Foie gras

    Foie gras

    Niewielu z nas miało możliwość spróbowania prawdziwego francuskiego foie gras. Stanowi nie lada gratkę dla fanów kulinarnych doznań. Zaskakiwać może nie tylko jego smak, ale i dość wysoka cena. Warto jednak chociaż raz w życiu spróbować tego wykwintnego pasztetu, który świetnie pasuje zarówno do przystawek, jak i do dań głównych.

    Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, gościliśmy wybitnego kucharza francuskiego Michela Rotha! Przygotował: "Kostki z foie gras i wędzonego łososia z limonkowymi piankami i "Faszerowaną pierś bażanta i parmentier z czerwoną kapustą". Wypróbujecie jego przepisy? :)

    Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Hitem eksportowym polskiego drobiarstwa jest „gęś owsiana”. We Francji bardzo popularne jest foie gras z gęsich wątróbek. U nas - tradycyjna gęś z piekarnika. Mikołaj Rey w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział o gęsiach, gąskach, półgęsku i gęsim pipku.