Niedocenione przyprawy. Szefowie kuchni o tych, które są szczególnie wartościowe

Przyprawy
Przyprawy
Sól, pieprz czy ostra papryka, to przyprawy, bez których trudno ugotować coś dobrego i niewielu z nas wyobraża sobie potraw bez nich. Wybór przypraw, jest ogromny. Okazuje się, że nie wszystkie doceniamy, tak jak powinniśmy. Które, mimo dobrego smaku i właściwości, wciąż są rzadko używane? W stworzeniu tej listy pomogli nam nasi ulubieni kucharze.

Cząber, gałka muszkatołowa i estragon - właściwości

Daria Ładocha i Grzegorz Zawierucha postawili na cząber. - Dzięki bogatym olejkom eterycznym jest niezwykle aromatyczny i nadaje charakter potrawom. Idealnie komponuje się z fasolą, soczewicą, grochem czy kapustą. Ale bez problemu możecie go używać jako dodatek do klasycznej jajecznicy czy omletu. Przez niektórych uważany za afrodyzjak , dzięki czemu możemy śmiało użyć tej przyprawy, gdy gotujemy dla naszych ukochanych - wyjaśnił Grzegorz.

Cząber działa przeciwgrzybiczo o przeciwbakteryjnie , ale również przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Pomaga w zwalczaniu kaszlu, zatkanego nosa, wzdęć czy niestrawności.

Kolejnym wspólnym wyborem kucharzy, jest gałka muszkatołowa. - Powoli wraca na salony i coraz więcej młodych kucharzy zaczyna doceniać tę cudowną przyprawę, bez której moja babcia nie wyobrażała sobie gotowania. Idealnie nadaje się do dań wytrawnych, jak i deserów. Świetnie komponuje się z kapustą, fasolą, jagnięciną czy jajkami. Najbardziej znaną potrawą w polskiej kuchni, której podstawą jest gałka muszkatołowa, są flaki - tłumaczy Grzegorz Zawierucha.

Kolejna propozycja to estragon. - Wyrazisty w swoim aromacie, przez co ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Potrafi zdominować aromat innych przypraw i przy dużej ilości może nadać potrawie gorzki posmak, dlatego należy obchodzić się z nim w sposób przemyślany i zaplanowany - podpowiada Grzegorz.

Estragon docenia się za działanie żółciopędne, rozkurczowe, uspokajające i poprawiające trawienie.

Właściwości liścia laurowego i kardamonu

Liść laurowy znają chyba wszyscy. Jednak nie wszyscy wiedzą, że możemy go używać w formie świeżego liścia, jak bazylię. Matteo Brunetti podkreśla, że "świeży liść możemy dodawać do deserów, aby aromatyzować np. Panna Cotta".

Liść laurowy polecany jest cukrzykom, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Wspomaga również trawienie, redukuje ilość gazów w jelitach, oczyszcza organizm z toksyn oraz usuwa z niego płyny nagromadzone w tkankach, które mogą wpływać na masę ciała.

Kardamon - tę przyprawę wybrał Piotr Kucharski. - Jest idealny do wypieków szczególnie maślanych, do kremów. Ale też super się sprawdza w daniach wytrawnych typu gulasze, curry i podobne. Super jest woda z kardamonem - pyszne i bardzo rozgrzewające. Lubię go za uniwersalizm. Gdy połączymy z cukrem, daje super kopa wypiekom. Gdy z pikantnymi przyprawami, daje kopa wytrawnym potrawom. Niedoceniony, bo chyba zbyt egzotyczny, zbyt wyrazisty i nie wiemy, jak go użyć - wyjaśnił.

Właściwości kardamonu pomagają w walce z przeziębieniem i osłabieniem organizmu, a to za sprawą witaminy C. Przyprawa jest źródłem wielu kwasów tłuszczowych i minerałów, m.in. wapnia, potasu, magnezu, fosforu czy sodu. Znaleźć w niej możemy również olejki eteryczne, które pomagają leczyć dolegliwości trawienne i żołądkowe (zwiększają wydzielanie soków, działają rozkurczowo). Kardamon jest źródłem melatoniny, która wspomaga leczenie nadwagi czy cukrzycy.

Kozieradka - właściwości

Kozieradka, ta przyprawa zawiera mnóstwo żelaza, krzemy czy selenu, witaminę C, B6 czy A. Można ją użyć na wiele sposobów. Można nią posypać sałatkę, dodać do zupy czy sosów. Najlepiej zakupić ją w formie nasion, a rozdrobnić tuż przed użyciem. Kozieradka obniża poziom cukru we krwi, ułatwia trawienie.

Zobacz też: Kozieradka - na infekcje, alergie i... smutki

Zobacz też:

Marchewka w przepisach Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, marmoladę, tartę i ciasto marchewkowe

Do czego służy karob? Wartość odżywcza i właściwości

Olej makowy – właściwości, zastosowanie w lecznictwie, kosmetologii i kuchni

Autor: Karolina Rybińska

Źródło: zdrowie.tvn.pl, beszamel.se.pl, ekologia.pl, surojadek.com

podziel się:

Pozostałe wiadomości