Karnawał w kuchni - przepisy na słodkie i wytrawne przekąski

Tomasz Grabski w kuchni Dzień Dobry TVN
Poznaj przepisy Tomasza Grabskiego na karnawałowe dania. Przygotuj tatara z pomidora, kurczaka satay z kremowym sosem orzeszkowym i nieoczywiste faworki z karmelem i solą morską - idealne na karnawał.

Karnawałowa przekąska: tatar z pomidora - przepis

Składniki (na 4 osoby):

  • pomidor świeży - 4 szt.
    • pomidor suszony 120 g
      • cebula czerwona 1 szt.
        • korniszony 50 g
          • olej z pomidorów suszonych 4 łyżki
            • sos Worchester 2 łyżki
              • bazylia do smaku
                • pieprz młotkowany do smaku
                  • sól morska do smaku
                    • parmezan do podania
                      • rukola do podania

                        Jak zrobić tatara z pomidora?

                        1. Pomidora podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w drobną kostkę.
                          1. Pomidory suszone, cebulę i korniszony drobno posiekaj, całość składników zmieszaj. Do całości dodaj olej z pomidorów, bazylię i przypraw do smaku.
                            1. Tatara podziel na porcje, nałóż rukolę i posyp parmezanem. Podawaj z chrupiącą bagietką.

                              Karnawałowa przekąska: kurczak satay z kremowym sosem orzeszkowym - przepis

                              Składniki (4 osoby):

                              • udko z kurczaka 4 szt.
                                • mleczko kokosowe 100 ml
                                  • pasta żółta curry 1 łyżka
                                    • sos rybny 3 łyżki
                                      • cukier brązowy 1 łyżeczka

                                        Sos Satay:

                                        • masło orzechowe 150 g
                                          • mleko kokosowe 80 ml
                                            • cukier puder 2 łyżki
                                              • ocet ryżowy 1 łyżeczka
                                                • pasta z tamaryndowca do smaku (opcjonalnie)

                                                  Jak zrobić kurczak satay z kremowym sosem orzeszkowym?

                                                  1. Mięso oddziel od kości i pokrój w drobną kostkę, przełóż do naczynia, dodaj mleko kokosowe, żółtą pastę curry, sos rybny i cukier brązowy - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania.
                                                    1. Składniki sosu połącz i wymieszaj.
                                                      1. Podawaj z limonką i prażonymi orzeszkami i kolendrą.

                                                        Karnawałowa przekąska: faworki z karmelem i solą morską - przepis

                                                        Składniki:

                                                        • mąka pszenna tortowa typ 550 250 g
                                                          • cukier puder
                                                            • sól szczypta
                                                              • żółtka 70 g
                                                                • kwaśna śmietana
                                                                  • spirytus
                                                                    • masło 30 g

                                                                      Karmel:

                                                                      • cukier 120 g
                                                                        • woda 80 ml
                                                                          • śmietanka 36% 180 ml
                                                                            • masło 50 g
                                                                              • sól morska do posypania

                                                                                Jak zrobić faworki z karmelem i solą morską?

                                                                                1. Mieszamy razem mąkę, sól i cukier puder, następnie dodajemy żółtka i śmietanę tworząc klejące ciasto. Dodajemy spirytus oraz roztopione masło, wyrabiamy tworząc jednolitą masę.
                                                                                  1. Za pomocą wałka ubijamy ciasto wtłaczając w nie powietrze.
                                                                                    1. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na około godzinę.
                                                                                      1. Po upływie godziny wałkujemy ciasto i formujemy chrusty. Cukier rozpuszczamy z wodą i karmelizujemy go w garnku do ciemno brązowego koloru.
                                                                                        1. Dodajemy śmietankę i gotujemy, na końcu dodajemy masło.
                                                                                          1. Przygotowanym karmelem polewamy chrusty i sypiemy solą w płatkach.

                                                                                            Zobacz także inne nasze karnawałowe przepisy:

                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości