Materiał promocyjny

Kawa na ławę! Przygotuj najmodniejszą kawę sezonu, ciasto i mus kawowy z Grzegorzem Zawieruchą

''Dobra kawa na dzień dobry!''
Kawa Dalgona, nazywana także kawą po koreańsku, zdążyła podbić serca fanów małej czarnej na całym świecie. Z naszym prostym przepisem przyrządzisz ją w domu. A do pełni kawowego szaleństwa proponujemy ciasto lub mus, również z domieszką cudownych ziaren i aromatu. Bo na kawę zawsze jest czas!

Kawa Dalgona - najprostszy przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej NESCAFÉ Classic
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 ml ciepłej wody
  • mleko
  • lód

Sposób przygotowania:

  1. Do szklanki wsyp 2 łyżeczki NESCAFÉ Classic, 2 łyżeczki cukru i 30 ml wody. Mieszaj wszystkie składniki kilka minut, aż powstanie ubita piana.
  2. Pianę przełóż do szklanki z mlekiem i lodem. Gotowe!

mat. promocyjne

Mus kawowy z białą czekoladą

Składniki (na około 4 pucharki):

  • 90 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej NESCAFÉ Classic
  • 150 ml słodkiej śmietany 30%
  • 7 g cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • kilka ziarenek kawy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Pokruszyć białą czekoladę. Do garnka wlać około 50 ml śmietany i kawę rozpuszczalną. Doprowadzić do wrzenia.
  2. Wlewać bardzo powoli śmietanę do rozdrobnionej czekolady. Dobrze wymieszać składniki.
  3. Pozostałą śmietanę dobrze ubić na bitą śmietanę.
  4. W osobnej misce ubić białko, na końcu dodać cukier puder.
  5. Bitą śmietanę i ubite białko połączyć ze wcześniej przygotowaną masą (białą czekoladę ze śmietaną).
  6. Wlać zawartość do pucharków i ozdobić ziarnami kawy.

Dzień Dobry TVN

Ciasto kawowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej NESCAFÉ Classic
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier puder
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Zacząć od połączenia masła z cukrem. Dodać cukier puder i kawę.
  3. Zacząć powoli dodawać jajka.
  4. W osobnej misce połączyć mąkę, sól i kakao i dodawać powoli do wcześniejszej masy.
  5. Wysmarować formę masłem, delikatnie obsypać kakao i wlać zawartość do formy (24 cm).
  6. Piec około 35 minut.
  7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Zobacz także:

Autor: Adrianna Kowalczyk

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości