Przepis na ciasto jabłkowe z patelni z kremem ze słonego karmelu
Składniki na krem ze słonego karmelu:
- ¾ szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 3 szklanki cukru
- 200 g cukierków karmelowych, miękkich
- 2 łyżki śmietanki gęstej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sól
Składniki na karmelowe jabłka:
- 4 łyżki masła
- 2 duże jabłka
- pół szklanki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki soli
Składniki na ciasto:
- pół szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 1 ⅓ szklanki brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 ⅔ szklanki mąki
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania ciasta jabłkowego z patelni z kremem ze słonego karmelu - krok po kroku:
- Na początek karmelowe jabłka. Owoce należy obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelni rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodać jabłka, zasypać brązowym cukrem i dusić, co jakiś czas mieszając. Jabłka mają delikatnie zmięknąć, a cukier się roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patelnię, którą można włożyć do piekarnika, należy wysmarować masłem. Opcjonalnie można użyć foremki.
- Przygotować ciasto. Połączyć i utrzeć masło z cukrem, aż będą miękkie i puszyste. Dodać jajka, ubijając je. Na końcu dodać wanilię i całość dobrze wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
- Dodać wcześniej przygotowane jabłka do ciasta. Wymieszać wszystko.
- Wlać gotowe ciasto do patelni. Piec do czasu, aż ciasto stanie się złocisto-brązowe, a patyczek testowy będzie prawie suchy. Powinno trwać to około 30-35 minut. Następnie ciasto powinno ostygnąć.
- Przygotować krem. Ubić masło z cukrem - aż będzie lekkie i puszyste. Karmelki włożyć na 20 sekund do mikrofali, a następnie wymieszać. Karmel powinien być ciepły i płynny. Dodać go do masła i cukru, nadal ubijając.
- Do kremu dodać śmietankę i wanilię. Musi być gładki. Na koniec należy położyć go na cieście i posypać solą. Gotowe!
Zobacz także:
- Metrowiec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Góra lodowa z pieczeniem i bez. Dwa przepisy na oryginalne ciasto
- Mrowisko - przepis na wyjątkowe ciasto z Podlasia
Zobacz wideo: Ekspresowy jesienny deser
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: