Pieczeń rzymska to bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne danie. Chociaż nazwa brzmi dość egzotycznie, danie nie jest nam wcale obce, jednak bardziej znane pod inną nazwą – klops. Pieczeń rzymska to pieczone mięso mielone (zwykle wieprzowe) z dodatkiem ziół i innych składników. Jest dobra jako główne danie obiadowe podawane na ciepło, ale sprawdza się również na zimno, np. jako dodatek do kanapek. Bardzo często pieczeń rzymska z jajkiem spotykana jest na stołach wielkanocnych. Do pieczenia wykorzystywana jest zwykle tzw. keksówka, czyli dość wąska i wysoka forma do pieczenia.
Pieczeń rzymska – przepis z boczkiem
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pieczeń rzymską, przedstawiamy dość prosty do przygotowania i smaczny przepis.
Składniki na pieczeń rzymską (na 2 porcje):
- 300 g mielonej wieprzowiny;
- 100 g wędzonego boczku;
- 70 g mleka;
- 25 g pokrojonej w kostkę, czerstwej bułki;
- 7 g oleju;
- pół cebuli;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 jajko;
- ok. 20 g posiekanej natki pietruszki;
- przyprawy do smaku – sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Umieść mięso w misce.
2. Namocz bułkę w mleku, następnie odciśnij i dodaj do mięsa.
3. Podsmaż cebulkę na oleju, aż nabierze złotego koloru, następnie dodaj do niej czosnek i smaż jeszcze chwilę. Po przestudzeniu dodaj do mięsa.
4. Do miski dodaj jajko, sól i pieprz oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Blachę o wymiarach 22 × 10 cm wyłóż boczkiem w poprzek, zostawiając wolne końcówki do przykrycia masy mięsnej.
6. Przełóż mięso do foremki, dobrze dociskając, i nakryj wierzch końcówkami boczku.
7. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180℃, następnie wyjmij z formy i piecz następne 15 minut.
Pieczeń rzymska wieprzowa
Jest to jeden z najłatwiejszych i najprostszych przepisów na przygotowanie klopsa. Zobacz nasz przepis na pieczeń rzymską z mięsa mielonego!
Składniki na pieczeń rzymską wieprzową (na 3–4 porcje):
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej;
- pół czerstwej kajzerki;
- 70 g mleka;
- 45 g bułki tartej;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 10 g masła klarowanego;
- 1 jajko;
- ¼ pęczku koperku;
- przyprawy do smaku – papryka słodka, sól, pieprz, tymianek, bazylia;
- do wysmarowania formy – tłuszcz i bułka tarta.
Przygotowanie:
1. Mięso przełóż do dość dużej miski.
2. Bułkę namocz w mleku, a następnie odsącz z nadmiaru i dodaj do mięsa.
3. Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulkę posiekaną w kostkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i po przestygnięciu dodaj do mięsa.
4. Do miski dodaj bułkę tartą, jajko, koperek i przyprawy.
5. Masę przełóż do formy 22 × 10 cm i ugnieć, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.
6. Piecz przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200℃.
Pieczeń rzymska z indyka – równie smaczna, jak wieprzowa
Chociaż pieczeń rzymska przygotowywana na obiad jest zwykle z wieprzowiny, można wykonać ją również z innego mięsa. Mięso drobiowe jest chudsze od wieprzowiny, dlatego może znaleźć szersze grono odbiorców. Modyfikując ten przepis, można przygotować również pieczeń rzymską z jajkiem i pieczarkami.
Składniki na pieczeń rzymską z indyka (na 4–5 porcji):
- 500 g mielonego mięsa z indyka;
- 75 g bułki tartej;
- 4 ugotowane na twardo jajka;
- 1 surowe jajko;
- 1 por;
- 15 g oleju;
- 15 g masła;
- 20 g posiekanej natki pietruszki;
- 2 ząbki czosnku;
- 10 g chrzanu;
- 10 g sosu sojowego;
- 5 g musztardy;
- przyprawy do smaku – kminek, papryka sproszkowana, pieprz i sól;
- do przygotowania formy – masło i bułka tarta.
Przygotowanie:
1. Mięso przełóż do miski.
2. Od pora odetnij zielone liście, białą część przekrój na pół i pokrój w półplasterki.
3. Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę lub przeciśnij przez praskę i podsmaż wraz z porem na maśle z odrobiną soli.
4. Dodaj je wraz z posiekaną natką pietruszki do mięsa.
5. Dodaj do miski surowe jajko, chrzan, bułkę tartą, sos sojowy oraz paprykę, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Formę keksówkę o wymiarach 22 × 10 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
7. Przełóż połowę masy do formy, mocno dociskając i umieść w niej cztery obrane jajka, delikatnie je wciskając.
8. Do formy przełóż resztę masy mięsnej, posmaruj musztardą i posyp kminkiem.
9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180℃ przez ok. 45 minut.
Z czym podawać pieczeń rzymską?
Niektóre przepisy same w sobie zakładają wykorzystanie dodatków, np. pieczeń rzymska z pieczarkami czy pieczeń rzymska z warzywami. Jednak pieczeń można podawać również z innymi dodatkami, m.in. z pieczywem w formie kanapek lub na obiad np. z sosem tatarskim, ziemniakami czy ogórkami kiszonymi. Dobrym pomysłem będzie również sos do pieczeni rzymskiej, np. pieczarkowy.
Pieczone mięso: karkówka, szynka, boczek. Zobacz wideo:
Zobacz także:
Kuchnia węgierska – popularne potrawy znad Balatonu. Jakich dań węgierskich warto spróbować?
Marynata do kurczaka na grilla - przepisy na soczyste piersi z kurczaka
Żeberka z grilla - w marynacie i glazurze
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm