Kuszą smakiem, słodkim zapachem i nietypowymi kształtami – żelki, przysmak dzieci i dorosłych. Trudno im się oprzeć. Ich rosnącą popularność wykorzystali producenci, wychodząc z ofertą żelków dla wegetarian, z dodatkiem soku owocowego, a nawet żelków wspomagających odporność. Ile wspólnego ze zdrowiem mają lubiane słodycze?
Żelki - skład i wpływ na zdrowie
To, z czego wyprodukowane są żelki zależy od producenta. Jest jednak grupa składników, które są wspólne dla większości z nich. Na co należy zwrócić uwagę?
Syrop glukozowy i cukier w żelkach
Syrop glukozowy i cukier – czyli podwójna dawka cukru. W niektórych żelkach, nawet tych dostępnych w aptece i sprzedawanych jako wspomagających odporność, można znaleźć aż 16 łyżeczek cukru na 100 g produktu. Pomimo zapewnień producenta i doskonałych zabiegów marketingowych, w rzeczywistości nie mają one nic wspólnego ze zdrowiem, a tym bardziej odpornością dzieci.
Cukier jedzony w nadmiarze nie wzmacnia też kości i stawów (jak twierdzi wielu producentów). Wręcz przeciwnie, przyczynia się do rozwoju groźnych chorób, w tym otyłości i nadwagi oraz próchnicy. Dyskusyjna pozostaje również kwestia dodanego naturalnego soku owocowego. Bywa, że na całe opakowanie żelek stanowi on jedynie 5%, co czyni go ilością śladową, niemającą żadnego pozytywnego wpływu na zdrowie.
Lepszym rozwiązaniem będą inne substancje słodzące, jak erytrytol czy ksylitol, które nie mają wpływu na piki glukozy. Co więcej druga z tych substancji zapobiega próchnicy.
Żelatyna w żelkach
Żelatyna – pozyskiwana w wyniku hydrolizy kolagenu ze skóry, kości i chrząstek zwierzęcych. Jest źródłem glicyny, kwasu glutaminowego, argininy i proliny, które wspomagają zdrowie i działanie stawów. Składniki te polecane są zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To jedyny zdrowy składnik zawarty w żelkach. Z powodzeniem znajdziemy go jednak w galarecie.
W żelkach można znaleźć także pektyny lub agar-agar. Te najczęściej są w żelkach wegetariańskich, wegańskich i bio. Są to bezpieczne dodatki do żywności, którym zawdzięcza się konsystencję żelek.
Sztuczne barwniki w żelkach
Na uwagę zasługują szczególnie niebezpieczne:
- E104 (żółcień chinoninowa), który może powodować silne objawy alergiczne,
- E124 (czerwień koszenilowa), która może powodować wzmożoną pobudliwość u dzieci,
- E133 (błękit brylantowy) o potencjalnym działaniu alergicznym, może wywoływać astmę i jest niekorzystny dla osób z zespołem jelita drażliwego.
Wśród składników żelek znalazły się ponadto: substancje zagęszczające, sztuczne aromaty, regulator kwasowości i substancje glazurujące, nadające im charakterystyczny woskowy połysk.
Skutki jedzenia żelek
Producenci żelek prześcigają się w kształtach, które mają skusić dzieci. Na sklepowych półkach oprócz klasycznych "miśków" możemy znaleźć węże, żelki w kształcie kwiatków, gwiazdek, postaci z bajek, warzyw i owoców. Przyciągające wzrok żywe kolory sprawiają, że trudno jest się im oprzeć.
Ta z pozoru niewinna słodka przekąska, w długoterminowym rozrachunku, może nieść za sobą bardzo duże ryzyko chorób i dolegliwości. Jak alarmują dietetycy i lekarze, żelki (nawet w najzdrowszej wersji), mogą przyczyniać się do otyłości, cukrzycy i rozwoju nowotworów.
Znaczną winę można zrzucić na duże ilości cukru, który powoduje bardzo duże skoki insuliny i zmusza trzustkę do wytężonej pracy. Żelki są również powodem próchnicy. Wszystko przez to, iż oblepiają zęby, a zawarte w nich słodziki osłabiają kości. Próchnica to problem ponad 90% polskich dzieci, a odpowiedzialne za jej rozwój są słodycze z bardzo dużą ilością cukru, w tym żelki.
Zawarte w niektórych żelkach naturalne soki, które mają zwiększyć wartość produktu, w żaden sposób nie zastąpią warzyw i owoców. Śladowe ilości soków nie pokryją dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały, pozostając zupełnie obojętne dla organizmu.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak zrobić pyszne i zdrowe żelki w domu? Przepis krok po kroku
- Żelki mogą zawierać barwniki dodawane do środków czystości
- Żelki od Kourtney Kardashian mają poprawiać smak i zapach miejsc intymnych. Ginekolodzy przestrzegają
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: dinosmichail/Getty Images