Ciasto jabłkowe z patelni z kremem ze słonego karmelu

Ciasta jesienne na patelniach
istetiana/Getty Images
Źródło: Getty Images
Ta fuzja smaków jest niezwykła. Łączy w sobie słodko-kwaśne nuty jabłka z głęboką słodyczą i solą w karmelu. Sprawdź przepis na wyjątkowe ciasto jabłkowe pieczone w patelni z kremem ze słonego karmelu.

Przepis na ciasto jabłkowe z patelni z kremem ze słonego karmelu

Składniki na krem ze słonego karmelu:

  • ¾ szklanki masła w temperaturze pokojowej
    • 3 szklanki cukru
      • 200 g cukierków karmelowych, miękkich
        • 2 łyżki śmietanki gęstej
          • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
            • sól

              Składniki na karmelowe jabłka:

              • 4 łyżki masła
                • 2 duże jabłka
                  • pół szklanki brązowego cukru
                    • ¼ łyżeczki soli

                      Składniki na ciasto:

                      • pół szklanki masła w temperaturze pokojowej
                        • 1 ⅓ szklanki brązowego cukru
                          • 3 duże jajka
                            • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
                              • 1 ⅔ szklanki mąki
                                • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
                                  • pół łyżeczki soli
                                    • pół łyżeczki cynamonu

                                      Sposób przygotowania ciasta jabłkowego z patelni z kremem ze słonego karmelu - krok po kroku:

                                      1. Na początek karmelowe jabłka. Owoce należy obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelni rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodać jabłka, zasypać brązowym cukrem i dusić, co jakiś czas mieszając. Jabłka mają delikatnie zmięknąć, a cukier się roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
                                        1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patelnię, którą można włożyć do piekarnika, należy wysmarować masłem. Opcjonalnie można użyć foremki.
                                          1. Przygotować ciasto. Połączyć i utrzeć masło z cukrem, aż będą miękkie i puszyste. Dodać jajka, ubijając je. Na końcu dodać wanilię i całość dobrze wymieszać.
                                            1. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
                                              1. Dodać wcześniej przygotowane jabłka do ciasta. Wymieszać wszystko.
                                                1. Wlać gotowe ciasto do patelni. Piec do czasu, aż ciasto stanie się złocisto-brązowe, a patyczek testowy będzie prawie suchy. Powinno trwać to około 30-35 minut. Następnie ciasto powinno ostygnąć.
                                                  1. Przygotować krem. Ubić masło z cukrem - aż będzie lekkie i puszyste. Karmelki włożyć na 20 sekund do mikrofali, a następnie wymieszać. Karmel powinien być ciepły i płynny. Dodać go do masła i cukru, nadal ubijając.
                                                    1. Do kremu dodać śmietankę i wanilię. Musi być gładki. Na koniec należy położyć go na cieście i posypać solą. Gotowe!

                                                      Zobacz także:

                                                      Zobacz wideo: Ekspresowy jesienny deser

                                                      Źródło: x-news

                                                      Autor: Diana Ryściuk

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości