Espresso - jak chroni przed chorobą Alzheimera?
Naukowcy z Uniwersytetu w Weronie wykazali, że picie espresso może chronić przed chorobą Alzheimera. Specjaliści pod kierunkiem Mariapiny D’Onofrio - z pomocą spektroskopii magnetycznej rezonansu jądrowego (NMR) - określili molekularny skład espresso i aktywne cząsteczki.
W kolejnym etapie badacze postanowili sprawdzić, jak kawa wpłynie na wyhodowane w laboratorium komórki. Do testów wykorzystano nie tylko ekstrakt z kawy, ale i samą kofeinę (związek należy do alkaloidów), genisteinę (jeden z flawonoidów), teobrominę oraz trigonellinę (występuje ona również w kakao).
Eksperyment pokazał, że wyciąg z kawy zapobiegał tworzeniu się z tzw. splątków neurofibrylarnych. Obserwuje się je u pacjentów z chorobą Alzheimera. Powstają w wyniku agregacji (sklejania się) białka tau. Im jest ich więcej, tym bardziej nasilone są objawy choroby. Choć podobny efekt dawały kofeina i genisteina, to najbardziej skuteczny okazał się cały ekstrakt.
Jaka liczba filiżanek kawy może chronić przed chorobą?
Specjaliści podkreślają, że kofeina i genisteina pokonują tzw. barierę krew-mózg. Tym samym picie umiarkowanych ilości espresso, czyli 2-3 filiżanki dziennie, może chronić przed łączeniem się białka tau w mózgu, a w konsekwencji przed chorobą Alzheimera.
Konieczne są jednak dalsze badania, które potwierdzą (lub obalą) tę tezę.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- 22-latka musi poruszać się o lasce. Wszystko przez gigantomastię. Co to za choroba?
- Dziewczynka przeraźliwie płakała po wyjściu z wody. "Jeśli masz w domu tego typu balony, wyrzuć je"
- 10-latek przedawkował wodę i niemal przypłacił to życiem. "Wyglądał, jakby był upośledzony"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: dziennik.pl/PAP
Źródło zdjęcia głównego: Rawf8-GettyImages-1030882758