Syrnyky - ukraińskie naleśniczki - przepis krok po kroku
Składniki na 6 syrnyków:
- 200 g tłustego twarogu
- jajko
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki kaszy manny
- kilka łyżek mąki pszennej do obtoczenia syrnyków
Sposób przygotowania Syrnyków
- W misce wymieszaj twaróg z jajkiem, cukrem, solą i kaszą manną. Masa będzie klejąca, to normalnie, nie dodawaj więcej kaszy, bo wyjdą za suche.
- Wilgotnymi rękami uformuj kuleczki grubość piłki golfowej, a następnie spłaszcz je i obtocz w mące z obu stron.
- Smaż syrnyky na maśle klarowanym, na złoty kolor z obu stron.
- Serwuj ze swoimi ulubionymi dodatkami, u mnie były z jogurtem, orzechami i syropem klonowym.
Zobacz także:
- Tort kijowski - przepis z kuchni ukraińskiej. Jak go przygotować?
- Kuchnia ukraińska to bogactwo wielu kultur. Oto najpopularniejsze potrawy
- Barszcz ukraiński z kuchni ukraińskiej - przepis Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: