Baghrir - marokańskie naleśniki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g drobnej semoliny
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka suszonych drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 500 ml letniej przygotowanej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Dodatki:
- 4 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- kilka łyżek miodu
- 50 g masła
- 200 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania Baghriru, czyli marokańskich naleśników
- Do blendera przełóż semolinę, drożdży, mąka, cukier, sól i woda. Miksuj na gładką masę.
- Dodaj proszek do pieczenia wymieszaj i odstaw na 30 min. Po tym czasie wymieszaj ciasto.
- Na mocno rozgrzanej patelni na oleju wlej trochę ciasta, tak jak w przypadku pancakes. Smaż z jednej strony do momentu, aż pojawią się dziurki i góra ładnie wyschnie.
- Ściągnij naleśnik z patelni i smaż kolejne do wyczerpania ciasta.
- W rondelku rozpuść 50 g masła z 2 łyżkami miodu i polej nim baghrir.
- Możesz także dodać wodę z kwiatów pomarańczy do sosu z masła i miodem albo polać gorzką czekolada. Wszystkie chwyty dozwolone.
Zobacz także:
- Naleśniki idealne według Polana
- Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć naleśniki?
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
Autor: Teofila Siewko
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: