Baghrir - marokańskie naleśniki z przepisu Davida Gaboriauda

Kuchnia_1
Kuchnia_1
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Baghrir to naleśniki z kuchni marokańskiej podawane z wodą z kwiatów pomarańczy i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Sprawdź przepis Davida Gaboriauda na to nie zwykłe danie, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Baghrir - marokańskie naleśniki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g drobnej semoliny
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 500 ml letniej przygotowanej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 4 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • kilka łyżek miodu
  • 50 g masła
  • 200 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania Baghriru, czyli marokańskich naleśników

  1. Do blendera przełóż semolinę, drożdży, mąka, cukier, sól i woda. Miksuj na gładką masę.
  2. Dodaj proszek do pieczenia wymieszaj i odstaw na 30 min. Po tym czasie wymieszaj ciasto.
  3. Na mocno rozgrzanej patelni na oleju wlej trochę ciasta, tak jak w przypadku pancakes. Smaż z jednej strony do momentu, aż pojawią się dziurki i góra ładnie wyschnie.
  4. Ściągnij naleśnik z patelni i smaż kolejne do wyczerpania ciasta.
  5. W rondelku rozpuść 50 g masła z 2 łyżkami miodu i polej nim baghrir.
  6. Możesz także dodać wodę z kwiatów pomarańczy do sosu z masła i miodem albo polać gorzką czekolada. Wszystkie chwyty dozwolone.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości