Fakty i mity o mące. Jak wybrać najzdrowszą? "Ona się na biszkopt nie nadaje"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mąka - fakty i mity
Mąka - fakty i mity
Tam, gdzie magia spotyka mąkę
Tam, gdzie magia spotyka mąkę
W sklepach dostępne są różne rodzaje mąki. Na ich opakowaniach znajdziemy charakterystyczne numery - typ 450, 500 czy 2000. Co oznaczają i jak wybrać najzdrowszą mąkę? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka i ekspertka ds. jakości produktów. Poznaliśmy również historię Katarzyny Bugno, młynarki z 20-letnim doświadczeniem.

Młynarka na medal

Katarzyna Bugno to kobieta, która potrafi zaskoczyć. Na co dzień możemy ją spotkać w młynie, gdzie jest nie do zatrzymania. Już od ponad 20 lat pokazuje, że bycie młynarką to nie praca, a czysta przyjemność.

- Młyn to było marzenie mojego męża. Zawsze gdzieś od lat młodości był tym zainteresowany. A że obydwoje pochodzimy z rodzin rolniczych, jeździło się do młynów, więc to było dla nas czymś takim naturalnym - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN. Małżeństwo rozwijało działalność przez 6 lat.

- Ona czuje tę mąkę, czuje ten zapach, jest teraz taką twarzą tego młyna - powiedział mąż Katarzyny, Wiesław Bugno. - Umiem włączać silniki, umiem włączać mlewniki, umiem zmielić tę mąkę. Nie znam się na wszystkim, oczywiście, że nie, ale to było takie bardzo pasjonujące, bo to jest taka poniekąd trochę magia w tym wszystkim - dodała młynarka.

Mąka a zdrowie

W studiu Dzień Dobry TVN dziennikarka, ekspertka ds. jakości produktów Katarzyna Bosacka opowiedziała widzom o właściwościach zdrowotnych mąki. - Pszenica jest zakorzeniona bardzo płytko, ona ciągnie z ziemi te składniki mineralne z dość płytkich powierzchni. Żyto ma bardzo głębokie korzenie i czerpie dużo więcej składników mineralnych, [...] ma również mniej glutenu - powiedziała.

- Jeśli mamy do wyboru mąkę pszenną czy żytnią, to raczej wybierzmy żytnią, ale pamiętajmy, że ona się na biszkopt nie nadaje, choć możemy je mieszać - stwierdziła ekspertka.

W sklepach na opakowaniach mąki widnieją różne numerki. Dotyczą one zawartości składników mineralnych. - Jeśli wyobrazimy sobie ziarno, to w środku mamy bielmo, czyli to właśnie, z czego powstaje bielutka mąka, a na zewnątrz mamy łuskę i w tej łusce jest błonnik i są składniki mineralne. Im więcej tej łuski i tego błonnika, tym numerek jest wyższy na opakowaniu i mąka jest tak naprawdę zdrowsza - dodała Katarzyna Bosacka.

Zobacz całą rozmowę w naszym materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Reporter: Agnieszka Żurek

Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana