Przepisy kulinarne

Makaron, sałatka, grzanki i szaszłyki. Wyśmienite dania z krewetkami według Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

W kuchni Dzień Dobry TVN królowe mórz, czyli krewetki w roli głównej. Zobacz, jak przygotować makaron bezglutenowy, szaszłyki, sałatkę i grzanki według przepisów Piotra Kucharskiego.

Makaron z krewetkami, kaparami i orzeszkami piniowymi

Składniki na makaron z krewetkami:

  • 1 opakowanie makaronu bezglutenowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 mała papryczka chilli,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 400 g krewetek argentyńskich,
  • 100 g orzeszków piniowych,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować makaron z krewetkami?

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na dużą patelnię wylać około 100 ml oliwy z oliwek i podsmażyć posiekany czosnek, papryczkę i kapary. Na osobnej suchej patelni podsmażyć orzeszki piniowe.

Gdy makaron jest już ugotowany, odcedzić go, a do sosu dodać krewetki i podsmażyć przez chwilę. Makaron dodać do sosu i całość smażyć 2-3 minuty. Makaron ułożyć na talerzach i posypać podprażonymi orzeszkami piniowymi.

Bartosz Krupa/East News

Szaszłyki z krewetek z sałatą rzymską

Składniki na szaszłyki z krewetkami:

  • 16 krewetek argentyńskich,
  • sok i skórka z jednej cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
  • sól i pieprz,
  • 16 pomidorków czereśniowych,
  • 4 mini sałaty rzymskie,
  • oliwa z oliwek.

Składniki na sos do szaszłyków z krewetkami:

  • 2 łyżki śmietany kwaśniej,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pęczek posiekanego drobnego szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować szaszłyki z krewetkami?

  1. 1Krewetki zamarynować z posiekanym czosnku, soku i skórce z cytryny i posiekanym tymianku, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do zamarynowania. Następnie nabić po cztery sztuki, naprzemiennie z pomidorkami czereśniowymi na patyczki do szaszłyków. Rozgrzać patelnię grillową i opiec szaszłyki z każdej strony po 2-3 minuty. Obok ułożyć sałaty rzymskie przekrojone na połowę i delikatnie je opiec.
  2. 2Śmietanę wymieszać z majonezem i posiekany drobno szczypiorkiem. Sosem polać sałaty, na których ułożyć szaszłyki.

Sałatka z jajkami przepiórczymi i krewetkami

Składniki na sałatkę z krewetkami:

  • 3 duże garście młodych liści szpinaku,
  • 1 małą sałata rzymska,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 brzoskwinia,
  • 300 g krewetek argentyńskich,
  • 10 przepiórczych jajek.

Składniki na sos do sałatki z krewetkami:

  • 3 przepiórcze żółtko,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować sałatkę z krewetkami?

  1. 1Szpinak wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą, brzoskwinią pokrojoną w zapałki i porwaną na małe kawałki sałatą. W wysokim naczyniu połączyć składniki sosu i zblendować na gładki sos. Polać nim sałatę i wymieszać.
  2. 2Krewetki usmażyć na oliwie z oliwek z solą i pieprzem. Jajka przepiórcze ugotować na miękko. Sałatę rozłożyć na kilka talerzy, na wierzch nałożyć krewetki i jajka. Solidnie przyprawić pieprzem.

Bartosz Krupa/East News

Grzanki z awokado, krewetkami i orzeszkami piniowymi

Składniki na grzanki z krewetkami:

  • 4 kromki jasnego pieczywa na zakwasie,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 200 g krewetek Argentyńskich,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • mały pęczek pietruszki,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować grzanki z krewetkami?

  1. 1Pieczywo skropić oliwą z oliwek i opiec każdą na patelni. Awokado obrać i pokroić na cienkie plasterki i równo rozłożyć na pieczywie.
  2. 2Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni, następnie posiekać razem z łyżeczką kaparów i natką pietruszki. Krewetki podsmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dorzucić pokrojonego pomidora malinowego. Wyłożyć na pieczywie, na górę nałożyć posiekane orzeszki piniowe.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Dlaczego warto jeść krewetki?

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Jola Marat

Źródło: Piotr Kucharski

Pozostałe wiadomości