Leżąca na Bliskim Wschodzie Syryjska Republika Arabska graniczy z Turcją, Irakiem, Jordanią i Izraelem. Jest ona krajem wyżynnym, w większości pokrytym pustyniami i półpustyniami, a jej sieć wodna jest bardzo słabo rozwinięta. Nie sprzyja to więc łatwej uprawie roli czy hodowli zwierząt. Mieszkańcy zmuszeni są więc do sztucznego nawadniania pól i pastwisk. Mimo trudnych warunków uprawnych, w Syrii prosperuje dobrze rozwinięta gospodarka rolna. Uprawia się przede wszystkim pszenicę, kukurydzę, buraki cukrowe, pomidory, ogórki, bakłażany, cebulę i soczewicę. Popularne jest także sadownictwo, dzięki któremu najważniejszymi produktami eksportowymi Syrii są owoce cytrusowe, daktyle i oliwki. Tradycyjna kuchnia syryjska obfituje więc w warzywa i w owoce. Każda restauracja syryjska pochwalić się może różnorodnym i bogatym w produkty menu. Najpopularniejszymi daniami z Syrii są jednak bób po syryjsku i syryjska pasta z pieczarek.
Przepisy Darii Ładochy
Kuchnia syryjska – przepisy na najważniejsze syryjskie dania
Potrawy syryjskie są barwne i apetyczne oraz zdrowe i bogate w wartości odżywcze. Przeważają w nich rośliny strączkowe (głównie bób, soczewica i ciecierzyca) oraz cała gama aromatycznych przypraw, wśród których królują przede wszystkim: kumin, kardamon, anyż, kurkuma, szafran i cynamon. Każde danie syryjskie, bez względu na to, czy jest to sałatka, czy kotlety, musi być obficie posypane pietruszką – symbolem kuchni bliskowschodniej. Najbardziej kojarzonym z Syrią i innymi krajami arabskimi daniem są prawdopodobnie falafele, czyli małe placuszki z ciecierzycy. Nie jest to jednak tradycyjna potrawa z Syrii, a z Egiptu. Do dań narodowych Syryjczyków należy, chociażby foul moudamas, czyli bób po syryjsku. Przepis na niego nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie zajmuje dużej ilości czasu. Wystarczy, że zalejesz ugotowany bób sosem, będącym mieszanką pasty tahini, soku z cytryny i oliwy oliwek. Taka sałatka z bobu po syryjsku może stanowić ciekawą przystawkę na przykład podczas kolacji z rodziną lub na grillu ze znajomymi. Serce niejednego smakosza skradła z pewnością syryjska zupa krem z soczewicy. Mocno przyprawione kuminem rośliny strączkowe mają nie tylko wyrazisty smak, ale i są bogate w białko. Dzięki temu są bardzo sycące i z powodzeniem mogą stanowić jednodaniowy obiad. Syryjska zupa z soczewicy najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny i posypana świeżą natką pietruszki.
Syryjskie przystawki – smacznie i zdrowo
W syryjskiej kuchni narodowej nie ma miejsca na fast foody i niezdrowe przekąski. Wszystko wykonane jest z ogromną precyzją, a każdy smak niepowtarzalny i wyjątkowy. Podobnie jak w innych krajach arabskich, również w Syrii bardzo popularne są tzw. meze, czyli zestaw przystawek podawanych na przykład jako podwieczorek lub kolacja. W małych miseczkach podaje się wówczas kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt różnych przysmaków, a każdy nakłada na swój talerz małe porcje każdej z potrawy. Podstawą takiego posiłku są różnorodne jarskie przystawki np. pieczarki po syryjsku, hummus, oliwki, pasta z bakłażana, sery kozie czy każda syryjska sałatka. Zastawiony licznymi przysmakami stół wygląda niezwykle smakowicie i elegancko, dlatego stanowi ciekawą wersję szwedzkiego stołu podczas domowej imprezy. Jeśli zamówimy meze podczas wizyty w syryjskiej restauracji, z pewnością na naszym stole stanie sałatka z pietruszki lub z bobu oraz krem z pieczarek. Do wszystkich małych dań, podawany jest zazwyczaj tradycyjny chleb syryjski. Przepis na jego przygotowanie znajdziemy w każdej książce kuchennej bądź blogu kulinarnym o kuchni bliskowschodniej. Arabowie jedzą go bowiem do każdego rodzaju dań.
Kebab i kuchnia syryjska – czy w tradycyjnych daniach syryjskich znajdziemy mięso?
Przepisy kuchni syryjskiej to jednak nie tylko dania jarskie, sałatki, zupy i pasty. Choć w Syrii króluje dieta wegetariańska, wśród jej tradycyjnych potraw znajdziemy wiele dań mięsnych. Na liście mięsnych przepisów góruje, oczywiście, uwielbiany przez Europejczyków shish kebab, czyli aromatyczne grillowane mięso z baraniny lub wołowiny. Popularnym jest również kobbeh labanie, czyli kuleczki z kaszy burgul faszerowane mielonym mięsem wołowym. Całość podawana jest w sosie jogurtowym z miętą, kolendrą i orzechami włoskimi. Kolejnym daniem wartym uwagi jest także lahm bajeen – drożdżowe placki podawane z mięsem wołowym, pomidorami, papryką i sosem jogurtowym. Bardzo popularnym mięsem jest również jagnięcina i cielęcina. Do dań mięsnych często podawany jest ryż, kuskus lub kasza burgul oraz sałatka z bobem po syryjsku, lub drobno pokrojone pomidory.
Zobacz także:
- Taco pancake z jabłkiem i masłem orzechowym, czyli karnawałowe dania od MasterChefów
- Zapiekanka z dorszem, warzywami i kozim serem z zapieczonym sosem chrzanowym
- Karnawał w kuchni - przepisy na słodkie i wytrawne przekąski
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Armir_K/Getty Images