Przepisy kulinarne

Najlepszy przepis na gruzińską adżikę

Gruziński sos adżika w białym półmisku na desce do krojenia

Ihor Smishko/Getty Images

Przepisy kulinarne

Najlepszy przepis na gruzińską adżikę

Gruziński sos adżika w białym półmisku na desce do krojenia

Ihor Smishko/Getty Images

Adżika to przysmak popularny przede wszystkim w Gruzji, Abchazji, a także w Rosji i Turcji. Jest to pikantna pasta, której głównym składnikiem jest papryka. Adżika powinna być bardzo gęsta. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań, zarówno zup, jak i dań głównych, zwłaszcza mięsnych.

Sos adżika – bo tak również jest nazywany – to przysmak, o którym mówi się, że gwarantuje długowieczność. Oryginalna adżika robiona jest wyłącznie z papryki z dodatkiem przypraw i orzechów. Można jednak zetknąć się z wieloma wariantami adżiki, w których znajdują się również pomidory, marchew, jabłka. A jak zrobić ją w domu, aby móc poczuć chociaż namiastkę smaków gruzińskiej kuchni? Zapraszamy do zapoznania się przepisem.

Przepis na adżikę

Poniżej przepis na tradycyjną adżikę z czerwonej papryki.

Składniki (na 1 słoik średniej wielkości):

  • 2 pikantne papryczki
  •  2 duże, zwykłe papryki
  •  3 ząbki czosnku
  •  pęczek natki pietruszki
  •  1 łyżka kolendry
  •  5 łyżek oliwy z oliwek
  •  4 łyżki orzechów włoskich
  •  przyprawy: szczypta soli, majeranek, cząber, liść laurowy
  •  ewentualnie 1 szklanka soku jabłkowego (tylko wtedy, gdy masa jest zbyt gęsta).

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki i wrzuć do blendera razem z obranym czosnkiem i pozostałymi składnikami (z wyjątkiem oliwy). 
  2. Wszystko dokładnie zmiksuj, tak by uzyskać jednolitą konsystencję. Oryginalna przyprawa adżika jest gęsta, zatem oliwę dodaj na sam koniec, aby kontrolować gęstość pasty.
  3. Gdyby masa była zbyt twarda i gęsta, możesz dolać trochę soku jabłkowego (w ilości zależnej od potrzeby).
  4. Przełóż pastę do słoika i przechowuj w lodówce. Adżika gruzińska jest gotowa do spożycia od razu.

Uwaga! Jeżeli do adżiki dodasz więcej soli, nie musisz jej przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli jednak przygotowujesz adżikę po raz pierwszy, warto wypróbować oryginalny przepis. Gdyby pasta okazała się zbyt słona, mogłoby to zniechęcić cię do kolejnych prób i eksperymentów.

Adżika – pasteryzować czy nie pasteryzować?

Wiele zależy od tego, jak dużo adżiki robisz i czy chcesz ją długo przechowywać. Jeżeli przygotujesz tylko jeden słoik i wykorzystasz go dość szybko, nie musisz go pasteryzować. Jeżeli jednak decydujesz się na większą ilość, warto poddać słoiki pasteryzacji.

Sos gruziński adżika niejedno ma imię

Adżika nie musi mieć czerwonego koloru. Do jej zrobienia można wykorzystać zieloną paprykę i jabłka, a wtedy adżika będzie miała piękny zielony kolor. W tej wersji będzie też zupełnie inaczej smakować, przede wszystkim nie będzie tak ostra jak oryginalna gruzińska adżika.

Składniki (na kilka słoików):

  • 1 kg zielonej papryki
  •  1 kg jabłek
  •  4 ząbki czosnku
  •  1 szklanka cukru
  •  szczypta soli i trochę octu.

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj, przekrój na ćwiartki i usuń pestki. Obierz czosnek i jabłka. Z jabłek usuń gniazda nasienne.
  2. Zmiksuj wszystko w blenderze na jednolitą pastę i wymieszaj z cukrem, solą i octem.
  3. Wstaw masę na kilka godzin do lodówki, żeby aromaty się połączyły. Po tym czasie zagotuj adżikę i przełóż do słoików.

Bardzo popularna jest również adżika z pomidorami. Przyrządza się ją jednak nieco inaczej.

Składniki (na kilka dużych słoików):

  • 3 kg pomidorów
  •  0,5 kg marchwi
  •  0,5 kg cebuli
  •  0,5 kg papryki
  •  4 ząbki czosnku
  •  3 ostre papryczki chili
  •  ½ szklanki oliwy z oliwek
  •  ½ szklanki cukru
  •  sól do smaku

Przygotowanie:

1. Obierz cebulę. Pomidory, paprykę i marchew umyj, ale ich nie obieraj. Pokrój warzywa w kostkę i włóż do dużego garnka. Dodaj drobno pokrojone papryczki chili i posiekany czosnek.

2. Gotuj warzywa 2–3 godziny. Następnie dodaj oliwę, cukier i sól. Gotuj wszystko jeszcze przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.

3. Gdy warzywa wystygną, zmiksuj je na jednolitą masę, jeszcze raz doprowadź do wrzenia, a następnie przełóż do słoików. Pasta adżika będzie miała pomidorowy, ostry smak i piękny kolor.

Adżika – do czego ją dodać?

Adżikę można jeść na wiele sposobów. Może posłużyć np. jako pasta do kanapek. Sos adżika można podawać do najróżniejszych dań głównych, np. do makaronu, ryb i mięsa albo jako dodatek do zapiekanego pieczywa. Adżikę można wykorzystać także jako przyprawę do naleśników z warzywami, do zup lub sosów. Ta gruzińska pasta może mieć różne smaki i kolory, dlatego jej zastosowanie również jest bardzo szerokie!

Zobacz też:

Kuchnia gruzińska i jej smaki. Jakich dań z Gruzji warto spróbować?

Chinkali i chaczapuri - jak zrobić? Przepisy szefa kuchni

Sprawdzony przepis na gruzińską zupę charczo

Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

Zobacz video: Kuchnia gruzińska


Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0