Przetwory z porzeczek – jak przygotować dżem, konfiturę, sok i kompot?

Porzeczka biała, czerwona i czarna
Przetwory z porzeczek białych, czerwonych i czarnych - przepisy
Źródło: Sveta/Getty Images
Lipiec to czas zbiorów porzeczek. Wszystkie odmiany tych owoców są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i doskonale nadają się na przetwory. Dżemy czy konfitury z porzeczek mogą być bardzo intensywne w smaku i aromatyczne. Podbijają smak mięs oraz serów, świetnie komponują się ze słodkimi daniami. Zobacz, jak przygotować sok, dżem, kompot i konfiturę z porzeczek.

Odmiany porzeczek i ich wartości odżywcze

Porzeczki to owoce z rodziny agrestowatych. Zazwyczaj zbiera się je w połowie lipca. W Polsce uprawia się porzeczki czarne (Ribes nigrum) i czerwone (Ribes rubrum) i białe (Ribes niveum).

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Czarna porzeczka tak jak wszystkie owoce jagodowe jest bogatym źródłem witaminy C i flawonoidów. W związku z tym pomaga zwalczać wolne rodniki, które są niekorzystne dla zdrowia. Czarne porzeczki zawierają cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czarne jagody. Mają zastosowanie w produkcji suplementów diety i ziołolecznictwie. Ale ich owoce nadają się także idealnie na przetwory. Robi się z nich m.in. soki, dżemy, marmolady.

Czerwone porzeczki zawierają dużo witaminy B, szczególnie witaminy B5 (kwas pantotenowy) i witaminy B3 (niacyna), a także witaminę C i witaminę A (karoten). Witamina A jest tak, jak witamina C, bardzo silnym przeciwutleniaczem. Z czerwonych porzeczek robi się przede wszystkim konfiturę, która jest idealnym dodatkiem do serów i mięs – może być podawana zamiast żurawiny.

Białe porzeczki są słodsze od czarnych i czerwonych. One także są źródłem cennych dla zdrowia witamin: A, C, E i z grupy B. Z białych porzeczek robi się głównie soki.

Przetwory z porzeczek – przepisy

Konfitura z czerwonych porzeczek

Składniki na konfiturę z czerwonych porzeczek:

  • 250 g cukru żelowego
    • 500 g czerwonych porzeczek
      • laska wanilii
        • kawałek cynamonu
          • pół łyżeczki czerwonego pieprzu

            Przygotowanie konfitury z czerwonych porzeczek:

            1. Porzeczki należy umyć, usunąć szypułki. Włożyć do dużego rondla, posypać cukrem żelowym i dobrze wymieszać.
              1. Dodaj korę cynamonu, ziarenka z laski wanilii i pieprz.
                1. Doprowadź wszystko do wrzenia przez cały czas mieszając, następnie gotuj przez 4 minuty (powinno bulgotać). Wyjmij cynamon.
                  1. Od razu przelej konfiturę do czystych słoików, zamknij i na 5 minut postaw na pokrywce. Potem odwróć słoiki i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.

                    Kompot z białych porzeczek

                    Składniki na kompot z białych porzeczek:

                    • 250 białych porzeczek
                      • 4-5 łyżek cukru
                        • 500 ml wody

                          Przygotowanie kompotu z białych porzeczek:

                          1. Umyj owoce, oberwij szypułki. Włóż do słoika, zasyp cukrem i zalej wodą.
                            1. Włóż słój do garnka z gorącą wodą (nie powinna sięgać zakrętki) i gotuj przez ok. 20 minut.
                              1. Po pasteryzacji dokręć słoik i odwróć do góry dnem.

                                Dżem z czarnych porzeczek

                                Składniki na dżem z czarnych porzeczek:

                                • 1 kg czarnych porzeczek
                                  • 500 g cukru żelującego

                                    Przygotowanie dżemu z czarnych porzeczek:

                                    1. Porzeczki umyj i usuń szypułki. Zblenduj, dodaj cukier.
                                      1. W rondelku doprowadź do wrzenia miazgę owocową i gotuj przez około 5 minut, aż do powstania pęcherzyków powietrza.
                                        1. Napełnij słoiki, gdy dżem jest jeszcze gorący.
                                          1. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw tak na 10 minut.

                                            Sok z czerwonych lub czarnych porzeczek

                                            Składniki na sok z porzeczek:

                                            • 500 g porzeczek (czerwonych lub czarnych)
                                              • 250 ml wody
                                                • 200 g cukru

                                                  Przygotowanie soku z porzeczek:

                                                  1. Porzeczki umyj, usuń szypułki i dobrze odsącz owoce.
                                                    1. Zalej porzeczki wodą, doprowadzić do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
                                                      1. Następnie przecedź owoce przez gazę, by oddzielić sok.
                                                        1. Dodaj do soku cukier i ponownie zagotuj.
                                                          1. Przelej sok do sterylnych butelek i szczelnie zamknij. Przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Sok zachowuje trwałość przez co najmniej dwa miesiące.

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Magdalena Zamkutowicz

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Sveta/Getty Images

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana