Młynarka na medal
Katarzyna Bugno to kobieta, która potrafi zaskoczyć. Na co dzień możemy ją spotkać w młynie, gdzie jest nie do zatrzymania. Już od ponad 20 lat pokazuje, że bycie młynarką to nie praca, a czysta przyjemność.
- Młyn to było marzenie mojego męża. Zawsze gdzieś od lat młodości był tym zainteresowany. A że obydwoje pochodzimy z rodzin rolniczych, jeździło się do młynów, więc to było dla nas czymś takim naturalnym - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN. Małżeństwo rozwijało działalność przez 6 lat.
- Ona czuje tę mąkę, czuje ten zapach, jest teraz taką twarzą tego młyna - powiedział mąż Katarzyny, Wiesław Bugno. - Umiem włączać silniki, umiem włączać mlewniki, umiem zmielić tę mąkę. Nie znam się na wszystkim, oczywiście, że nie, ale to było takie bardzo pasjonujące, bo to jest taka poniekąd trochę magia w tym wszystkim - dodała młynarka.
Mąka a zdrowie
W studiu Dzień Dobry TVN dziennikarka, ekspertka ds. jakości produktów Katarzyna Bosacka opowiedziała widzom o właściwościach zdrowotnych mąki. - Pszenica jest zakorzeniona bardzo płytko, ona ciągnie z ziemi te składniki mineralne z dość płytkich powierzchni. Żyto ma bardzo głębokie korzenie i czerpie dużo więcej składników mineralnych, [...] ma również mniej glutenu - powiedziała.
- Jeśli mamy do wyboru mąkę pszenną czy żytnią, to raczej wybierzmy żytnią, ale pamiętajmy, że ona się na biszkopt nie nadaje, choć możemy je mieszać - stwierdziła ekspertka.
W sklepach na opakowaniach mąki widnieją różne numerki. Dotyczą one zawartości składników mineralnych. - Jeśli wyobrazimy sobie ziarno, to w środku mamy bielmo, czyli to właśnie, z czego powstaje bielutka mąka, a na zewnątrz mamy łuskę i w tej łusce jest błonnik i są składniki mineralne. Im więcej tej łuski i tego błonnika, tym numerek jest wyższy na opakowaniu i mąka jest tak naprawdę zdrowsza - dodała Katarzyna Bosacka.
Zobacz całą rozmowę w naszym materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Mąka semolina z pszenicy durum – wartości odżywcze, zastosowanie, kalorie
- Jak przedłużyć świeżość mąki? Nie trzymaj jej w oryginalnym opakowaniu
- Na co zwracać uwagę przy zakupie mąki? Dietetyk wskazuje rodzaje najbogatsze w składniki pokarmowe
Autor: Aleksandra Matczuk
Reporter: Agnieszka Żurek
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News