Kuchnia turecka kusi smakami i aromatami. Bajgle, chrupiące ciasteczka z bakaliami, pieczone warzywa, pudding ryżowy to apetyczne potrawy, którymi można zajadać się w Stambule. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je dziennikarz kulinarny i bloger Bartek Kieżun. Bajgle
Składniki na bajgle
- 500 g mąki tortowej
- 280 ml ciepłej wody
- 7g suchych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 300 g sezamu
- 100 ml melasy z granatów
- 60 ml letniej wody
- łyżka mąki
Sposób przygotowania bajgli
Do ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże i odstawiamy na chwilę. W misce łączymy mąkę i sól. Mąkę rozgarniamy na boki, na środek wlewamy wodę z drożdżami i powoli łącząc składniki, zagniatamy ciasto. Po kilku minutach powinno stać się szkliste. Wkładamy je do czystej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 45 minut, aby wyrosło.
Po tym czasie dzielmy na tyle części, ile bajgli chcemy upiec (od 6 do 8), a każdą z nich dodatkowo dzielimy jeszcze na pół. Z każdej z nich formujemy wałeczek o grubości palca i długości mniej więcej 30-35 cm. Łączymy ich końce i zawijamy spiralnie w coś na kształt warkocza. Końce warkoczy łączymy i formujemy bajgle.
Do głębokiego talerza wlewamy melasę i wodę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszkamy rózgą kuchenną. Do drugiego talerza wsypujemy sezam. Zanurzamy bajgla w melasie z obu stron, potem w sezamie, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
Selanik gevregi – chrupiące ciasteczka z bakaliami
Składniki na ciasteczka z bakaliami
- 110 g cukru
- jajko "zerówka"
- żółtko jajka "zerówki"
- 100 g masła
- 50 ml oliwy extra vergine
- 200 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g orzechów laskowych
- 40 g rodzynek
Sposób przygotowania ciasteczek z bakaliami
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jako, żółtko i cukier ubijamy w misce na biały puch. Dodajemy masło, oliwę, proszek do pieczenia i mąkę. Rózgą kuchenną łączymy składniki. Na koniec wrzucamy rodzynki i orzechy laskowe, które wcześniej prażymy chwilę na patelni, by wydobyć z nich to, co najlepsze.
Niedużą formę wykładamy papierem i przekładamy ciasto do środka, delikatnie dłonią wyrównując powierzchnię. Pieczemy na złoto w 180 stopniach około pół godziny.
Złote ciasto delikatnie wyciągamy z formy i kładziemy na kratce na kwadrans, by przestygło. Ostrym nożem kroimy ciasto na plasterki, układamy kawałki na blasze i wkładamy ponownie do piekarnika (160 stopni z termoobiegiem) na 20 min do suszenia.
Orzechy laskowe można trochę pokruszyć po prażeniu, żeby ciastka nie pękały.
TÜRLÜ – pieczone warzywa
Składniki na pieczone warzywa
- bakłażan
- 400 g dyni piżmowej
- 4 młode marchewki
- 4 nieduże czerwone cebule
- czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 125 ml oliwy extra vergine
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- łyżeczka nasion kolendry
- łyżeczka pul biber
- starta skórka cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania pieczonych warzyw
Oliwę wlewamy do miski. Wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Bakłażana, dynię i ziemniaki kroimy w niedużą kostkę. Marchewki przecinamy wzdłuż na połówki lub na ćwiartki, w zależności od rozmiaru. Każdą cebulę obieramy i dzielmy na 4 części. Paprykę kroimy na nieduże kawałki, a czosnek w plasterki. Warzywa wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy ręką, by każdy kawałek zwilżył się oliwą z przyprawami.
Do foremki do zapiekania wlewamy nieco oliwy i przekładamy warzywa. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem. Posypujemy ciecierzycą i zapiekamy w 200 stopniach przez mniej więcej 30 minut. Warzywa muszą zmięknąć, ale nie mogą się przypalić.
Danie podajemy lekko przestudzone i posypane natką pietruszki.
Sütlaç – pudding ryżowy
Składniki na pudding ryżowy
- 50 g ryżu (idealny baldo, ale arborio też może być)
- 130 ml wody
- szczypta soli
- 700 ml mleka
- 15 g cukru z wanilią
- 60 g cukru
- 0,5 łyżeczki mastyksu
Dodatkowo:
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 75 ml mleka
- żółtko jajka „zerówki”
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania puddingu ryżowego
Ryż zalewamy wodą i zagotowujemy ze szczyptą soli. Kiedy woda odparuje, wlewamy mleko i gotujemy ryż do miękkości. Nie wyłączamy gazu, dodajemy cukier i cukier z wanilią. Mieszając, gotujemy przez kolejne 5 minut, aby w całości się rozpuścił.
Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w 50 ml mleka. Do garnka dodajemy mastyks, mieszamy dokładnie po czym wlewamy skrobię z mlekiem. Całość musi zawrzeć i nieco zgęstnieć. Wyłączamy gaz i rozkładamy pudding do 3 kokilek do zapiekania. Żółtko rozkłócamy z 25 ml mleka i łyżeczką cukru. Pędzlem nakładamy na ryż w każdej kokilce.
Zapiekamy na złoto pod grillem rozgrzanym do 250 stopni. Zjadamy na zimno, co latem jest prawie tak dobrym pomysłem jak jedzenie lodów.
Zobacz też:
Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego
Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?
Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Bartek Kieżun
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"