Karnawał w kuchni - przepisy na słodkie i wytrawne przekąski

Tomasz Grabski w kuchni Dzień Dobry TVN
Poznaj przepisy Tomasza Grabskiego na karnawałowe dania. Przygotuj tatara z pomidora, kurczaka satay z kremowym sosem orzeszkowym i nieoczywiste faworki z karmelem i solą morską - idealne na karnawał.

Karnawałowa przekąska: tatar z pomidora - przepis

Składniki (na 4 osoby):

  • pomidor świeży - 4 szt.
  • pomidor suszony 120 g
  • cebula czerwona 1 szt.
  • korniszony 50 g
  • olej z pomidorów suszonych 4 łyżki
  • sos Worchester 2 łyżki
  • bazylia do smaku
  • pieprz młotkowany do smaku
  • sól morska do smaku
  • parmezan do podania
  • rukola do podania

Jak zrobić tatara z pomidora?

  1. Pomidora podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Pomidory suszone, cebulę i korniszony drobno posiekaj, całość składników zmieszaj. Do całości dodaj olej z pomidorów, bazylię i przypraw do smaku.
  3. Tatara podziel na porcje, nałóż rukolę i posyp parmezanem. Podawaj z chrupiącą bagietką.

Karnawałowa przekąska: kurczak satay z kremowym sosem orzeszkowym - przepis

Składniki (4 osoby):

  • udko z kurczaka 4 szt.
  • mleczko kokosowe 100 ml
  • pasta żółta curry 1 łyżka
  • sos rybny 3 łyżki
  • cukier brązowy 1 łyżeczka

Sos Satay:

  • masło orzechowe 150 g
  • mleko kokosowe 80 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • ocet ryżowy 1 łyżeczka
  • pasta z tamaryndowca do smaku (opcjonalnie)

Jak zrobić kurczak satay z kremowym sosem orzeszkowym?

  1. Mięso oddziel od kości i pokrój w drobną kostkę, przełóż do naczynia, dodaj mleko kokosowe, żółtą pastę curry, sos rybny i cukier brązowy - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania.
  2. Składniki sosu połącz i wymieszaj.
  3. Podawaj z limonką i prażonymi orzeszkami i kolendrą.

Karnawałowa przekąska: faworki z karmelem i solą morską - przepis

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa typ 550 250 g
  • cukier puder
  • sól szczypta
  • żółtka 70 g
  • kwaśna śmietana
  • spirytus
  • masło 30 g

Karmel:

  • cukier 120 g
  • woda 80 ml
  • śmietanka 36% 180 ml
  • masło 50 g
  • sól morska do posypania

Jak zrobić faworki z karmelem i solą morską?

  1. Mieszamy razem mąkę, sól i cukier puder, następnie dodajemy żółtka i śmietanę tworząc klejące ciasto. Dodajemy spirytus oraz roztopione masło, wyrabiamy tworząc jednolitą masę.
  2. Za pomocą wałka ubijamy ciasto wtłaczając w nie powietrze.
  3. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na około godzinę.
  4. Po upływie godziny wałkujemy ciasto i formujemy chrusty. Cukier rozpuszczamy z wodą i karmelizujemy go w garnku do ciemno brązowego koloru.
  5. Dodajemy śmietankę i gotujemy, na końcu dodajemy masło.
  6. Przygotowanym karmelem polewamy chrusty i sypiemy solą w płatkach.

Zobacz także inne nasze karnawałowe przepisy:

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości