Rey i słodki smak Ukrainy

Aleg Bogatishev pochodzi z Doniecka na Ukrainie. Opuścił kraj w 2014 roku, kiedy wybuchł tam konflikt. W Polsce jest instruktorem tańca towarzyskiego, a na Ukrainie zdobył tytuł wicemistrza w tańcu latynoamerykańskim. Mikołaj Rey odwiedził go, by zasmakować ukraińskiej kuchni. Czy różni się od polskiej?

Pieczone jabłka

Składniki:

2 jabłka

Orzechy włoskie (garść)

Rodzynki (garść)

Miód (łyżka)

Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka umyć i wydrążyć sporą dziurę po środku tym samym usuwając gniazdo nasienne. Dziura ma być szeroka u góry i coraz węższa w dół.

Faszerować orzechami i rodzynkami. Doprawić miodem i cynamonem.

Upiec w rozgrzanym piekarniku. 180 około 20/25mn.

Kaszka ryżowa z dynią i cukrem waniliowym

Kawałki dyni obrać i pokroić na drobne kawałki by się równo ugotowały.

W garnku zalać wrzątkiem dodać cukier waniliowy i gotować aż dynia będzie miękka (około 10 min). Następnie rozgnieść dynię tłuczkiem nie wylewając wody.

Dodać ryż arborio i gotować go około 18-20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając trochę wrzątku.

Na koniec doprawić do smaku, można zabielić śmietaną, skropić cytryną...

Podać gorący z faszerowanym jabłkiem prosto z pieca. Mniam!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości