Oponki wegańskie - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka sody
- 250 g tofu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka cukru waniliowego
- 1/3 szkl. cukru
- 120 g kwaśnej śmietany sojowej lub jogurtu
- olej do głębokiego smażenia
Składniki na lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżeczki wody
Sposób przygotowania:
- Tofu odsączamy z nadmiaru wody, łączymy z sokiem z cytryny oraz kwaśną śmietaną i rozdrabniamy blenderem lub w malakserze do uzyskania gładkiego serka.
- Do tofu dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz przesianą mąkę, sodę oraz opcjonalnie kurkumę.
- Całość zagniatamy dłońmi do uzyskania gładkiego ciasta. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-1.5 cm, następnie wykrawamy oponki.
- Oponki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 175 stopni C) na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Jeszcze ciepłe (nie gorące) oponki oblewamy lukrem lub poruszamy cukrem pudrem
Faworki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka smalcu lub masła
- 7 żółtek
- 100 g cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- Łyżka spirytusu lub octu
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka smalcu lub masła
- 7 żółtek
- 100 g cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- łyżka spirytusu lub octu
- 500 g smalcu do smażenia
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Ucierać smalec lub masło do konsystencji śmietany.
- Wbić żółtka, dodać cukier, alkohol, śmietanę i mąkę.
- Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
- Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką.
- Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.
- Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć.
- Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor.
- Osączyć na ręczniku papierowym.
- Posypać cukrem pudrem.
Pączki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 10 jajek
- 125 g masła
- 125 ml mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 0.5 kg smalcu do smażenia
- 200 g domowego lukru
- konfitura z płatków róż
- powidła śliwkowe
- pasta pistacjowa
- krem czekoladowy typu nutella
Sposób przygotowania:
- Do mleka dodać cukier i rozdrobnione drożdże. Zaczyn mieszać i podgrzewać (do 35 stopni C) do rozpuszczenia się składników. Następnie wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 30 minut. Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z jajkami. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto podsypując mąką, aż nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło.
- Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie je wyrobić rękoma.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić. Utoczyć w dłoniach kulkę. Zlepione pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy, miejsce zlepienia kierujemy do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
- W rondlu powoli rozgrzewamy smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć). Pączki smażymy porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu. Lukrem polewamy gdy pączki lekko wystygną, na koniec posypujemy skórką pomarańczową.
Krem waniliowy - składniki:
- 900 ml mleka
- 176 g cukru
- 8 żółtek
- 76 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g masła
- 10 g żelatyny
Sposób przygotowania kremu waniliowego:
- Mleko gotujemy z cukrem.
- W misce mieszamy żółtka i skrobie.
- Do gotującego się mleka wlewamy żółtka i mieszamy na ogniu do powstania kremu.
- Gdy krem się ugotuje dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i masło.
- Mieszamy do połączenia się składników i ostawiamy do ostudzenia.
Dodatkowe tipy Bartka Boratyna:
- Do ciasta na faworki dodajemy spirytus lub ocet spirytusowy, aby ciasto podczas smażenia nie wciągało nadmiaru tłuszczu.
- Podczas przygotowania ciasta drożdżowego najlepiej przygotować wcześniej zacyzn drożdżowy, dzięki czemu ciasto będzie smaczniejsze i lepiej wyrośnie.
- Gdy gotujemy krem waniliowy, ważnym elementem jest hartowanie jajek ze skrobią ciepłym mlekiem. Dzięki temu nie zrobią nam się grudki i całość będzie gładka.
- Podczas przygotowania ciasta na faworki ważnym elementem jest tzw. zbjanie go. Dzięki temu ciasto będzie elastyczne, jednolite, a po usmażeniu niezwykle kruche i z dużą ilością bąbelków.
Zobacz także:
- Ciasto pijak - przepis w sam raz na karnawał
- Dania idealne na karnawał. Przepisy Beaty Śniechowskiej
- Karnawał w kuchni - przepisy na słodkie i wytrawne przekąski
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: