Rząd zabrał się za bagietki. Smakoszy wypieku czeka mała rewolucja

Francuski rząd zdecydował o zmianie składu pieczywa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowe pieczywo szybkie i tanie
Domowe pieczywo szybkie i tanie
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Francuski dziennik "Le Figaro" podaje, że już niedługo bagietka przestanie smakować, tak, jak dawniej. Rząd, w trosce o zdrowie obywateli, postanowił zmodyfikować recepturę tego popularnego wypieku. Co dokładnie się zmieni i od kiedy?

Rząd zmienia skład bagietki

Bagietka kojarzy się przede wszystkim z Francją. Wypiek jest chrupiący i bardzo smaczny. Niestety to może się zmienić. Rząd zdecydował, że skład bagietki zostanie zmodyfikowany. Nowa receptura zgodna z zaleceniami Krajowej Konfederacji Piekarnictwa Francuskiego (CNBF) ma zacząć obowiązywać od 1 października.

Co dokładnie się zmieni? Przede wszystkim zawartość soli. W przypadku zwykłego chleba z 1,5 gramów soli na 100 gramów jej ilość zmniejszy się do 1,4 gramów. W tzw. pieczywie specjalnym, np. tym, które zawiera ziarna, przyprawy będzie jeszcze mniej - tj. 1,3 grama na 100 gramów chleba.

Jak zmieni się smak bagietki?

"Le Figaro" wyjaśnia, że modyfikacja składu pieczywa podyktowana jest troską o zdrowie Francuzów. - Chleb, podstawa naszej codziennej diety, nadal w znacznym stopniu przyczynia się do nadmiernego spożycia soli, stanowiąc około 20 proc. jej dziennego spożycia - tłumaczyła Krajowa Konfederacja Piekarnictwa Francuskiego.

Warto dodać, że piekarze nie mają obowiązku stosować się do nowych regulacji. Mogą jednak spodziewać się kontroli, te jednak, jak zapewnia rząd, mają mieć charakter jedynie statystyczny.

Eksperci zapewniają, że konsumenci nie odczują różnicy w smaku.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości