Tarta z pora i grzybów - przepis Grzegorza Zawieruchy

Tarta z pieczarkami. Przepisy kulinarne. Przepis na tartę.
Tarta z pieczarkami
Źródło: MelindaChan/Getty Images
Por jest pyszny i można go na wiele sposobów wykorzystać w kuchni. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Grzegorz Zawierucha. Sprawdź przepis na tartę z pora i grzybów.

Tarta z pora i grzybów - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki posiekanej białej części pora
    • 1 ząbek czosnku
      • 12 leśnych grzybów ok. 240g (prawdziwków, podgrzybków lub innych)
        • ½ łyżeczki estragonu
          • 3 gałązki tymianku
            • 2 listki laurowe
              • 150 g sera Roquefort
                • 220 ml śmietanki kremówki (płynnej)
                  • 3 jajka
                    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                      • 2 łyżeczki musztardy dijon
                        • oliwa z oliwek
                          • sól i pieprz
                            • liście rukoli - do serwowania

                              Tarta z pora i grzybów - sposób przygotowania

                              1. Na dużą patelnię wlewamy ok. 4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy posiekanego pora. Szklimy ok. 3 minuty, a następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz listki laurowe. Po minucie dodajemy pokrojone na kawałki grzybki, estragon, tymianek, czarny pieprz oraz odrobinę soli i całość dalej obsmażamy. Kiedy grzybki się lekko zarumienią, patelnię ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
                                1. Formę do tart wyklejamy ciastem francuskim, które nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 10 minut.
                                  1. W tym czasie mieszamy masę do tarty. W dużej misce łączymy śmietankę z jajami, dodajemy podsmażone i ostudzone pory z grzybami i na koniec dodajemy pokruszony ser. Całość dobrze mieszamy.
                                    1. Kiedy ciasto się wstępnie podpiecze, wyciągamy z piekarnika, wyciągamy obciążenie z fasoli i ciasto smarujemy musztardą dijon. Następnie wlewamy farsz i wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 – 45 minut.

                                      Zobacz także:

                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                      Źródło zdjęcia głównego: MelindaChan/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości