Czy napoje roślinne są równie wartościowe, jak mleko krowie?
Napoje roślinne, nazywane też mlekiem roślinny, z całą pewnością są zdrowe, ale czy równie wartościowe, co mleko krowie? Badacze z University of Minnesota w USA postanowili odpowiedzieć na to pytanie. W tym celu dokładanie przenalizowali etykiety 237 napojów roślinnych na bazie migdałów, owsa, ryżu oraz soi. Sprawdzili w nich zawartość białka, wapnia oraz witaminy D. Następnie uzyskane wartości porównali z poziomem tych samych substancji w mleku krowim.
Analiza pokazała, że zaledwie 19 proc. napojów roślinnych (głównie na bazie soi) ma tyle samo białko lub więcej niż mleko krowie. Co więcej, okazało się, że badane napoje mają ok. 2 gramów białka na 240 mililitrów - dla porównaniu w tej samej ilości mleka krowiego znajduje się 8 gramów białka, niezależnie od tego, czy jest ono odtłuszczone, półtłuste czy pełnotłuste.
Ile wartości odżywczych ma mleko roślinne?
Badanie pokazało, że 69 proc. napojów roślinnych zostało wzbogaconych o wapń i witaminę D. Warto zaznaczyć, że nie występują one naturalnie w roślinach, z których powstają. - Są to ważne ustalenia, ponieważ te składniki odżywcze są obecnie spożywane w niedostatecznym stopniu - podkreślił rzecznik amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków.
Wcześniejsze badania wykazały też, że napoje roślinne - w porównaniu z mlekiem krowim - zawierają znacznie mniej fosforu, magnezu, cynku i selenu.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Włoscy badacze są zdania, że espresso może chronić przed jedną z nieuleczalnych chorób
- Jak rozpoznać dobrej jakości jagodziankę? Katarzyna Bosacka: "Takiego nadzienia unikaj"
- Kawior – luksusowy przysmak dla prawdziwych smakoszy. Jakie są rodzaje i z czym warto podawać kawior?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: dziennik.pl/PAP
Źródło zdjęcia głównego: carlosgaw/Getty Images