ROSÓŁ
Składniki:
700 g mięsa wołowego z kością (polecam pręgę wołową)
300 g makaronu jajecznego
3 l wody
2 skrzydełka z kurczaka
2 udka z kurczaka
2 plasterki suszonych grzybów
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 liście kapusty włoskiej
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
1 gałązka lubczyku
0,5 selera
kawałek pora
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Mięso umyj i przełóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, następnie pozbądź się wody, mięso ponownie przepłucz, zalej świeżą wodą.
2.Marchewkę, selera i korzeń pietruszki obierz, dodaj do garnka, dodaj też przepłukane liście kapusty, suszone grzyby oraz przyprawy.
3.Garnek przykryj, pozostawiając małą szparę, gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny.
4.Od czasu do czasu (co pół godziny odkąd zupa zacznie się gotować) za pomocą łyżki usuwaj szumowiny (szara piana unosząca się na powierzchni). Tuż przed podaniem ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
5.Rosół podawaj z kawałkami mięsa, pokrojoną marchewką, natką pietruszki i makaronem.
POMIDOROWA
Składniki:
2 l bulionu (polecam z rosołu z dnia poprzedniego)
700 ml domowego przecieru pomidorowego lub 500 ml kupnej passaty pomidorowej
200 ml kwaśnej śmietany 18% lub 12%
200 g ugotowanego białego ryżu
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Zagotuj bulion/rosół (przeczytaj, jak przygotować). Dodaj przecier i wymieszaj.
2.Odlej odrobinę zupy do miseczki i dodaj do niej śmietanę. Następnie zawartość miseczki wlej do zupy i pomieszaj. W ten sposób zapobiegniesz zwarzeniu się śmietany.
3.Ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem i natką pietruszki.
KOTLETY MIELONE
Składniki:
300 g mielonej cielęciny
200 g mielonej wieprzowiny
1 mała cebula
1 mała, sucha bułka
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
0,5 szklanki mleka
sól, pieprz
olej do smażenia
ziemniaki i buraczki do podania – w tym towarzystwie kotlety smakują najlepiej
Przygotowanie:
1.Cebulę drobno pokrój, przysmaż na odrobinie oleju lub masła.
2.Bułkę namaczaj w mleku przez około 10–15 minut. Mięso umieść w misce, dodaj namoczoną bułkę, powoli dolewaj też mleko.
3.Dodaj cebulę, sól, pieprz. Wyrabiaj ręką, aż masa mięsna wchłonie mleko i idealnie połączy się z bułką.
4.Z masy uformuj kotlety, obtaczaj je w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
5.Smaż na rozgrzanym oleju (jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt tłuste lub boisz się, że je przypalisz, możesz zaraz po obsmażeniu z obu stron przełożyć je do naczynia żaroodpornego i do piekarnika o temperaturze 160 stopni na 12–15 minut).
6.Podawaj z ziemniaczkami i burakami.
KURCZAK Z WARZYWAMI
Składniki:
Kurczak o wadze 1,5–2 kg
1.5 kg warzyw: ziemniaki, marchewki, szalotki,
pietruszka (korzeń)
1 cytryna
1 łyżka suszonego tymianku i oregano
2 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Kurczaka oczyść i umyj.
2.Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i oregano, do środka włóż pokrojoną cytrynę i rozmaryn.
3.Czosnek pokrój i umieść pomiędzy skórą a mięsem.
4.Warzywa dokładnie umyj, pokrój na połówki/ćwiartki, polej oliwą, dodaj sól, pieprz, umieść na blasze do pieczenia.
5.Na warzywach połóż kurczaka.
6.Na dnie piekarnika połóż naczynie z gorącą wodą, unosząca się podczas pieczenia para nawilży mięso.
7.Piekarnik nastaw na 180 stopni.
8.Kurczaka piecz 20 minut, po tym czasie obróć na bok, piecz 20 minut. Po tym czasie obróć na drugi bok, piecz 20 minut, obróć „piersiami do góry” i piecz 30 minut (razem koło 90 minut).
9.Po tym czasie zarówno kurczak, jak i warzywa są gotowe!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN