gazowanej,
        • olej do smażenia,
          • sól,
            • ćwiartki cytryny do podania.

              Sposób wykonania:

              1. Mąkę przesiewamy do miski i przyprawiamy szczyptą soli. Następnie dodajemy jajka i wodę mineralną. Całość mieszamy na gładką masę - można użyć do tego miksera.
                1. Pierścienie kalmarów dokładnie myjemy, osuszamy i pojedynczo zanurzamy w przygotowanym cieście.
                  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej w ilości odpowiedniej do głębokiego smażenia. Gdy będzie już gorący, smażymy kalmary przez około 1,5 minuty, aż staną się złociste.
                    1. Wyławiamy je sitkiem lub łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Kalmary w cieście podajemy z cytryną i ewentualnie z sosami.

                      Kalmary w cieście piwnym

                      Kalmary w cieście piwnym to idealna przekąska na domówkę. Aby je przyrządzić, potrzebujemy:

                      • 500 gramów pierścieni kalmarów, szklankę mąki kukurydzianej,
                        • 1 łyżeczkę mielonej kurkumy,
                          • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
                            • 1 jajko,
                              • ½ szklanki jasnego piwa,
                                • ½ szklanki mleka,
                                  • sól,
                                    • olej do smażenia.

                                      Sposób wykonania:

                                      1. Kalmary myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego i lekko solimy.
                                        1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i wlewamy mleko. Dodajemy kurkumę i proszek do pieczenia. Na koniec dolewamy piwo i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy jest za gęste, możemy dolać odrobinę mleka, piwa lub wody gazowanej.
                                          1. Krążki zanurzamy w masie.
                                            1. Kalmary w cieście smażymy na głębokim tłuszczu, maksymalnie przez 2 minuty. Jeśli przekroczymy ten czas, krążki będą "gumowate". Warto odsączyć je z tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego.
                                              1. Tak przygotowane kalmary w cieście podajemy z cząstkami cytryny i sosami.

                                                Kalmary w cieście – z czym podawać?

                                                Kalmary w cieście doskonale pasują do świeżej sałatki z pomidorkami koktajlowymi, kolendrą, sokiem z limonki i winegretem.

                                                Wśród sosów, z którymi idealnie komponują się kalmary w cieście, znajdują się:

                                                • Sos pomidorowy - w rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekane 3-4 ząbki czosnku i 1 łyżeczkę mielonej papryki. Całość podsmażamy przez minutę. 2 duże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy je do podsmażonego czosnku. Dusimy przez 4 minuty. Po tym czasie ściągamy sos z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. Ostatnim krokiem jest zblendowane go na kremową masę.
                                                  • Sos aioli - w misce łączymy żółtko z 4-5 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy 200 ml oliwy, cały czas intensywnie mieszając całość. Gdy wlejemy całą oliwę, wyciskamy sok z cytryny i dolewamy odrobinę wody - dzięki niej nasz sos uzyska kremową konsystencję. Dodajemy kilka pręcików szafranu dla intensywniejszego koloru oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Ponownie dokładnie mieszamy. Sos powinien mieć kremową, gładką konsystencję przypominającą majonez.
                                                    • Cytrynowa oliwa - kalmary w cieście idealnie komponują się z kwaśnym smakiem cytryny, dlatego warto wymieszać 5 łyżek oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin) wraz z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Całość doprawiamy jedynie szczyptą soli i odrobiną suszonego oregano.
                                                      • Dip paprykowy - jedną dużą, czerwoną paprykę pieczemy do miękkości w piekarniku (będzie gotowa, gdy skóra zacznie przypiekać się na czarno). Po ostygnięciu blendujemy ją z 8 łyżkami oliwy z oliwek i 2 łyżkami czerwonego octu winnego. Do sosu dodajemy łyżkę posiekanej kolendry oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                                        • Sos chili - 3 papryczki chili, 4-5 ząbków czosnku, 1,5 cm korzenia imbiru i ½ szklanki cukru blendujemy na gładką masę. Można dolać odrobinę wody. Dodajemy 2 papryczki i ponownie lekko blendujemy, by jej kawałki były widoczne w sosie. Całość przekładamy do rondla, dolewamy szklankę octu winnego, ½ szklanki cukru i ⅓ szklanki wody. Sos gotujemy przez 4 minuty. W ⅓ szklanki wody musimy rozmieszać 2 łyżki skrobi kukurydzianej. Dolewamy ją do sosu i całość gotujemy jeszcze przez 2 minuty, aż zgęstnieje. Dip należy podawać schłodzony.

                                                          Zobacz także:

                                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                                          Źródło zdjęcia głównego: E+

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości

                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                          Materiał promocyjny

                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana