Makaron z krewetkami, kaparami i orzeszkami piniowymi
Składniki na makaron z krewetkami:
- 1 opakowanie makaronu bezglutenowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 mała papryczka chilli,
- oliwa z oliwek,
- 3 łyżki kaparów,
- 400 g krewetek argentyńskich,
- 100 g orzeszków piniowych,
- sól i pieprz.
Jak przygotować makaron z krewetkami?
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na dużą patelnię wylać około 100 ml oliwy z oliwek i podsmażyć posiekany czosnek, papryczkę i kapary. Na osobnej suchej patelni podsmażyć orzeszki piniowe.
Gdy makaron jest już ugotowany, odcedzić go, a do sosu dodać krewetki i podsmażyć przez chwilę. Makaron dodać do sosu i całość smażyć 2-3 minuty. Makaron ułożyć na talerzach i posypać podprażonymi orzeszkami piniowymi.
Bartosz Krupa/East News
Szaszłyki z krewetek z sałatą rzymską
Składniki na szaszłyki z krewetkami:
- 16 krewetek argentyńskich,
- sok i skórka z jednej cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
- sól i pieprz,
- 16 pomidorków czereśniowych,
- 4 mini sałaty rzymskie,
- oliwa z oliwek.
Składniki na sos do szaszłyków z krewetkami:
- 2 łyżki śmietany kwaśniej,
- 1 łyżka majonezu,
- pęczek posiekanego drobnego szczypiorku,
- sól i pieprz.
Jak przygotować szaszłyki z krewetkami?
- Krewetki zamarynować z posiekanym czosnku, soku i skórce z cytryny i posiekanym tymianku, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do zamarynowania. Następnie nabić po cztery sztuki, naprzemiennie z pomidorkami czereśniowymi na patyczki do szaszłyków. Rozgrzać patelnię grillową i opiec szaszłyki z każdej strony po 2-3 minuty. Obok ułożyć sałaty rzymskie przekrojone na połowę i delikatnie je opiec.
- Śmietanę wymieszać z majonezem i posiekany drobno szczypiorkiem. Sosem polać sałaty, na których ułożyć szaszłyki.
Sałatka z jajkami przepiórczymi i krewetkami
Składniki na sałatkę z krewetkami:
- 3 duże garście młodych liści szpinaku,
- 1 małą sałata rzymska,
- 1 czerwona cebula,
- 1 brzoskwinia,
- 300 g krewetek argentyńskich,
- 10 przepiórczych jajek.
Składniki na sos do sałatki z krewetkami:
- 3 przepiórcze żółtko,
- 1 łyżeczka kaparów,
- 2 łyżki octu winnego,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Jak przygotować sałatkę z krewetkami?
- Szpinak wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą, brzoskwinią pokrojoną w zapałki i porwaną na małe kawałki sałatą. W wysokim naczyniu połączyć składniki sosu i zblendować na gładki sos. Polać nim sałatę i wymieszać.
- Krewetki usmażyć na oliwie z oliwek z solą i pieprzem. Jajka przepiórcze ugotować na miękko. Sałatę rozłożyć na kilka talerzy, na wierzch nałożyć krewetki i jajka. Solidnie przyprawić pieprzem.
Bartosz Krupa/East News
Grzanki z awokado, krewetkami i orzeszkami piniowymi
Składniki na grzanki z krewetkami:
- 4 kromki jasnego pieczywa na zakwasie,
- oliwa z oliwek,
- 2 dojrzałe awokado,
- 200 g krewetek Argentyńskich,
- 1 pomidor malinowy,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- 1 łyżeczka kaparów,
- mały pęczek pietruszki,
- sól i pieprz.
Jak przygotować grzanki z krewetkami?
- Pieczywo skropić oliwą z oliwek i opiec każdą na patelni. Awokado obrać i pokroić na cienkie plasterki i równo rozłożyć na pieczywie.
- Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni, następnie posiekać razem z łyżeczką kaparów i natką pietruszki. Krewetki podsmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dorzucić pokrojonego pomidora malinowego. Wyłożyć na pieczywie, na górę nałożyć posiekane orzeszki piniowe.
Zobacz także:
- Kuchnia pełna borówek. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego i wykonaj przepyszne borowiczanki
- Przepis na błyskawiczny ramen z Tiktoka
- Bruschetta z brokułami i zabaione z wiśniami, czyli włoska fiesta Cristiny Catese i Andrzeja Krzywego
Zobacz wideo: Dlaczego warto jeść krewetki?
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: