Masala - przygotowanie i właściwości indyjskiej przyprawy. Do czego ją dodawać?

przyprawy bezglutenowe
Przyprawy bezglutenowe – czym się różnią od tradycyjnych przypraw?
Źródło: AnthiaCumming/Getty Images
Masala, a właściwie garam masala, to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych. Pochodzi z Indii, a jej nazwa oznacza "gorące przyprawy". Nie oznacza to jednak, że jest bardzo pikantna. Składają się na nią przyprawy aromatyczne i rozgrzewające, które nie charakteryzują się dużą pikantnością.

Chociaż garam masala pochodzi z Indii, stosuje się ją w różnych regionach świata. Gdzie można kupić przyprawę garam masala? Mieszanka dostępna jest w większości sklepów, ale można przygotować ją również samodzielnie w domu.

Przyprawa garam masala - najważniejsze informacje

Garam masala to niezwykle aromatyczny zestaw suchych przypraw. Mieszanka wywodzi się z Indii, jednak używana jest również w Pakistanie oraz w wielu krajach na południu Azji. W oryginalnej wersji garam masala znajduje się szereg przypraw - kmin rzymski, pieprz czarny, pieprz cayenne, liść laurowy, goździki, kolendra, gałka muszkatołowa, a także cynamon. Przez wieki stworzono wiele odmian mieszanki garam masala, dodając do podstawowych składników inne, np. czosnek, anyż, czy orzechy. To, co zostało umieszczone dodatkowo w mieszance, zależy od regionu, w którym została sporządzona.

A jakie są właściwości przyprawy masala? Indyjska mieszanka przypraw nie tylko zapewnia daniu wyjątkowy smak, ale również charakteryzuje się wieloma właściwościami. Przede wszystkim garam masala pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Dodatkowo rozgrzewa organizm, podnosi temperaturę ciała i tym samym przyspiesza metabolizm. Mieszanki przypraw wykazują również właściwości przeciwnowotworowe, dzięki pobudzaniu organizmu do detoksykacji. Jest to przyprawa wskazana dla osób odchudzających się, dbających o linię, a także dla diabetyków. Znajdujący się w mieszance cynamon obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo, przyprawy zawarte w mieszance garam masala działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Jak zrobić garam masala?

Garam masala to mieszanka, którą bez kłopotu można kupić w większości sklepów spożywczych i supermarketów. Można ją jednak również zrobić samemu.

Składniki:

  • 3 liście laurowe,
    • 2 laski cynamonu,
      • 50 g owoców kminku,
        • 30 g owoców kolendry,
          • 20 g goździków,
            • 25 g nasion kardamonu,
              • 25 g czarnego pieprzu,
                • 20 g gałki muszkatołowej

                  Przygotowanie:

                  1. Laski cynamonu połam na mniejsze kawałki, a liście laurowe pokrusz. Umieść wszystkie przyprawy, oprócz gałki muszkatołowej, w jednym pojemniku i dokładnie wymieszaj.
                    1. Rozgrzej patelnię. Patelnia powinna być sucha, nie dodawaj żadnego tłuszczu. Gdy już będzie nagrzana, wrzuć na nią przygotowaną mieszankę i praż, aż do ściemnienia wszystkich przypraw.
                      1. Po prażeniu odstaw mieszankę do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach umieść mieszankę prażonych przypraw np. w młynku do kawy lub innym urządzeniu, przy pomocy którego będziesz mógł je dokładnie zmielić i wymieszać.
                        1. Do zmielonej i jednolitej mieszanki dodaj gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.

                          Przechowywanie:

                          Przygotowaną własnoręcznie mieszankę garam masala przechowuje się w szczelnie zamkniętym słoiczku, w suchym miejscu.

                          Garam masala - do czego używać mieszanki przypraw?

                          Garam masala to przyprawa najbardziej znana w Indiach, zatem nie może jej zabraknąć w kuchni indyjskiej. Jednym z dań tradycyjnej kuchni tego regionu jest kurczak po indyjsku garam masala, albo rogan josh - mięso pieczone na maśle ghee. Mieszkańcy południowej części Azji nie wyobrażają sobie, aby do codziennie spożywanych potraw nie dodać rodzimej mieszanki przypraw. Jednak obecna jest ona również w daniach serwowanych w innych częściach świata.

                          Kurczak tikka masala to brytyjskie danie stworzone na tradycji kuchni indyjskiej. Filety kurczaka, marynowane i grillowane, podawane są w sosie masala.

                          Mieszankę przypraw garam masala można dodawać do wielu naszych rodzimych dań, np. do sałatek, sosów, dań rybnych i mięsnych, a także do marynat. Warto pamiętać, aby garam masalę dodawać dopiero pod koniec przyrządzania potrawy.

                          Kurczak garam masala – przepis

                          Składniki (na 6 porcji):

                          • 1 kg filetów z kurczaka,
                            • 400 ml śmietany 18%,
                              • 2 łyżki mieszanki garam masala,
                                • 1 łyżeczka przyprawy curry,
                                  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
                                    • 2 łyżeczki soli,
                                      • 3 ząbki czosnku,
                                        • 3 łyżki oleju.

                                          Przygotowanie:

                                          1. Filety umyj i pokrój w kostkę.
                                            1. Do miseczki przełóż wszystkie składniki oprócz śmietany. Do całości wrzuć pokrojonego kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
                                              1. Kurczaka w marynacie przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin (jeżeli to możliwe, na całą noc).
                                                1. Po wyjęciu kurczaka z lodówki rozgrzej patelnię i wrzuć kurczaka wraz z całą marynatą.
                                                  1. Po wstępnym usmażeniu, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś całość przez ok. 10–15 min.
                                                    1. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj całość.
                                                      1. Tak przygotowanego kurczaka można podawać solo lub z dodatkami – ziemniakami, makaronem, ryżem lub z pieczywem.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                                        Źródło zdjęcia głównego: AnthiaCumming/Getty Images

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości