Przepisy kulinarne

Przetwory z bobu: kiszenie i marynowanie. Zobacz, jakie to proste

Przepisy kulinarne

Fot. Jenny Dettrick / Getty Images

Bób to doskonała zdrowa przekąska w letnim sezonie. Nie traci walorów smakowych mrożony i suszony, ale można z niego również robić weki. Przetwory z bobu to ostatnio popularny pomysł na wypełnienie spiżarni.

Wartości odżywcze bobu

Bób jest sycący, mimo że ma niewiele kalorii (76 kcal/100 g). To warzywo jest także wyjątkowo bogate w wartości odżywcze. Zawiera dużo błonnika pokarmowego (5,8 g/100 g) i białka (7,1 g/100 g), a także minerały: sód, żelazo, miedź, magnez.

Jest idealnym składnikiem zbilansowanej diety osób odchudzających się i wegetarian.

Przetwory z bobu

Bób można konserwować i kisić. Jest to nieskomplikowane, a przetwory z bobu mają oryginalny smak. Ważne: jeśli ugotowany bób przed wekowaniem przelejemy zimną wodą, zachowa świeży zielony kolor. Oto popularne metody utrwalania tego warzywa.

Bob konserwowany

Podstawowe dodatki do bobu w zalewie octowej to: kilka ząbków czosnku i ziaren gorczycy, kawałek korzenia chrzanu, łyżeczka kminu włoskiego, kilka gałązek kopru lub kolendry. Ale można dodać także łyżeczkę kminu i mały kawałek papryczki chili oraz jedną pokrojoną w plastry cebulę, by wzmocnić smak przetworów.

Oto jak przygotować zalewę: w garnku zagotowujemy litr wody, z octem spirytusowym (100 ml), łyżką cukru, 3/4 łyżki soli z dodatkami.

Ugotowany i przestudzony przekładamy do wyparzonych i osuszonych słojów i zalewamy wrzącą marynatą do wysokości 2/3. Słoiki należy od razu zakręcić i pasteryzować gotując je przez ok. kwadrans.

Bób kiszony

Ugotowany bób przekładamy do słoja, a następnie dodajemy do niego te same składniki, co do kiszenia ogórków, a więc kilka ząbków czosnku i ziaren gorczycy, kawałek korzenia chrzanu, kilka gałązek kopru. Zalewamy chłodną solanką, przygotowaną w proporcjach łyżeczka soli na litr wody. Zamknięty słój odstawiamy w ciepłe miejsce. Bób wekowany tym sposobem jest gotowy już po kilku dniach. Dobrze jest przechowywać go w lodówce, jeśli ma być jedzony od razu po ukiszeniu. Jeśli jednak chcemy przechowywać go dłużej, wymaga pasteryzacji.

Bób w solance

Solanka to jedna z najprostszych metod utrwalania warzyw. Można ją zastosować także do bobu. Przygotowujemy ją w proporcjach łyżeczka soli na litr wody. Bób do takiego wekowania najlepiej ugotować na parze, zwracając uwagę na to, by nie był za miękki. Po przelaniu go zimną wodą i odsączeniu należy przełożyć warzywo do słoików i zalać przestudzoną solanką. Następnie pasteryzować.

Zobacz wideo: Przetwory z pomysłem

Zobacz także:

Przetwory z truskawek. Co można przygotować z tych pysznych owoców?

Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik

Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?

Autor: Magdalena Zamkutowicz

Pozostałe wiadomości