Weronika Marczuk o Ukrainie
"O! Ukraina" Weroniki Marczuk to niezwykłe opowieści o Ukrainie przeplatane inspirującymi przepisami kuchni tego kraju. Znajdziemy w niej bardzo ważne rozmowy, które prowadzą nas przez historię i opowieść o niepodległości, a także dyskusję językową - dlaczego powinniśmy mówić "w Ukrainie" zamiast "na Ukrainie".
- Uznaje się, że "w" to jest niepodległe terytorium, a "na" np. jedziemy na wyspę. W Ukrainie też się kiedyś mówiło "na", ale kiedy to wszystko zostało przeanalizowane i wiadomo, że geopolitycznie szanujemy państwo, kiedy mówi się na nie "w". Tak samo Ukraińcy to zmienili. Teraz dyplomaci próbują namawiać okoliczne narody, żeby przejść na to. W Polsce nam się już sporo udało - mówiła w Dzień Dobry TVN Weronika Marczuk.
Jej książka to nie tylko opowieść o Ukrainie, ale także sprawdzone przepisy. Autorce zależało, żeby przełożyć smaki Ukrainy nie tylko na talerz. - To są smaki wolności, smaki Dniepru, smaki podróży. Uważam, że Ukrainę można smakować, smakować, smakować (...) - dodała bizneswoman.
"O! Ukraina". Z kim rozmawiała Weronika Marczuk
Weronika Marczuk na potrzeby książki przeprowadziła rozmowę z 10. wspaniałymi osobami, które w różny sposób są związane z Ukrainą. Wśród nich znalazła się m.in. nasza reporterka Bianka Zalewska. - Jest oczywiście były ambasador Jan Piekło, jest Michał Piróg, który tam pracował, jest Czesio Mozil, który ma ojca Ukraińca - wyliczała autorka w Dzień Dobry TVN.
Przy wyborze rozmówców kierowała się przede wszystkim ich związkiem z Ukrainą. - Nie wszystkich znałam. Na przykład jest, jeśli chodzi o piłkę nożną, wybitny Mariusz Lewandowski, który tam 14 lat mieszkał z żoną. Dla mnie ten wywiad kwituje wszystko, jeśli chodzi o piłkę nożną - stwierdziła.
Dlaczego warto odwiedzić Ukrainę? Czy dzisiaj jest tam bezpiecznie? Dowiecie się tego z dalszej części naszej rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
- Pyszne dania z kiełbasą krakowską: tarta, bigos i szakszuka
- Ciasto Balladyna - prosty przepis na pyszny deser
- Dania świąteczne i wigilijne, które warto przygotować wcześniej
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN