Wietnamska kawa – czy warto po nią sięgnąć?

kiszon pascal/Getty Images
kiszon pascal/Getty Images
Każdy kraj ma swój zwyczaj picia kawy i sposób jej zaparzania – również Wietnam nie odbiega pod tym względem od pozostałych państw. Kawę po wietnamsku można pić zarówno na ciepło, jak i przyrządzić z niej chłodzący napój z kostkami lodu. Tradycyjnie dodaje się do niej gęste, słodkie skondensowane mleko.

Przygotowanie kawy po wietnamsku jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Trzeba jednak zaopatrzyć się w zaparzacz wietnamski nazywany "phin". To proste urządzenie, składające się z kilku elementów: podstawy, zbiornika, sitka i pokrywki. Aby skosztować prawdziwej wietnamskiej kawy trzeba użyć jej odpowiedniego gatunku – najlepiej sięgnąć po Trung Nguyen, ponieważ doskonale nadaje się do parzenia w zaparzaczu "phin". Jeśli chodzi o mleko, najlepiej wybrać oryginalne wietnamskie mleko skondensowane, ale można także użyć każdego innego rodzaju, w tym mleka krowiego.

Kawa wietnamska – jak ją przygotować?

Aby skosztować kawy po wietnamsku, można odszukać kawiarnię lub restaurację, w której serwowany jest napój przygotowywany tą metodą. Warto jednak spróbować przyrządzić ją samodzielnie w domu – wystarczy kupić specjalny zaparzacz nazywany "phin". Jest to naczynie wykonane najczęściej z metalu lub ceramiki, składające się z czterech elementów: podstawy, zbiornika, sitka oraz pokrywki. Taki zaparzacz można bez trudu kupić za około 30 zł. Jego obsługa nie jest skomplikowana, a opanowanie techniki parzenia kawy po wietnamsku nie zajmuje wiele czasu. Oczywiście, jeśli ma to być kawa parzona na sposób wietnamski, trzeba użyć konkretnego rodzaju kawy – Trung Nguyen – który jest już odpowiednio zmielony i przystosowany do parzenia w zaparzaczu "phin". Według tradycji wietnamskiej kawę tę pije się ze skondensowanym mlekiem. Można jednak użyć również zwykłego mleka krowiego. Jeśli kawa podawana jest na zimno, trzeba dodać do niej kostki lodu. Jak zatem przygotować kawę po wietnamsku krok po kroku? Do szklanki należy wlać odpowiednią ilość – około 50 ml – mleka (skondensowanego lub zwykłego) i ustawić na niej zaparzacz. Do naczynia trzeba wsypać 15 g kawy, a następnie ugnieść ją, rozprowadzając równomiernie – w tym celu należy użyć sitka. Kolejnym krokiem jest wlanie odrobiny gorącej wody (jednak nie wrzątku, woda powinna mieć temperaturę 90 st. C). Po odczekaniu kilkudziesięciu sekund, do momentu aż kawa się namoczy, należy wlać 150 ml wody i przykryć zaparzacz wieczkiem. Czas parzenia nie powinien przekroczyć 5 minut – zaparzacz działa metodą przelewową. Kostki lodu wrzuca się zawsze dopiero po przygotowaniu kawy.

Wietnamska kawa jajeczna i kawa z odchodów

Kawa jajeczna to jeden z przysmaków Wietnamczyków – to dość nietypowe połączenie czarnej kawy z żółtkiem utartym z cukrem (zamiast cukru można również użyć słodkiego mleka skondensowanego). Także i ten rodzaj kawy podawany jest w wersji na ciepło i zimno, z dodatkiem lodu. Cechą charakterystyczną tego napoju jest, tworząca się na wierzchu, pianka, do powstania której przyczynia się właśnie jajko z cukrem, ale także miód, masło, a nawet serek topiony. Przyrządzenie jajecznej kawy również nie jest skomplikowane, wystarczy zaparzyć ją przy użyciu "phin", a następnie na wierzch nałożyć pianę przygotowaną np. z żółtek i cukru.

Inną, bardzo znaną wietnamską kawą jest Kopi Luwak – pozyskiwana z odchodów zwierząt, a konkretnie cywet, zwanych także luwakami. Zwierzęta żerujące w pobliżu krzewów kawowca zjadają owoce, jednak ich układ trawienny trawi tylko skórkę i miąższ, odrzuca zaś samo ziarno kawy, które zostaje wydalone. Kawa Kopi Luwak ceniona jest za brak goryczy i kwaskowatości – jej smak jest słodki, karmelowo-czekoladowy. Produkt jest bardzo drogi i uznawany za towar ekskluzywny.

Wietnamskie specjały to również kawa kokosowa podawana z mleczkiem kokosowym i lodami o smaku kokosowym, a także kawa serwowana z jogurtem.

Kawa wietnamska – co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Wietnam, zaraz po Brazylii, jest drugim krajem na świecie pod względem uprawy kawy. Dominują tam odmiany Robusta i Arabica, a także Kopi Luwak. Metoda zaparzania kawy powoduje, że otrzymany napar jest wyjątkowo mocny i aromatyczny. Ze względu na gorzki smak, najczęściej dodaje się do niego mleko kokosowe lub skondensowane. Ponadto w Wietnamie kawę można wypić na wiele sposobów, np. na zimno, gorąco, z kostkami lodu, lodami, jajkiem, jogurtem, a także z owocami. Z uwagi na wspomnianą intensywność napoju, nie należy wypijać go od razu w całości, a raczej powoli delektować się jego smakiem. Wietnamczycy przeznaczają na wypicie 50 ml kawy od 20 minut do nawet 2 godzin. Często pije się ją na przemian z zieloną herbatą. Spożywając kawę na zimno, trzeba poczekać, aż dodany do niej lód całkowicie się roztopi – dzięki temu dłużej można cieszyć się jej pysznym smakiem.

Zobacz wideo: Jaka kawa jest najlepsza i jak ją parzyć?

Zobacz też:

Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kulinarne wyzwanie Macieja Kota. Czy Michel zabrał mu "fartucha"?

Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości