Bruschetta z brokułami i zabaione z wiśniami, czyli włoska fiesta Cristiny Catese i Andrzeja Krzywego

Cristina Catese, Andrzej Krzywy
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN Online
Za co kochamy włoską kuchnię? Za prostotę. Z kilku dobrej jakości składników jesteśmy w stanie wyczarować przepyszne dania. Tęsknisz za smakami Italii? W kuchni Dzień Dobry TVN pojawiła się Cristina Catese - Włoszka, która przygotowała proste dania na włoską fiestę, a towarzyszył jej... Andrzej Krzywy. Co ugotowali?

Bruschetta z brokułami, mozzarellą i anchois

Składniki na bruschetta z brokułami, mozzarellą i anchois:

  • 4 kromki chleba rustykalnego
    • 500 g brokułów sycylijskich
      • 2 ząbki czosnku
        • 2 papryczki chilli
          • 3 mozzarelle 125 g
            • Anchois w oleju
              • Oliwa z oliwek extra vergin
                • Sól

                  Sposób przygotowania bruschetty z brokułami, mozzarellą i anchois:

                  Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki i dobrze umyć. Zanurzyć je w dużej ilości wrzącej osolonej wody na około 6-8 minut, muszą być lekko ugotowane, ale nie rozgotowane, następnie odcedzić i włożyć do miski z wodą i lodem. Odstawić na kilka minut do ostygnięcia, odcedzić i włożyć na patelnię z nieprzywierającą warstwą, na której zrumieniłeś czosnek z kilkoma łyżkami oliwy i posiekaną papryczką chilli. Doprawić solą, podsmażyć na patelni przez kilka minut, aż będą smaczne i lekko zarumienione.

                  Chleb podpiekać po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej, natrzeć według uznania połową ząbka czosnku i doprawić oliwą i solą. Dodać podsmażone i jeszcze gorące brokuły, porwaną ręcznie mozzarellę i kilka kawałków anchois. Wstawić pod grill na kilka minut, aż ser mozzarella stanie się żylasty.

                  Zabaione z wiśniami

                  Składniki na zabaione z wiśniami:

                  • 8 żółtek
                    • 240 g cukru pudru
                      • 20 cl wina Marsala
                        • 200 g wiśni
                          • 1 organiczna cytryna

                            Sposób przygotowania:

                            Wiśnie

                            Wiśnie umyj, wybierz 4-5 na osobę i nie pozbawiając ich szypułki posyp sokiem z cytryny; następnie posyp je cukrem i odstaw na bok. Z pozostałych wiśni usuń szypułkę i pestki.

                            Zabaione

                            Umieść garnek w 1/3 pełny wody na umiarkowanym ogniu i podgrzej. W międzyczasie wlej żółtka do rondla nieco mniejszego od garnka, dodaj cukier i zacznij ubijać mikserem elektrycznym, aż masa stanie się biała i puszysta. Wlej marsalę i ubijaj ponownie przez minutę. Zanurz rondel w garnku z gorącą wodą. Jednak woda nie może dotykać dna rondla, a jeśli zacznie się gotować, będziesz musiał zdjąć rondel z ognia. Kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz spuchnięty i aksamitny krem. Wyjmij rondel z garnka, krem przekręć łopatką, aby ją schłodzić, następnie dodaj wiśni bez pestek i wymieszaj. Wlej krem zabaione do szklanek, udekoruj całymi wiśniami i wstaw do lodówki, aż będzie gotowe do podania.

                            Tradycyjne crostini (bruschette) z wątróbkowym pâté

                            Składniki na tradycyjne crostini (bruschette) z wątróbkowym pâté:

                            • 500 g wątróbki kurczej
                              • 2 białe cebule
                                • Połowa szklanki białego wina
                                  • 2 szklanki wody
                                    • 6 filetów anchois w oliwie
                                      • 4 łyżki kaparów w occie
                                        • 200 g czarnych oliwek
                                          • 300 ml bulionu warzywnego
                                            • 1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
                                              • Sól, Pieprz czarny świeżo zmielony
                                                • bagietka

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Wątróbki myjemy dokładnie i kroimy na małe kawałki. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę z masłem, dodajemy wątróbkę, doprawiamy solą i smażymy aż wątróbka się zezłoci. Następnie dodajemy wino i czekamy aż alkohol wyparuje. Dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli aż płyn prawie wyparuje a wątróbka będzie miękka.

                                                  W połowie czasu gotowania dodajemy kapary, ocet winny, anchois i oliwki. Gdy całość będzie gotowa, odstawiamy do wystygnięcia, przekładamy do blendera i blendujemy na gładki krem. Gładkie pâté przekładamy do miski, dodajemy ocet balsamiczny, łyżkę kaparów, mieszamy i serwujemy ze bagietką.

                                                  Spaghettoni ręcznie robione spaghetti alla checca

                                                  Składniki na spaghettoni ręcznie robione spaghetti alla checca (dla 4 osób):

                                                  • 250 g mąki 00
                                                    • 250 g semoliny
                                                      • Sól
                                                        • Ok. 125/140 ml wody
                                                          • 2 garści semoliny do oprószenia stolnicy
                                                            • Sos:
                                                              • 350 g pomidorków koktajlowych
                                                                • 200 g burraty
                                                                  • 100 g Parmigiano Reggiano
                                                                    • Pęczek bazyli
                                                                      • Oliwa z oliwek extra vergin
                                                                        • Sól i pieprz

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Makaron:

                                                                          Do miski przesiewamy obydwie mąki. Dodajemy szczyptę soli i wodę, tyle aby podczas wyrabiania otrzymać na koniec jednolitą i elastyczną konsystencję. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 min. Następnie wyjmujemy, przekładamy na blat oprószony semoliną. Rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm lub mniej. Wycinamy cienkie prostokąty. Za pomocą dłoni rolujemy je w wałeczki. Gotowe makarony obtaczamy w semolinie i zostawiamy do wyschnięcia. Makaron nie powinien się dotykać. Przed gotowaniem pozbywamy się nadmiaru mąki z makaronu. Ugotuj makaron, odsącz go al dente i włóż do miski, dopraw odrobiną oliwy extra vergine, aby się nie sklejał i pozwól mu ostygnąć.

                                                                          Sos:

                                                                          Burratę pokrój na małe kawałki, zetrzyj Parmigiano Reggiano. Umyj pomidory, osusz je i pokrój. W misce, w której ostudziłeś makaron, dodaj burratę i Parmigiano. Dodaj również pomidorki koktajlowe i ręcznie porwaną bazylię. Dobrze wymieszaj, aby wymieszać smaki i dopraw solą i pieprzem.

                                                                          Bruschetta z pieczoną papryką i tuńczykiem

                                                                          Składniki bruschettę z pieczoną papryką i tuńczykiem:

                                                                          • 1kg papryki w różnych kolorach
                                                                            • 400 g tuńczyka w oleju
                                                                              • 300 g ricotty
                                                                                • garść kaparów
                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                    • Sól i pieprz
                                                                                      • pęczek bazylii
                                                                                        • garść pistacji
                                                                                          • 1 bagietka

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Chleb:

                                                                                            Chleb podpiekać po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej.

                                                                                            Pasta:

                                                                                            Umytą i wysuszoną paprykę włożyć do blachy, zamknąć folią aluminiową i piec w temperaturze 220°. Muszą być całe, bez dodawania czegokolwiek. Czas pieczenia różni się w zależności od rodzaju używanej papryki i wielkości, może służyć od pół godziny do godziny. Więc sprawdzaj co jakiś czas. Gdy będą gotowe, włóż je jeszcze gorące do pojemnika z pokrywką, pozwól im ostygnąć, aby po ostygnięciu łatwo było je obrać i zdjąć skórkę, uważając, aby usunąć wszystko, łącznie z nasionami i wewnętrznymi włóknami. Żółta papryka jest najbardziej strawna, ale możesz użyć tych, które wolisz, zarówno zielona, jak i czerwona są dobre.

                                                                                            Odsącz tuńczyka z oleju. Do miski włóż tuńczyka, paprykę, ząbek czosnku, kapary bez mycia i ser. Otrzymasz gładką i pachnącą śmietankę, która sprawdzi się nie tylko do bruschetty, ale także do przyprawiania makaronów czy jako sos do gotowanych ryb czy dań mięsnych.

                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości