Ciasto jabłkowe z patelni z kremem ze słonego karmelu

Ciasta jesienne na patelniach
istetiana/Getty Images
Źródło: Getty Images
Ta fuzja smaków jest niezwykła. Łączy w sobie słodko-kwaśne nuty jabłka z głęboką słodyczą i solą w karmelu. Sprawdź przepis na wyjątkowe ciasto jabłkowe pieczone w patelni z kremem ze słonego karmelu.

Przepis na ciasto jabłkowe z patelni z kremem ze słonego karmelu

Składniki na krem ze słonego karmelu:

  • ¾ szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki cukru
  • 200 g cukierków karmelowych, miękkich
  • 2 łyżki śmietanki gęstej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sól

Składniki na karmelowe jabłka:

  • 4 łyżki masła
  • 2 duże jabłka
  • pół szklanki brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki soli

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 ⅓ szklanki brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 ⅔ szklanki mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania ciasta jabłkowego z patelni z kremem ze słonego karmelu - krok po kroku:

  1. Na początek karmelowe jabłka. Owoce należy obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelni rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodać jabłka, zasypać brązowym cukrem i dusić, co jakiś czas mieszając. Jabłka mają delikatnie zmięknąć, a cukier się roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patelnię, którą można włożyć do piekarnika, należy wysmarować masłem. Opcjonalnie można użyć foremki.
  3. Przygotować ciasto. Połączyć i utrzeć masło z cukrem, aż będą miękkie i puszyste. Dodać jajka, ubijając je. Na końcu dodać wanilię i całość dobrze wymieszać.
  4. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  5. Dodać wcześniej przygotowane jabłka do ciasta. Wymieszać wszystko.
  6. Wlać gotowe ciasto do patelni. Piec do czasu, aż ciasto stanie się złocisto-brązowe, a patyczek testowy będzie prawie suchy. Powinno trwać to około 30-35 minut. Następnie ciasto powinno ostygnąć.
  7. Przygotować krem. Ubić masło z cukrem - aż będzie lekkie i puszyste. Karmelki włożyć na 20 sekund do mikrofali, a następnie wymieszać. Karmel powinien być ciepły i płynny. Dodać go do masła i cukru, nadal ubijając.
  8. Do kremu dodać śmietankę i wanilię. Musi być gładki. Na koniec należy położyć go na cieście i posypać solą. Gotowe!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Ekspresowy jesienny deser

Źródło: x-news
podziel się:

Pozostałe wiadomości