Stek z antrykotu z masłem ziołowym i grzybami
Składniki na stek z antrykotu:
- stek z antrykotu Sokołów
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 50 g masła
- kilka gałązek pietruszki
- kilka gałązek koperku
- mała cebula
- 2-3 łyżki masła
- 2 pieczarki portobello
- 300 g boczniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- płatki papryki chilli
Jak przygotować stek z antrykotu:
Zioła posiekać, wymieszać z masłem, solą i pieprzem. Przy pomocy foli spożywczej zwinąć w roladkę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Cebulkę podsmażyć na maśle, grzyby pokroić w grube plastry i dodać do cebulki. Smażyć razem, aż grzyby zmiękną, pod koniec dodać posiekany czosnek, przyprawić solą, pieprzem i płatkami chilli.
Stek osuszyć, przyprawić solą i i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem, po minucie z każdej strony, a następnie w zależności, jak chcemy mieć wysmażony, obracać co 10-15 sekund i dosmażać. Zdjąć z patelni i zostawić na 2-3 minuty, żeby odpoczął. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie pokroić w plastry, ułożyć na grzybach, na wierzchu położyć kilka plasterków masła.
Club sandwich ze schabem ze śliwką
Składniki na club sandwich:
- schab z szynką Sokołów
- 10 kromek maślanego pieczywa
- musztarda francuska
- majonez
- kimchi
- ogórki piklowane
- cebulka perłowa ze słoika
- czarne oliwki
Jak przygotować club sandwich:
Z kromek chleba odkroić skórki i opiec na patelni, żeby były lekko chrupiące. Połowę kromek posmarować musztardą, a drugą majonezem. Na pięć kromek nałożyć po kilka plastrów schabu ze śliwką, kimchi i plasterki ogórka. Przykryć pozostałym pieczywem. W dwóch miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków i przekroić na trójkąty. Na każdy patyczek można nabić cebulkę, ogórki oraz oliwki.
Cielęcina w szynce
Składniki na cielęcinę w szynce:
- 400 g schabu cielęcego Sokołów
- 2 opakowania karkówki sarmackiej Sokołów
- około 8-10 listków szałwii
- sól i pieprz
- oliwa
- masło
- kieliszek białego wytrawnego wina
- szalotka
- 2 łyżki kaparów
Jak przygotować cielęcinę w szynce:
Schab pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem na kotlety, przyprawić solą i pieprzem. Na każdym ułożyć listek szałwii i obłożyć z jednej i drugiej strony plasterkiem karkówki sarmackiej. Ponownie lekko rozklepać tłuczkiem, żeby wędlina „przykleiła” się do mięsa.
Rozgrzać na patelni oliwę z masłem i usmażyć kotlety z obu stron. Zdjąć z patelni i dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć i podlać winem. Zredukować do konsystencji sosu, pod koniec dodać kapary.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Sałatka jarzynowa, pieczeń i ciasto. Wariacje Grzegorza Zawieruchy nie tylko na święta
Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Piotr Kucharski