Oszukana wietnamska bagietka z tofu, czyli kuchnia wietnamska dla leniwych

Tofu
tofu
Źródło: Fot. by [D.Jiang] / Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły wegetariańskie dania Tomasza Jakubiaka, jurora z programu MasterChef Junior. Sprawdź, jak przygotować oszukaną wietnamską bagietkę z tofu z jego przepisu. Sprawdzi się na śniadanie i jako przekąska, a nawet kolacja.

Oszukana wietnamska bagietka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kostka naturalnego tofu
    • łyżka wędzonej papryki słodkiej
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
        • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
          • 2 łyżki sosu rybnego
            • czarny pieprz mlotkowany
              • maką ziemniaczana do obtoczenia
                • majonez siracha jak w poprzednim przepisie
                  • dojrzały pomidor
                    • 2 marchewki
                      • łyżeczka sezamu
                        • 2 limonki
                          • świeża tajska bazylia
                            • 4 łyżki oleju sezamowego
                              • kilka liści rzymskiej małej sałaty

                                Sposób przygotowania oszukanej wietnamskiej bagietki

                                1. W misce wymieszaj dwa sosy sojowe oraz rybny. Dodaj pieprz oraz paprykę.
                                  1. Tofu pokrój w cienkie plastry i wrzuć do marynaty na 30 min. Po upływie czasu tofu lekko odsącz, obtocz w mące i smaż, aż będzie chrupiące.
                                    1. Marchewkę obierz za pomocą obieraczki na tagliatelle i wrzuć do miski. Dodaj sezam, sok z limonki, posiekaną kolendrę oraz bazylię i olej sezamowy. Mocno wymieszaj w dłoniach.
                                      1. Bagietkę rozetnij wzdłuż i przesmaż na suchej patelni. Jeszcze gorącą nasmaruj przekrojony pomidorem, a następnie majonezem. Nałóż teraz tofu i marchewkę .

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Tomasz Jakubiak

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana