Tarta z pora i grzybów - przepis
Składniki:
- 2 szklanki posiekanej białej części pora
- 1 ząbek czosnku
- 12 leśnych grzybów ok. 240g (prawdziwków, podgrzybków lub innych)
- ½ łyżeczki estragonu
- 3 gałązki tymianku
- 2 listki laurowe
- 150 g sera Roquefort
- 220 ml śmietanki kremówki (płynnej)
- 3 jajka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- liście rukoli - do serwowania
Tarta z pora i grzybów - sposób przygotowania
- Na dużą patelnię wlewamy ok. 4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy posiekanego pora. Szklimy ok. 3 minuty, a następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz listki laurowe. Po minucie dodajemy pokrojone na kawałki grzybki, estragon, tymianek, czarny pieprz oraz odrobinę soli i całość dalej obsmażamy. Kiedy grzybki się lekko zarumienią, patelnię ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Formę do tart wyklejamy ciastem francuskim, które nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 10 minut.
- W tym czasie mieszamy masę do tarty. W dużej misce łączymy śmietankę z jajami, dodajemy podsmażone i ostudzone pory z grzybami i na koniec dodajemy pokruszony ser. Całość dobrze mieszamy.
- Kiedy ciasto się wstępnie podpiecze, wyciągamy z piekarnika, wyciągamy obciążenie z fasoli i ciasto smarujemy musztardą dijon. Następnie wlewamy farsz i wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 – 45 minut.
Zobacz także:
- Konfitura z cebuli. Idealna do kanapek, burgerów i serów
- Sałatka z ogórków do słoika. Jak ją zrobić?
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: MelindaChan/Getty Images
podziel się: