Baghrir - marokańskie naleśniki z przepisu Davida Gaboriauda

Kuchnia_1
Kuchnia_1
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Baghrir to naleśniki z kuchni marokańskiej podawane z wodą z kwiatów pomarańczy i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Sprawdź przepis Davida Gaboriauda na to nie zwykłe danie, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Baghrir - marokańskie naleśniki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g drobnej semoliny
    • 4 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki cukru
        • łyżeczka suszonych drożdży
          • 0,5 łyżeczki soli
            • 500 ml letniej przygotowanej wody
              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                • olej do smażenia

                  Dodatki:

                  • 4 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
                    • kilka łyżek miodu
                      • 50 g masła
                        • 200 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

                          Sposób przygotowania Baghriru, czyli marokańskich naleśników

                          1. Do blendera przełóż semolinę, drożdży, mąka, cukier, sól i woda. Miksuj na gładką masę.
                            1. Dodaj proszek do pieczenia wymieszaj i odstaw na 30 min. Po tym czasie wymieszaj ciasto.
                              1. Na mocno rozgrzanej patelni na oleju wlej trochę ciasta, tak jak w przypadku pancakes. Smaż z jednej strony do momentu, aż pojawią się dziurki i góra ładnie wyschnie.
                                1. Ściągnij naleśnik z patelni i smaż kolejne do wyczerpania ciasta.
                                  1. W rondelku rozpuść 50 g masła z 2 łyżkami miodu i polej nim baghrir.
                                    1. Możesz także dodać wodę z kwiatów pomarańczy do sosu z masła i miodem albo polać gorzką czekolada. Wszystkie chwyty dozwolone.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: David Gaboriaud

                                      Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana