Zapiekanka z młodych ziemniaków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków ,
- 150 g pomidorków cherry,
- 100 g zielonych oliwek,
- 10 jajek,
- bazylia,
- 200 g wędzonego boczku,
- kiełbasa biała,
- Vegeta natur,
- 200 ml śmietanki 36%,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania zapiekanki z młodych ziemniaków
- Ziemniaki dokładnie myjemy i szatkujemy w plasterki jak najcieńsze, najlepiej robiąc to na tzw. Krajalnicy.
- Śmietankę podgrzewamy dodajemy do smaku z vegetę natur i czarny pieprz świeżo mielony.
- Tak przy gotowane ziemniaki zalewamy śmietanką i na chwilę odstawiamy, a tę chwilę przeznaczamy na wyłożenie blaszki plastrami boczku. Teraz do masy ziemniaczanej dodajemy pomidorki, oliwki, szczypiorek.
- Mieszamy i wylewamy do formy. Wstawiamy do pieczenia, temperatura 200 stopni czas około 40 minut.
- Kiedy już wszystko się piecze i dochodzi, kiełbasę białą pozbawiamy osłonek, wykładamy na blaszkę i wstawiamy jako drugą blaszkę do pieczenia, kiełbasa wypiekając się zmieni się na rumiane chrupki.
Zobacz także:
- Zapiekanka z brokułami – sposób na zielony talerz ze smakiem!
- Zapiekanka warzywna – pomysłowe danie dla każdego
- Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł
podziel się: