Rząd zmienia skład bagietki
Bagietka kojarzy się przede wszystkim z Francją. Wypiek jest chrupiący i bardzo smaczny. Niestety to może się zmienić. Rząd zdecydował, że skład bagietki zostanie zmodyfikowany. Nowa receptura zgodna z zaleceniami Krajowej Konfederacji Piekarnictwa Francuskiego (CNBF) ma zacząć obowiązywać od 1 października.
Co dokładnie się zmieni? Przede wszystkim zawartość soli. W przypadku zwykłego chleba z 1,5 gramów soli na 100 gramów jej ilość zmniejszy się do 1,4 gramów. W tzw. pieczywie specjalnym, np. tym, które zawiera ziarna, przyprawy będzie jeszcze mniej - tj. 1,3 grama na 100 gramów chleba.
Jak zmieni się smak bagietki?
"Le Figaro" wyjaśnia, że modyfikacja składu pieczywa podyktowana jest troską o zdrowie Francuzów. - Chleb, podstawa naszej codziennej diety, nadal w znacznym stopniu przyczynia się do nadmiernego spożycia soli, stanowiąc około 20 proc. jej dziennego spożycia - tłumaczyła Krajowa Konfederacja Piekarnictwa Francuskiego.
Warto dodać, że piekarze nie mają obowiązku stosować się do nowych regulacji. Mogą jednak spodziewać się kontroli, te jednak, jak zapewnia rząd, mają mieć charakter jedynie statystyczny.
Eksperci zapewniają, że konsumenci nie odczują różnicy w smaku.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Światowy Dzień Kawy. Poznaj 7 powodów, dla których warto ją pić
- Skąd się bierze osad na jabłku ze sklepu? "Mylimy te woski, z tymi syntetycznymi, konserwującymi"
- Czy żelki są zdrowe? Jaki powinny mieć skład? Sprawdź, co warto o nich wiedzieć
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: dziennik.pl/Le Figaro
Źródło zdjęcia głównego: Tailiah Breon/Getty Images