Trudno stwierdzić jednoznacznie, skąd wywodzi się zwyczaj przyrządzania żeberek, bo wiele krajów ma w swojej tradycji kulinarnej przynajmniej jeden wariant tej potrawy. Żeberka cieszą się popularnością na każdym kontynencie. W Stanach Zjednoczonych w sezonie grillowym triumfy święcą kultowe żeberka w sosie barbecue. W Ameryce Południowej za rarytas uchodzą żeberka na słodko, z miodem i kakao. Włosi zajadają się żeberkami skąpanymi w czerwonym winie i mocnej kawie, a w Azji serwuje się pieczone żeberka w sosie miodowym. Wariacji na temat tej prostej i jakże smacznej potrawy jest mnóstwo, ale zdecydowana większość propozycji skłania do prostej refleksji – żeberka najlepiej smakują otulone słodkimi smakami.
Żeberka w sosie miodowym - skąd ten słodki smak?
Tradycja słodkich dań mięsnych sięga czasów starożytnych, a wywodzi się z Azji, skąd pochodzą rozmaite dania mięsne w miodzie i karmelu. Miłośnikami słodkich potraw mięsnych są także mieszkańcy Meksyku. Od wieków pielęgnują tradycję swych azteckich przodków, dodając kakao do wielu dań. Ich wyborny kurczak w sosie czekoladowym podbił serca smakoszy na całym świecie. Z kolei Australijczycy często przyrządzają mięsne marynaty na bazie słodkiego piwa. Nawet w polskiej tradycji znajdziemy mięso podawane w miodowych sosach.
Spośród wielu znakomitych dań mięsnych podawanych na słodko prym wiodą żeberka. Choć najpopularniejsze są te w sosie barbecue albo skąpane w gęstej czekoladzie, coraz bardziej cenione stają się żeberka w sosie miodowym. Danie to cieszy się ogromną popularnością w krajach azjatyckich, ale okazuje się, że miłość do żeberek w miodzie przejawiały także nasze prababki. W książkach kucharskich z regionalnymi przepisami kuchni Dolnego Śląska bez problemu znajdziesz żeberka w miodzie serwowane z duszoną kapustą ze śliwkami. Zasadniczą różnicą pomiędzy żeberkami dolnośląskich gospodyń a tymi, które przyrządzają tajscy szefowie kuchni, są przyprawy - tajskie żeberka w sosie miodowym urzekają aromatem imbiru, chili, cynamonu, kardamonu, galangalu (tajski, ostry imbir), tamaryndowca, limonki albo trawy cytrynowej.
Szukasz ciekawej potrawy o oryginalnym, egzotycznym smaku? Nasza propozycja to żeberka w sosie miodowym. Przepis na to pyszne danie jest bardzo prosty i zawsze się udaje.
Przepis na orientalne żeberka w sosie miodowym z piekarnika
Składniki (przepis na 6 porcji):
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 6 łyżek czerwonego, półsłodkiego albo półwytrawnego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- szczypta cynamonu,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Żeberka wieprzowe dokładnie umyj, podziel na porcje i posyp solą.
- Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj musztardę, olej, czerwone wino, drobno posiekany czosnek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, cynamon, pieprz i sól (wsyp według uznania – ważne jednak, żeby nie zdominowała słodkiego, miodowego smaku marynaty). Na końcu dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i raz jeszcze wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty.
- Kawałki żeberek zanurz w marynacie i wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Wyjmij żeberka z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Ułóż je w prostokątnym naczyniu żaroodpornym i zalej pozostałą marynatą.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180℃, wstaw żeberka i piecz przez 1,5 godziny, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
- Podczas pieczenia kilkakrotnie przewróć żeberka na drugą stronę i polej je marynatą.
- Kiedy żeberka będą już zarumienione i zupełnie miękkie, wyjmij je z piekarnika i przełóż na półmisek.
Żeberka w sosie miodowym gotowe. Najlepiej smakują z orientalną surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami.
Uwagi: Żeberka w sosie miodowym możesz z powodzeniem upiec na grillu – ten oryginalny przepis zachwyci każdego miłośnika grillowanych mięs, któremu znudziły się już klasyczne żeberka w sosie barbecue.
Czerwone wino sprawia, że żeberka w sosie miodowym zyskują głębszy, bardziej wyrazisty smak, jednak nie jest to obowiązkowy składnik dania.
Zastanawiasz się, z czym jeszcze, poza ziemniakami, można podać żeberka w sosie miodowym? Doskonałym pomysłem jest ryż – idealnie pasuje do orientalnego smaku żeberek.
Kochasz pikantne przyprawy o intensywnym smaku? Użyj ich śmiało! Odrobina imbiru, chili albo szczypta pieprzu cayenne doskonale komponuje się ze słodką marynatą na żeberka w sosie miodowym. Przepis możesz wzbogacić także o kilka kropli sosu tabasco.
Zobacz także:
- Ceny majonezu szokują. Zrób go samodzielnie w domu w wersji klasycznej i wegańskiej. To proste
- Kuchnia inspirowana serialem "Przyjaciele". Przepisy Szymona Czerwińskiego na pizzę Joey'a, kanapkę Rossa, ciasteczka babci Phoebe i karmelowy popcorn
- Shake waniliowy - z lodami lub bez. Sprawdź proste przepisy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto