Podjadanie może być zdrowe? Autorka badania: "Jest elementem stylu żywienia"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy nocne podjadanie jest szkodliwe?
Czy nocne podjadanie jest szkodliwe?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Co najmniej 70 proc. ludzi podjada przynajmniej dwa razy dziennie - zwracają uwagę specjaliści z King's College London. Jak wpływa to na zdrowie? Okazuje się, że kluczowa jest pora i rodzaj produktu.

Podjadanie a zdrowie

Często słyszymy, że podjadanie pomiędzy posiłkami to zły nawyk żywieniowy. Naukowcy w nowym projekcie badawczym - z udziałem tysiąca osób - postanowili sprawdzić, jak sięganie po przekąski faktycznie wpływa na nasze zdrowie. Analiza jest częścią szeroko zakrojonego projektu ZOE PREDICT, który ma pokazać, dlaczego ludzie różnie reagują na te same pokarmy.

- Zaskakująco niewiele zostało opublikowane na temat podjadania, pomimo tego, że obejmuje ono od 20 do 25 proc. całkowitego spożycia energii. Projekt PREDICT śledził dużą liczbę osób i rejestrował szczegółowe informacje na temat ich nawyków dotyczących podjadania, co umożliwiło dogłębne zbadanie jego wpływu na zdrowie - tłumaczyła w trakcie konferencji NUTRITION 2023 dr Kate Bermingham, główna autora.

Jak zdrowo podjadać?

Jak podaje PAP, naukowcy porównali informacje dotyczące rodzaju i ilości przekąsek oraz czasu ich konsumpcji z danymi na temat stanu metabolicznego badanych, a konkretnie stężenia lipidów w ich krwi i poziomu insuliny. Okazało się, że podjadanie wartościowych i zdrowych produktów wiąże się z poprawą stanu metabolicznego.

- Zauważyliśmy tylko słaby związek między jakością przekąsek i resztą diety, co podkreśla, że podjadanie jest niezależnym, modyfikowalnym elementem stylu żywienia, który można ukierunkować na poprawę zdrowia - komentowała dr Kate Bermingham.

Ważna jest jednak pora sięgania po przekąski. Szkodliwe jest nocne podjadanie, ponieważ - jak wyjaśnili badacze - skraca ono czas nocnego postu i wydłużała okno żywieniowe.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Dominika Czerniszewska

Źródło: PAP/"American Society for Nutrition"

Źródło zdjęcia głównego: Kathrin Ziegler/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana