Przepisy kulinarne

Trzy proste przepisy na jesienne przetwory z pomidorów

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Getty ImagesTatsiana Volkava/Getty Images

Wrzesień to ostatni dzwonek na późne, pyszne i dojrzałe pomidory. Zimą często brakuje nam tych warzyw, zwłaszcza smakujących "słońcem". Mamy na to sposób - domowy keczup, pomidory malinowe "z puszki" czy pomidorki koktajlowe we włoskiej zalewie to świetna metoda na zamknięcie odrobiny słonecznych promieni na zimowe miesiące.

Domowy keczup pomidorowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pomidory - 2 kg,
  • cebula - 1 duża,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • ocet jabłkowy - 100 ml,
  • musztarda sarepska - 15 g,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka,
  • ziele angielskie,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • cukier - 125 g,
  • opcjonalnie: łyżeczka ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. 1Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
  2. 2Czosnek i cebulę posiekać. Pomidory pokroić w kostkę.
  3. 3Warzywa przełożyć na patelnię z nieprzystającą powłoką. Dodać przyprawy i całość dusić na małym ogniu przez około 15-30 minut, aż pomidory i cebula zmiękną.
  4. 4Kiedy masa będzie jednolita, ostudzić i przetrzeć przez sitko, tak, aby nie było w niej pestek.
  5. 5Jeżeli masa jest półpłynna, przełożyć z powrotem na patelnię i prażyć, aż zgęstnieje.
  6. 6Całość przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików i zapasteryzować.

Domowe pomidory malinowe "z puszki" - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pomidory malinowe - 3 kg,
  • sól gruboziarnista - 3 łyżki,
  • słoiki 0,5 l - 6.

Sposób przygotowania:

  1. 1Pomidory umyć i sparzyć. Pokroić na 4 części.
  2. 2Słoiki sparzyć. Przekładać do nich pomidory, można je ciasno upchać, ponieważ podczas pasteryzacji zmniejszą swoją objętość.
  3. 3Przed zakręceniem słoików wsypać do każdego po pół łyżki gruboziarnistej soli.
  4. 4Słoiki zakręcić. Przestawić do dużego garnka z zimną wodą. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut.
  5. 5Tak przygotowane pomidory nadają się do spaghetti, sosów pomidorowych i innych. Przetrzymywać je w ciemnym i chłodnym miejscu.

Pomidorki koktajlowe w zalewie włoskiej - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe - 0,8kg,
  • słoiki 0,5l - 2,
  • świeże liście bazylii - 10,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • ocet spirytusowy 10% - 1,5 szklanki,
  • cukier - 1 szklanka,
  • sól - łyżka,
  • woda - 1,5 szklanki

Sposób przygotowania

  1. 1Wodę z octem, cukrem i solą zagotować do połączenia składników.
  2. 2Pomidorki dokładnie umyć i pozbyć się szypułek.
  3. 3Do wyparzonych słoików podzielić równo pomidorki i do każdego dodać 5 liści bazylii i po łyżce oliwy z oliwek.
  4. 4Pomidorki zalać chłodną zalewą.
  5. 5Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować naczynia z warzywami przez około 15-20 minut.
  6. 6Pomidorki w zalewie są gotowe do jedzenia po 5 dniach leżakowania.

Zobacz wideo: Czas na polskie jabłko

Czas na polskie jabłka
Czas na polskie jabłka
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości