Oszukana wietnamska bagietka z tofu, czyli kuchnia wietnamska dla leniwych

Tofu
tofu
Źródło: Fot. by [D.Jiang] / Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły wegetariańskie dania Tomasza Jakubiaka, jurora z programu MasterChef Junior. Sprawdź, jak przygotować oszukaną wietnamską bagietkę z tofu z jego przepisu. Sprawdzi się na śniadanie i jako przekąska, a nawet kolacja.

Oszukana wietnamska bagietka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kostka naturalnego tofu
  • łyżka wędzonej papryki słodkiej
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • czarny pieprz mlotkowany
  • maką ziemniaczana do obtoczenia
  • majonez siracha jak w poprzednim przepisie
  • dojrzały pomidor
  • 2 marchewki
  • łyżeczka sezamu
  • 2 limonki
  • świeża tajska bazylia
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • kilka liści rzymskiej małej sałaty

Sposób przygotowania oszukanej wietnamskiej bagietki

  1. W misce wymieszaj dwa sosy sojowe oraz rybny. Dodaj pieprz oraz paprykę.
  2. Tofu pokrój w cienkie plastry i wrzuć do marynaty na 30 min. Po upływie czasu tofu lekko odsącz, obtocz w mące i smaż, aż będzie chrupiące.
  3. Marchewkę obierz za pomocą obieraczki na tagliatelle i wrzuć do miski. Dodaj sezam, sok z limonki, posiekaną kolendrę oraz bazylię i olej sezamowy. Mocno wymieszaj w dłoniach.
  4. Bagietkę rozetnij wzdłuż i przesmaż na suchej patelni. Jeszcze gorącą nasmaruj przekrojony pomidorem, a następnie majonezem. Nałóż teraz tofu i marchewkę .

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości