Czy żelki są zdrowe? Jaki powinny mieć skład? Sprawdź, co warto o nich wiedzieć

Dzień żelków - jak zrobić pyszne i zdrowe żelki w domu?
Dzień żelków - jak zrobić pyszne i zdrowe żelki w domu?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Żelki są jedną z popularniejszych i ulubionych słodkich przekąsek dzieci i dorosłych. Niektóre z nich reklamowane są jako produkt zdrowy, a nawet wspomagający odporność. Tymczasem niektóre w składzie mają przede wszystkim bardzo duże ilości cukru. Czy żelki są zdrowe dla dzieci?

Kuszą smakiem, słodkim zapachem i nietypowymi kształtami – żelki, przysmak dzieci i dorosłych. Trudno im się oprzeć. Ich rosnącą popularność wykorzystali producenci, wychodząc z ofertą żelków dla wegetarian, z dodatkiem soku owocowego, a nawet żelków wspomagających odporność. Ile wspólnego ze zdrowiem mają lubiane słodycze?

Żelki - skład i wpływ na zdrowie

To, z czego wyprodukowane są żelki zależy od producenta. Jest jednak grupa składników, które są wspólne dla większości z nich. Na co należy zwrócić uwagę?

Syrop glukozowy i cukier w żelkach

Syrop glukozowy i cukier – czyli podwójna dawka cukru. W niektórych żelkach, nawet tych dostępnych w aptece i sprzedawanych jako wspomagających odporność, można znaleźć aż 16 łyżeczek cukru na 100 g produktu. Pomimo zapewnień producenta i doskonałych zabiegów marketingowych, w rzeczywistości nie mają one nic wspólnego ze zdrowiem, a tym bardziej odpornością dzieci.

Cukier jedzony w nadmiarze nie wzmacnia też kości i stawów (jak twierdzi wielu producentów). Wręcz przeciwnie, przyczynia się do rozwoju groźnych chorób, w tym otyłości i nadwagi oraz próchnicy. Dyskusyjna pozostaje również kwestia dodanego naturalnego soku owocowego. Bywa, że na całe opakowanie żelek stanowi on jedynie 5%, co czyni go ilością śladową, niemającą żadnego pozytywnego wpływu na zdrowie.

Lepszym rozwiązaniem będą inne substancje słodzące, jak erytrytol czy ksylitol, które nie mają wpływu na piki glukozy. Co więcej druga z tych substancji zapobiega próchnicy.

Żelatyna w żelkach

Żelatyna – pozyskiwana w wyniku hydrolizy kolagenu ze skóry, kości i chrząstek zwierzęcych. Jest źródłem glicyny, kwasu glutaminowego, argininy i proliny, które wspomagają zdrowie i działanie stawów. Składniki te polecane są zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To jedyny zdrowy składnik zawarty w żelkach. Z powodzeniem znajdziemy go jednak w galarecie.

W żelkach można znaleźć także pektyny lub agar-agar. Te najczęściej są w żelkach wegetariańskich, wegańskich i bio. Są to bezpieczne dodatki do żywności, którym zawdzięcza się konsystencję żelek.

Sztuczne barwniki w żelkach

Na uwagę zasługują szczególnie niebezpieczne:

  • E104 (żółcień chinoninowa), który może powodować silne objawy alergiczne,
    • E124 (czerwień koszenilowa), która może powodować wzmożoną pobudliwość u dzieci,
      • E133 (błękit brylantowy) o potencjalnym działaniu alergicznym, może wywoływać astmę i jest niekorzystny dla osób z zespołem jelita drażliwego.

        Wśród składników żelek znalazły się ponadto: substancje zagęszczające, sztuczne aromaty, regulator kwasowości i substancje glazurujące, nadające im charakterystyczny woskowy połysk.

        Skutki jedzenia żelek

        Producenci żelek prześcigają się w kształtach, które mają skusić dzieci. Na sklepowych półkach oprócz klasycznych "miśków" możemy znaleźć węże, żelki w kształcie kwiatków, gwiazdek, postaci z bajek, warzyw i owoców. Przyciągające wzrok żywe kolory sprawiają, że trudno jest się im oprzeć.

        Ta z pozoru niewinna słodka przekąska, w długoterminowym rozrachunku, może nieść za sobą bardzo duże ryzyko chorób i dolegliwości. Jak alarmują dietetycy i lekarze, żelki (nawet w najzdrowszej wersji), mogą przyczyniać się do otyłości, cukrzycy i rozwoju nowotworów.

        Znaczną winę można zrzucić na duże ilości cukru, który powoduje bardzo duże skoki insuliny i zmusza trzustkę do wytężonej pracy. Żelki są również powodem próchnicy. Wszystko przez to, iż oblepiają zęby, a zawarte w nich słodziki osłabiają kości. Próchnica to problem ponad 90% polskich dzieci, a odpowiedzialne za jej rozwój są słodycze z bardzo dużą ilością cukru, w tym żelki.

        Zawarte w niektórych żelkach naturalne soki, które mają zwiększyć wartość produktu, w żaden sposób nie zastąpią warzyw i owoców. Śladowe ilości soków nie pokryją dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały, pozostając zupełnie obojętne dla organizmu.

        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

        Zobacz także:

        Autor: Adrian Adamczyk

        Źródło zdjęcia głównego: dinosmichail/Getty Images

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
        Materiał promocyjny

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana