Pieczone jabłka
Składniki:
2 jabłka
Orzechy włoskie (garść)
Rodzynki (garść)
Miód (łyżka)
Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka umyć i wydrążyć sporą dziurę po środku tym samym usuwając gniazdo nasienne. Dziura ma być szeroka u góry i coraz węższa w dół.
Faszerować orzechami i rodzynkami. Doprawić miodem i cynamonem.
Upiec w rozgrzanym piekarniku. 180 około 20/25mn.
Kaszka ryżowa z dynią i cukrem waniliowym
Kawałki dyni obrać i pokroić na drobne kawałki by się równo ugotowały.
W garnku zalać wrzątkiem dodać cukier waniliowy i gotować aż dynia będzie miękka (około 10 min). Następnie rozgnieść dynię tłuczkiem nie wylewając wody.
Dodać ryż arborio i gotować go około 18-20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając trochę wrzątku.
Na koniec doprawić do smaku, można zabielić śmietaną, skropić cytryną...
Podać gorący z faszerowanym jabłkiem prosto z pieca. Mniam!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN