Materiał promocyjny

Wariacje z serem pleśniowym. Poznaj przepisy Andrzeja Polana

Ser, więcej sera, jeszcze więcej sera
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Andrzej Polan przygotował niezwykłe wariacje na temat sera pleśniowego. Sprawdź nietuzinkowe i pyszne sposoby na jego użycie. W przepisach smażone szparagi, kruche ciasto, pieczone jabłka na wytrawnie, grzanki i nadziewany bakłażan, a to wszystko w towarzystwie sera lazur.

Smażone szparagi z ziarnami słonecznika, orzechami, serem lazur i salsą z pomidorów - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów zielonych,
    • 1 łyżka słonecznika
      • 100 g orzechów włoskich,
        • 200 g ser lazur,
          • 1 łyżka miodu,
            • 1 czerwona cebula,
              • ocet jabłkowy do smaku,
                • sól, pieprz czarny,
                  • 3-4 dojrzałe pomidory polskie,
                    • kilka truskawek,
                      • szczypiorek,
                        • masło klarowane do smażenia.

                          Sposób przygotowania:

                          1. Na patelni na maśle przesmażamy cebulkę, dodajemy szparagi, smażymy na złoty kolor, kiedy tylko tak się stanie dodajemy miód, ziarna słonecznika, orzechy.
                            1. Doprawiamy delikatnie czarnym pieprzem.
                              1. Wszystko posypujemy lazurem i podajemy, ale jeszcze salsa.
                                1. Wystarczy pokroić pomidory, truskawki, dodać troszkę octu jabłkowego i taką wytrawną salsą skropić nasze danie.

                                  Ciasto kruche, młoda kapusta, ser lazur i trochę sosu - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • 40 0g mąki pszennej,
                                    • 200 g masła,
                                      • 4 żółtka,
                                        • szczypiorek,
                                          • sól,
                                            • 1 główka kapusty młodej tzw. Sopel,
                                              • 1 cebula,
                                                • 250 g jogurtu gęstego,
                                                  • pęczek koperku
                                                    • 2 szt. jabłka,
                                                      • 250 g sera lazur.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Z mąki, masła żółtek, szczypiorku i soli przygotowujemy ciasto, którym wykładamy blaszkę do pieczenia, ciasto zapiekamy około 20 minut, temperatura 180 stopni.
                                                          1. Kapustę szatkujemy grubiej, cebulę kroimy w kostkę.
                                                            1. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy kapsutę. Smażymy razem, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone jabłko, jogurt wymieszany z serem lazur.
                                                              1. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód.
                                                                1. Posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do zapieczenia. Temp. 200 stopni czas około 15 minut. 

                                                                  Pieczone jabłka z serem lazur na wytrawnie - przepis krok po kroku

                                                                  Składniki:

                                                                  • 10 szt. jabłek średniej wielkości,
                                                                    • 300 g sera lazur,
                                                                      • 1 op. młodego szpinaku,
                                                                        • 1 laska rabarbaru,
                                                                          • 1 pumpernikiel,
                                                                            • 2 łyżki miodu.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. Jabłka wydrążamy środki kroimy w kostkę drobną.
                                                                                1. Przesmażamy na maśle krótko, dodajemy rabarbar i miód do smaku.
                                                                                  1. Następnie dodajemy szpinak. Wszystko mieszamy wraz z serem lazur i takim oto farszem wypełniamy wydrążone jabłka.
                                                                                    1. Wierzch każdego posypujemy kruszonym pumperniklem i wstawiamy do pieczenia, pieczemy w temp. 160 stopni do momentu aż jabłka staną się miękkie.
                                                                                      1. Podajemy polane raz jeszcze miodem.

                                                                                        Grzanki z żytniego pieczywa z serem lazur i smażonymi truskawkami - przepis krok po kroku

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 4 kromki pieczywa żytniego,
                                                                                          • 150 g sera lazur,
                                                                                            • 400 g truskawek,
                                                                                              • 1 cytryna,
                                                                                                • 1 mięta.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Kromki pieczywa przesmażamy na chrupiąco na maśle klarowanym lub zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.
                                                                                                    1. Na podpieczone kromki wykładamy ser lazur i ponownie zapiekamy.
                                                                                                      1. Truskawki kroimy w drobną kostkę, dodajemy skórkę z cytryny i miętę.
                                                                                                        1. Po zapieczeniu kromek polewamy je soczystymi truskawkami.  

                                                                                                          Bakłażan nadziewany serem lazur - przepis krok po kroku

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 2 szt. bakłażana,
                                                                                                            • olej do smażenia,
                                                                                                              • 200 g sera lazur,
                                                                                                                • mąka do oprószenia bakłażana,
                                                                                                                  • 4 jajka,
                                                                                                                    • bułka tarta,
                                                                                                                      • Kilka orzechów laskowych zmielonych,
                                                                                                                        • 2-3 pomidory dojrzałe,
                                                                                                                          • świeża bazylia.

                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                            1. Bakłażana kroimy w plastry, zasalamy i delikatnie oprószamy mąką.
                                                                                                                              1. Smażymy na złoty kolor i osuszamy na ręczniku papierowym, pozbawiając go ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
                                                                                                                                1. Tak przygotowane bakłażany łączymy po 2, pomiędzy kładziemy porcję sera lazur.
                                                                                                                                  1. Niby kanapkę obtaczamy w jajku, bułce tartej wymieszanej z orzechami i smażymy jak kotlety na patelni z każdej strony.
                                                                                                                                    1. Podajemy z pomidorami, bazylią. 

                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                      Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana