Karnawałowa przekąska: tatar z pomidora - przepis
Składniki (na 4 osoby):
- pomidor świeży - 4 szt.
- pomidor suszony 120 g
- cebula czerwona 1 szt.
- korniszony 50 g
- olej z pomidorów suszonych 4 łyżki
- sos Worchester 2 łyżki
- bazylia do smaku
- pieprz młotkowany do smaku
- sól morska do smaku
- parmezan do podania
- rukola do podania
Jak zrobić tatara z pomidora?
- Pomidora podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w drobną kostkę.
- Pomidory suszone, cebulę i korniszony drobno posiekaj, całość składników zmieszaj. Do całości dodaj olej z pomidorów, bazylię i przypraw do smaku.
- Tatara podziel na porcje, nałóż rukolę i posyp parmezanem. Podawaj z chrupiącą bagietką.
Karnawałowa przekąska: kurczak satay z kremowym sosem orzeszkowym - przepis
Składniki (4 osoby):
- udko z kurczaka 4 szt.
- mleczko kokosowe 100 ml
- pasta żółta curry 1 łyżka
- sos rybny 3 łyżki
- cukier brązowy 1 łyżeczka
Sos Satay:
- masło orzechowe 150 g
- mleko kokosowe 80 ml
- cukier puder 2 łyżki
- ocet ryżowy 1 łyżeczka
- pasta z tamaryndowca do smaku (opcjonalnie)
Jak zrobić kurczak satay z kremowym sosem orzeszkowym?
- Mięso oddziel od kości i pokrój w drobną kostkę, przełóż do naczynia, dodaj mleko kokosowe, żółtą pastę curry, sos rybny i cukier brązowy - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania.
- Składniki sosu połącz i wymieszaj.
- Podawaj z limonką i prażonymi orzeszkami i kolendrą.
Karnawałowa przekąska: faworki z karmelem i solą morską - przepis
Składniki:
- mąka pszenna tortowa typ 550 250 g
- cukier puder
- sól szczypta
- żółtka 70 g
- kwaśna śmietana
- spirytus
- masło 30 g
Karmel:
- cukier 120 g
- woda 80 ml
- śmietanka 36% 180 ml
- masło 50 g
- sól morska do posypania
Jak zrobić faworki z karmelem i solą morską?
- Mieszamy razem mąkę, sól i cukier puder, następnie dodajemy żółtka i śmietanę tworząc klejące ciasto. Dodajemy spirytus oraz roztopione masło, wyrabiamy tworząc jednolitą masę.
- Za pomocą wałka ubijamy ciasto wtłaczając w nie powietrze.
- Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na około godzinę.
- Po upływie godziny wałkujemy ciasto i formujemy chrusty. Cukier rozpuszczamy z wodą i karmelizujemy go w garnku do ciemno brązowego koloru.
- Dodajemy śmietankę i gotujemy, na końcu dodajemy masło.
- Przygotowanym karmelem polewamy chrusty i sypiemy solą w płatkach.
Zobacz także inne nasze karnawałowe przepisy:
- Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej
- Nie tylko pączki. Bartek Boratyn zdradza przepisy na karnawałowe słodkości
- Nie masz pomysłu na przekąskę? Wypróbuj smażone pierożki wonton w sam raz na karnawał
Autor: Jola Marat
podziel się: