Bruschetta z brokułami i zabaione z wiśniami, czyli włoska fiesta Cristiny Catese i Andrzeja Krzywego

Cristina Catese, Andrzej Krzywy
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN Online
Za co kochamy włoską kuchnię? Za prostotę. Z kilku dobrej jakości składników jesteśmy w stanie wyczarować przepyszne dania. Tęsknisz za smakami Italii? W kuchni Dzień Dobry TVN pojawiła się Cristina Catese - Włoszka, która przygotowała proste dania na włoską fiestę, a towarzyszył jej... Andrzej Krzywy. Co ugotowali?

Bruschetta z brokułami, mozzarellą i anchois

Składniki na bruschetta z brokułami, mozzarellą i anchois:

  • 4 kromki chleba rustykalnego
  • 500 g brokułów sycylijskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 3 mozzarelle 125 g
  • Anchois w oleju
  • Oliwa z oliwek extra vergin
  • Sól

Sposób przygotowania bruschetty z brokułami, mozzarellą i anchois:

Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki i dobrze umyć. Zanurzyć je w dużej ilości wrzącej osolonej wody na około 6-8 minut, muszą być lekko ugotowane, ale nie rozgotowane, następnie odcedzić i włożyć do miski z wodą i lodem. Odstawić na kilka minut do ostygnięcia, odcedzić i włożyć na patelnię z nieprzywierającą warstwą, na której zrumieniłeś czosnek z kilkoma łyżkami oliwy i posiekaną papryczką chilli. Doprawić solą, podsmażyć na patelni przez kilka minut, aż będą smaczne i lekko zarumienione.

Chleb podpiekać po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej, natrzeć według uznania połową ząbka czosnku i doprawić oliwą i solą. Dodać podsmażone i jeszcze gorące brokuły, porwaną ręcznie mozzarellę i kilka kawałków anchois. Wstawić pod grill na kilka minut, aż ser mozzarella stanie się żylasty.

Zabaione z wiśniami

Składniki na zabaione z wiśniami:

  • 8 żółtek
  • 240 g cukru pudru
  • 20 cl wina Marsala
  • 200 g wiśni
  • 1 organiczna cytryna

Sposób przygotowania:

Wiśnie

Wiśnie umyj, wybierz 4-5 na osobę i nie pozbawiając ich szypułki posyp sokiem z cytryny; następnie posyp je cukrem i odstaw na bok. Z pozostałych wiśni usuń szypułkę i pestki.

Zabaione

Umieść garnek w 1/3 pełny wody na umiarkowanym ogniu i podgrzej. W międzyczasie wlej żółtka do rondla nieco mniejszego od garnka, dodaj cukier i zacznij ubijać mikserem elektrycznym, aż masa stanie się biała i puszysta. Wlej marsalę i ubijaj ponownie przez minutę. Zanurz rondel w garnku z gorącą wodą. Jednak woda nie może dotykać dna rondla, a jeśli zacznie się gotować, będziesz musiał zdjąć rondel z ognia. Kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz spuchnięty i aksamitny krem. Wyjmij rondel z garnka, krem przekręć łopatką, aby ją schłodzić, następnie dodaj wiśni bez pestek i wymieszaj. Wlej krem zabaione do szklanek, udekoruj całymi wiśniami i wstaw do lodówki, aż będzie gotowe do podania.

Tradycyjne crostini (bruschette) z wątróbkowym pâté

Składniki na tradycyjne crostini (bruschette) z wątróbkowym pâté:

  • 500 g wątróbki kurczej
  • 2 białe cebule
  • Połowa szklanki białego wina
  • 2 szklanki wody
  • 6 filetów anchois w oliwie
  • 4 łyżki kaparów w occie
  • 200 g czarnych oliwek
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
  • Sól, Pieprz czarny świeżo zmielony
  • bagietka

Sposób przygotowania:

Wątróbki myjemy dokładnie i kroimy na małe kawałki. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę z masłem, dodajemy wątróbkę, doprawiamy solą i smażymy aż wątróbka się zezłoci. Następnie dodajemy wino i czekamy aż alkohol wyparuje. Dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli aż płyn prawie wyparuje a wątróbka będzie miękka.

W połowie czasu gotowania dodajemy kapary, ocet winny, anchois i oliwki. Gdy całość będzie gotowa, odstawiamy do wystygnięcia, przekładamy do blendera i blendujemy na gładki krem. Gładkie pâté przekładamy do miski, dodajemy ocet balsamiczny, łyżkę kaparów, mieszamy i serwujemy ze bagietką.

Spaghettoni ręcznie robione spaghetti alla checca

Składniki na spaghettoni ręcznie robione spaghetti alla checca (dla 4 osób):

  • 250 g mąki 00
  • 250 g semoliny
  • Sól
  • Ok. 125/140 ml wody
  • 2 garści semoliny do oprószenia stolnicy
  • Sos:
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g burraty
  • 100 g Parmigiano Reggiano
  • Pęczek bazyli
  • Oliwa z oliwek extra vergin
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron:

Do miski przesiewamy obydwie mąki. Dodajemy szczyptę soli i wodę, tyle aby podczas wyrabiania otrzymać na koniec jednolitą i elastyczną konsystencję. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 min. Następnie wyjmujemy, przekładamy na blat oprószony semoliną. Rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm lub mniej. Wycinamy cienkie prostokąty. Za pomocą dłoni rolujemy je w wałeczki. Gotowe makarony obtaczamy w semolinie i zostawiamy do wyschnięcia. Makaron nie powinien się dotykać. Przed gotowaniem pozbywamy się nadmiaru mąki z makaronu. Ugotuj makaron, odsącz go al dente i włóż do miski, dopraw odrobiną oliwy extra vergine, aby się nie sklejał i pozwól mu ostygnąć.

Sos:

Burratę pokrój na małe kawałki, zetrzyj Parmigiano Reggiano. Umyj pomidory, osusz je i pokrój. W misce, w której ostudziłeś makaron, dodaj burratę i Parmigiano. Dodaj również pomidorki koktajlowe i ręcznie porwaną bazylię. Dobrze wymieszaj, aby wymieszać smaki i dopraw solą i pieprzem.

Bruschetta z pieczoną papryką i tuńczykiem

Składniki bruschettę z pieczoną papryką i tuńczykiem:

  • 1kg papryki w różnych kolorach
  • 400 g tuńczyka w oleju
  • 300 g ricotty
  • garść kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • pęczek bazylii
  • garść pistacji
  • 1 bagietka

Sposób przygotowania:

Chleb:

Chleb podpiekać po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej.

Pasta:

Umytą i wysuszoną paprykę włożyć do blachy, zamknąć folią aluminiową i piec w temperaturze 220°. Muszą być całe, bez dodawania czegokolwiek. Czas pieczenia różni się w zależności od rodzaju używanej papryki i wielkości, może służyć od pół godziny do godziny. Więc sprawdzaj co jakiś czas. Gdy będą gotowe, włóż je jeszcze gorące do pojemnika z pokrywką, pozwól im ostygnąć, aby po ostygnięciu łatwo było je obrać i zdjąć skórkę, uważając, aby usunąć wszystko, łącznie z nasionami i wewnętrznymi włóknami. Żółta papryka jest najbardziej strawna, ale możesz użyć tych, które wolisz, zarówno zielona, jak i czerwona są dobre.

Odsącz tuńczyka z oleju. Do miski włóż tuńczyka, paprykę, ząbek czosnku, kapary bez mycia i ser. Otrzymasz gładką i pachnącą śmietankę, która sprawdzi się nie tylko do bruschetty, ale także do przyprawiania makaronów czy jako sos do gotowanych ryb czy dań mięsnych.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Lackowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości