Nie tylko pączki. Bartek Boratyn zdradza przepisy na karnawałowe słodkości

Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Karnawałowe słodkości
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przed nami karnawał, a wraz z nim karnawałowe potrawy. Większość z nas kojarzy przede wszystkim pączki, czasem faworki. Jednak jakich jeszcze przysmaków warto spróbować w tym czasie? Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował różne słodkości, które nie mogą nikogo ominąć.
Oponki wegańskie
Oponki wegańskie
Oponki wegańskie
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Oponki wegańskie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • 250 g tofu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. cukru
  • 120 g kwaśnej śmietany sojowej lub jogurtu
  • olej do głębokiego smażenia

Składniki na lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki wody

Sposób przygotowania:

  1. Tofu odsączamy z nadmiaru wody, łączymy z sokiem z cytryny oraz kwaśną śmietaną i rozdrabniamy blenderem lub w malakserze do uzyskania gładkiego serka.
  2. Do tofu dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz przesianą mąkę, sodę oraz opcjonalnie kurkumę.
  3. Całość zagniatamy dłońmi do uzyskania gładkiego ciasta. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-1.5 cm, następnie wykrawamy oponki.
  4. Oponki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 175 stopni C) na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Jeszcze ciepłe (nie gorące) oponki oblewamy lukrem lub poruszamy cukrem pudrem
Faworki
Faworki
Faworki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Faworki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka smalcu lub masła
  • 7 żółtek
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Łyżka spirytusu lub octu
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka smalcu lub masła
  • 7 żółtek
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • łyżka spirytusu lub octu
  • 500 g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Ucierać smalec lub masło do konsystencji śmietany.
  2. Wbić żółtka, dodać cukier, alkohol, śmietanę i mąkę.
  3. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką.
  5. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.
  6. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć.
  7. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor.
  8. Osączyć na ręczniku papierowym.
  9. Posypać cukrem pudrem.
Pączek
Pączki z przepisu Bartka Boratyna
Pączek
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Pączki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 10 jajek
  • 125 g masła
  • 125 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0.5 kg smalcu do smażenia
  • 200 g domowego lukru
  • konfitura z płatków róż
  • powidła śliwkowe
  • pasta pistacjowa
  • krem czekoladowy typu nutella

Sposób przygotowania:

  1. Do mleka dodać cukier i rozdrobnione drożdże. Zaczyn mieszać i podgrzewać (do 35 stopni C) do rozpuszczenia się składników. Następnie wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 30 minut. Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z jajkami. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto podsypując mąką, aż nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło.
  2. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie je wyrobić rękoma.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić. Utoczyć w dłoniach kulkę. Zlepione pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy, miejsce zlepienia kierujemy do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
  4. W rondlu powoli rozgrzewamy smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć). Pączki smażymy porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu. Lukrem polewamy gdy pączki lekko wystygną, na koniec posypujemy skórką pomarańczową.

Krem waniliowy - składniki:

  • 900 ml mleka
  • 176 g cukru
  • 8 żółtek
  • 76 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 10 g żelatyny

Sposób przygotowania kremu waniliowego:

  1. Mleko gotujemy z cukrem.
  2. W misce mieszamy żółtka i skrobie.
  3. Do gotującego się mleka wlewamy żółtka i mieszamy na ogniu do powstania kremu.
  4. Gdy krem się ugotuje dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i masło.
  5. Mieszamy do połączenia się składników i ostawiamy do ostudzenia.

Dodatkowe tipy Bartka Boratyna:

  • Do ciasta na faworki dodajemy spirytus lub ocet spirytusowy, aby ciasto podczas smażenia nie wciągało nadmiaru tłuszczu.
  • Podczas przygotowania ciasta drożdżowego najlepiej przygotować wcześniej zacyzn drożdżowy, dzięki czemu ciasto będzie smaczniejsze i lepiej wyrośnie.
  • Gdy gotujemy krem waniliowy, ważnym elementem jest hartowanie jajek ze skrobią ciepłym mlekiem. Dzięki temu nie zrobią nam się grudki i całość będzie gładka.
  • Podczas przygotowania ciasta na faworki ważnym elementem jest tzw. zbjanie go. Dzięki temu ciasto będzie elastyczne, jednolite, a po usmażeniu niezwykle kruche i z dużą ilością bąbelków.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości