Zapiekanka z młodych ziemniaków - przepis Andrzeja Polana

Andrzej Polan, kuchnia, Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan
Źródło: Pola Namysł
Pyszna zapiekanka z młodych ziemniaków, pomidorków cherry i zielonych oliwek. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Sprawdź, jak przygotował ją w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan. Przedstawiamy przepis.

Zapiekanka z młodych ziemniaków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków ,
  • 150 g pomidorków cherry,
  • 100 g zielonych oliwek,
  • 10 jajek,
  • bazylia,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • kiełbasa biała,
  • Vegeta natur,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania zapiekanki z młodych ziemniaków

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i szatkujemy w plasterki jak najcieńsze, najlepiej robiąc to na tzw. Krajalnicy.
  2. Śmietankę podgrzewamy dodajemy do smaku z vegetę natur i czarny pieprz świeżo mielony.
  3. Tak przy gotowane ziemniaki zalewamy śmietanką i na chwilę odstawiamy, a tę chwilę przeznaczamy na wyłożenie blaszki plastrami boczku. Teraz do masy ziemniaczanej dodajemy pomidorki, oliwki, szczypiorek.
  4. Mieszamy i wylewamy do formy. Wstawiamy do pieczenia, temperatura 200 stopni czas około 40 minut.
  5. Kiedy już wszystko się piecze i dochodzi, kiełbasę białą pozbawiamy osłonek, wykładamy na blaszkę i wstawiamy jako drugą blaszkę do pieczenia, kiełbasa wypiekając się zmieni się na rumiane chrupki.

Zobacz także:

podziel się: