Tarta z pora i grzybów - przepis Grzegorza Zawieruchy

Tarta z pieczarkami. Przepisy kulinarne. Przepis na tartę.
Tarta z pieczarkami
Źródło: MelindaChan/Getty Images
Por jest pyszny i można go na wiele sposobów wykorzystać w kuchni. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Grzegorz Zawierucha. Sprawdź przepis na tartę z pora i grzybów.

Tarta z pora i grzybów - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki posiekanej białej części pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 12 leśnych grzybów ok. 240g (prawdziwków, podgrzybków lub innych)
  • ½ łyżeczki estragonu
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 150 g sera Roquefort
  • 220 ml śmietanki kremówki (płynnej)
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • liście rukoli - do serwowania

Tarta z pora i grzybów - sposób przygotowania

  1. Na dużą patelnię wlewamy ok. 4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy posiekanego pora. Szklimy ok. 3 minuty, a następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz listki laurowe. Po minucie dodajemy pokrojone na kawałki grzybki, estragon, tymianek, czarny pieprz oraz odrobinę soli i całość dalej obsmażamy. Kiedy grzybki się lekko zarumienią, patelnię ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Formę do tart wyklejamy ciastem francuskim, które nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 10 minut.
  3. W tym czasie mieszamy masę do tarty. W dużej misce łączymy śmietankę z jajami, dodajemy podsmażone i ostudzone pory z grzybami i na koniec dodajemy pokruszony ser. Całość dobrze mieszamy.
  4. Kiedy ciasto się wstępnie podpiecze, wyciągamy z piekarnika, wyciągamy obciążenie z fasoli i ciasto smarujemy musztardą dijon. Następnie wlewamy farsz i wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 – 45 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości