Mąka durum (semolina) uchodzi za jedną z najzdrowszych mąk pszennych na rynku – jest bogata w cenne mikro- i makroelementy, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu. Jej właściwości doceniają osoby z dolegliwościami trawiennymi, chorobami serca i układu krwionośnego, a także cukrzycy. Ponadto, semolina z pszenicy durum to produkt, na który często decydują się osoby na diecie odchudzającej. Mąka ta wyróżnia niewielką ilością kalorii.
Porady dietetyków
Co to jest semolina z pszenicy durum?
Semolina to grubo mielona mąka (można traktować ją również jako drobną kaszę) z twardej pszenicy durum, wyróżniająca się delikatnie żółtym kolorem. Często spotkać można się z błędnym przekonaniem, że semolina to ten sam produkt, co kasza manna. Kasza manna produkowana jest z tradycyjnej pszenicy, semolina zaś z jej twardej odmiany (durum).
Semolina pochodzi z Azji. W starożytności uprawiano ją przede wszystkim w Chinach oraz w krajach Bliskiego Wschodu. Z czasem uprawy pszenicy durum pojawiły się również w innych rejonach świata – Australii, Ameryce i Nowej Zelandii. Współcześnie głównym producentem semoliny na świecie jest Kanada.
Semolina – wartości odżywcze
Semolina uważana jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mąk pszennych. Dlaczego? Oto najważniejsze powody:
- w porównaniu z innymi produktami pszennymi, semolina wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym;
- mąka z pszenicy durum bogata jest w cenne dla zdrowia witaminy z grupy B i witaminę E (nazywaną witaminą młodości);
- semolina zawiera duże ilości mikro- i makroelementów. Można znaleźć w niej potas, cynk, żelazo, mangan, miedź, wapń, fosfor, selen;
- semolina bogata jest w kwas foliowy oraz luteinę;
- semolinę wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego;
- mąka z pszenicy durum zawiera niewielką ilość tłuszczu. Nie występują w niej niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans i kwasy tłuszczowe nasycone.
Semolina – kto powinien włączyć ją do diety?
Dzięki wielu cennym składnikom odżywczym semolina polecana jest w diecie:
- osób o obniżonej odporności – duża zawartość cynku wspiera układ immunologiczny i ma działanie antywirusowe;
- osobom, które zmagają się z artretyzmem lub reumatyzmem – z uwagi na niski indeks glikemiczny;
- kobietom w ciąży lub starającym się o dziecko – semolina zawiera spore ilości kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju płodu;
- osobom, które chcą zadbać o swój wzrok – w pszenicy durum znajduje się duża ilość luteiny, która chroni oczy przed działaniem szkodliwego promieniowania UV;
- osobom, które chcą zachować młody wygląd i zdrowie – selen oraz witamina E zawarte w semolinie zapobiegają działaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie stresu oksydacyjnego.
Ze względu na zawartość glutenu semolina nie może być elementem diety osób chorujących na celiakię.
Semolina z pszenicy durum – kalorie
Makarony i kasze z pszenicy durum są jak najbardziej wskazane na diecie redukcyjnej. Oprócz wielu witamin i minerałów semolina zawiera również błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości przez długi czas, a dodatkowo przyspiesza metabolizm.
Nie można powiedzieć, że semolina jest produktem niskokalorycznym, jest ona jednak znacznie bardziej dietetyczna niż inne produkty z mąki pszennej.
100 g makaronu pełnoziarnistego z semoliny zawiera 323 kcal. Rozkład składników odżywczych przedstawia się następująco:
- węglowodany – 63 g;
- białko – 12 g;
- błonnik pokarmowy – 7 g;
- tłuszcze – 2 g.
Dla porównania: makaron jajeczny z mąki pszennej w takiej samej ilości zawiera 370 kcal i jedynie 2,4 g błonnika.
Semolina z pszenicy durum – gdzie kupić i jak wykorzystać?
Semolinę oraz produkty, które ją zawierają, można zakupić w większości supermarketów. Znaleźć można je również w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością.
Semolina może być wykorzystywana w taki sam sposób, jak mąka pszenna. Przyrządza się z niej słodkie wypieki – ciasta, ciasteczka, babeczki. Można stosować ją do wypieku chleba lub pizzy. Dobrze sprawdzi się również w roli zagęstnika do zup czy sosów.
Najpopularniejszym produktem, jaki przyrządza się z mąki durum, jest makaron. We Włoszech niemal wszystkie pasty wykonywane są właśnie z tej mąki i to jej zawdzięczają swój niepowtarzalny smak. Ogromną zaletą makaronów z semoliny jest to, że podczas gotowania nie wchłaniają zbyt dużej ilości wody. Dzięki temu nie rozgotowują się one i pozostają al dente.
Zobacz także:
- Zdrowe nawyki żywieniowe mogą złagodzić objawy menopauzy? "Dieta odgrywa tutaj ważną rolę"
- Czy da się zrobić obiad za 10 zł? Ekspertka radzi, jak wprowadzić "dietę antyinflacyjną"
- Jakie właściwości zdrowotne i wartości odżywcze ma acerola?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Monica Bertolazzi/Getty Images