Zapiekanka warzywna – pomysłowe danie dla każdego

Tian – zapiekanka warzywna
Tian – zapiekanka warzywna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na proste, a przy tym smaczne danie. Występuje w wersji zarówno wegetariańskiej jak i mięsnej, w związku z czym spodoba się każdemu. W jaki sposób można przygotować ją samodzielnie w domu?

Podstawą każdej zapiekanki warzywnej są oczywiście warzywa. Potrawa zawiera więc wiele niezbędnych witamin i mikroelementów, dzięki czemu jest niezwykle zdrowa. Dodatkowo, może być świetnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie. Poznaj przepisy, które pozwolą Ci na przygotowanie zapiekanki warzywnej na kilka sposobów!

Zapiekanka warzywna z kurczakiem

Zapiekanka warzywna z kurczakiem jest zarówno zdrowa, jak i sycąca. Możesz przygotować ją na dwa sposoby: z lekkim sosem jogurtowym lub z nieco bardziej kalorycznym sosem serowym. Do przyrządzenia dania potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
    • 1 brokuł
      • 1 średnia cukinia
        • 1 cebula
          • 1 czerwona papryka
            • kilka pomidorków koktajlowych
              • opcjonalnie: 20 dag pieczarek
                • 1-2 łyżki oleju
                  • sól, pieprz
                    • przyprawy, np. zioła prowansalskie, oregano, bazylia

                      Składniki lekkiego sosu:

                      • 1 jogurt naturalny
                        • 2-3 ząbki czosnku

                          Składniki sosu serowego:

                          • 200 ml śmietany 12%
                            • 1 jajko
                              • 20 dag startego żółtego sera
                                • sól, pieprz, suszona bazylia

                                  Przygotowanie zapiekanki warzywnej z kurczakiem jest banalnie proste. Wystarczy wykonać następujące kroki:

                                  • Filet pokrój w kostkę, a następnie natrzyj solą, pieprzem, przyprawami i usmaż.
                                    • Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, natomiast cukinię (i opcjonalnie pieczarki) w plasterki. Podsmaż wszystko na patelni na niewielkiej ilości oleju.
                                      • Podziel brokuł na różyczki i gotuj je w osolonym wrzątku przez ok. 5-6 minut.
                                        • Wymieszaj kawałki kurczaka z cebulą i papryką i wyłóż wszystko na dno naczynia żaroodpornego. Następnie dodaj kolejną warstwę, składającą się z cukinii oraz pieczarek. Na wierzchu poukładaj różyczki brokułu oraz połówki pomidorków koktajlowych.
                                          • Przygotuj sos do zapiekanki warzywnej z kurczakiem. W wersji lżejszej wystarczy wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W przypadku sosu serowego, rozbij jajko i je rozmieszaj, a następnie dodaj do niego śmietanę. Przypraw do smaku, a na koniec dodaj żółty ser. Wymieszaj wszystko dokładnie.
                                            • Zapiekankę polej sosem i piecz przez ok. 40 minut w 180 ° C.

                                              I to wszystko! Możesz delektować się pyszną i prostą zapiekanką warzywną z kurczakiem. Pamiętaj, że jeśli żaden z sosów nie przypadł Ci do gustu– możesz pominąć ten krok. Wówczas wystarczy jedynie posypać zapiekankę warzywną samym startym serem żółtym lub mozzarellą. Najlepiej zrobić to na ok. 15 minut przed zakończeniem pieczenia.

                                              Zapiekanka warzywna z ziemniakami

                                              Zapiekanka warzywna – fit danie dla dbających o linię? Oczywiście, że tak! Idealna będzie zwłaszcza jej wersja z ziemniakami, które wbrew pozorom są niskokaloryczne. Ponadto, mimo wykorzystania sera, porcja zapiekanki warzywnej z poniższego przepisu będzie zawierać jedynie ok. 200 kcal! Do jej przyrządzenia potrzebne będą:

                                              • 2-3 ziemniaki
                                                • 2 spore pomidory
                                                  • 1 mała cukinia
                                                    • 1 ząbek czosnku
                                                      • 50 g szynki z kurczaka
                                                        • ½ kulki mozzarelli light
                                                          • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

                                                            Aby przygotować zapiekankę warzywną fit, postępuj według poniższej instrukcji:

                                                            • Ugotuj ziemniaki (najlepiej w mundurkach) w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu pokrój je w plastry (możesz nie obierać ich ze skórki).
                                                              • Pokrój cukinię w plastry i przypraw ją, a następnie odstaw, by przeszła smakiem przypraw.
                                                                • Obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż je do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.
                                                                  • Pokrój szynkę w plastry.
                                                                    • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż ziemniaki. Następnie dodaj kolejne warstwy: cukinię i szynkę (lub fasolę). Całość zalej pomidorami, a na wierzch dodaj plastry mozzarelli.
                                                                      • Piecz zapiekankę warzywną z warzywami w 180 ° C przez ok. 30 minut.

                                                                        Do zapiekanki warzywnej z ziemniakami możesz też dodać inne warzywa, np. kukurydzę, marchewkę czy paprykę. Pamiętaj jednak, że wraz z kolejnymi składnikami jej wartość kaloryczna będzie stopniowo rosła.

                                                                        Wegetariańska zapiekanka warzywna

                                                                        Zapiekanka warzywna może także stanowić doskonały pomysł na danie wegetariańskie. Aby było w pełni wartościowe i bogate w białko, należy użyć warzyw strączkowych. Poniższy przepis na zapiekankę warzywną to także duża ilość witamin oraz magnezu, żelaza i potasu. Do jej przygotowania potrzebne są:

                                                                        1 szklanka soczewicy (czerwonej lub zielonej)

                                                                        ½ cebuli

                                                                        1 papryka czerwona

                                                                        ½ cukinii

                                                                        1 marchewka

                                                                        1 puszka pomidorów

                                                                        ½ słoika passaty pomidorowej

                                                                        1 kulka mozzarelli

                                                                        przyprawy: zioła, czosnek, sól, pieprz

                                                                        Wypłucz soczewicę i gotuj ją w 2 szklankach wody przez 10 minut, a następnie odcedź. Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij na patelni. Dołóż do niej pokrojoną marchewkę i paprykę, po czym dolej zmieszaną ze sobą passatę, pomidory i soczewicę. Wymieszaj wszystko, przypraw wedle uznania i duś przez kilka minut.

                                                                        Następnie pokrój w plasterki cukinię i przypraw ją. W naczyniu żaroodpornym zacznij układać warstwy: najpierw warzywa z soczewicą w sosie pomidorowym, a następnie cukinia. Wierzch posyp startą lub pokrojoną w talarki mozzarellą.

                                                                        Tak przygotowaną wegetariańską zapiekankę warzywną piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 ° C.

                                                                        Zobacz wideo:

                                                                        Warzywa, które leczo
                                                                        Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę. Swoimi przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma.
                                                                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Autor: Arian Adamczyk

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości