Materiał promocyjny

Ania przyrządzila kropkowe dania

Yayoi Kusama to japońska rzeźbiarka, malarka, pisarka, aktywistka polityczna i performerka. Słynie z niebanalnego wykorzystywania zwykłych kropek. To jej obrazami inspirowała się w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach.

Skrzydełka w sezamie

Składniki:

700 g skrzydełek z kurczaka

100 ml sosu sojowego

70 ml wody

2 łyżki cukru

2 łyżki mirinu

Olej do smażenia

Cebulka dymka

Garść sezamu

Łyżka mąki

Przygotowanie:

Sos sojowy wymieszaj z mirinem (słodka, płynna ryżowa przyprawa), cukrem i wodą. Kurczaka obtocz w mące, przysmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie na patelnie ze skrzydełkami wlej płyn z sosem sojowym, duś mięso około 15 minut, tuż przed podaniem posyp je sezamem i cebulką dymką.

Makaron soba z krewetkami i pietruszkowym pesto

Składniki:

300 g makaronu soba

200 g krewetek

70 ml oliwy z oliwek

30 g grzybów shitake

3 łyżki tartego parmezanu

2 ząbki czosnku

1 ząbek czosnku

Garść orzechów włoskich

Duża natka pietruszki

Sok z cytryny/limonki

Świeża kolendra

Świeży imbiru

Przygotowanie:

Aby przygotować pesto w wysokim naczyniu umieść wszytki składniki i używając blendera zmiażdż je na gładką masę. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Grzyby namocz a następnie drobno pokrój. Czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj czosnek, imbir, grzyby a po paru minutach wrzuć krewetki. Gdy się przysmażą dodaj makaron, wlej pesto, wszystko wymieszaj, podawaj z dużą ilością świeżej kolendry.

Zupa Miso z tofu

Składniki:

100 g tofu

3 łyżki miso

2 garści świeżego szpinaku

2 marchewki

1 l bulionu warzywnego

Cebulka dymka

Bakłażan

Przygotowanie:

Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę, bakłażana pokrój w drobne i cienkie paseczki, liście szpinaku zwijaj w ruloniki i pokrój w paseczki. Bulion zagotuj z miso, dodaj marchew, bakłażana i tofu, gotuj aż warzywa zmiękną. Podawaj w małych miseczkach z dodatkiem świeżego szpinaku.

Kolorowy tort czekoladowy

Składniki:

250 g śmietanki 36%

250 g mascarpone

200 ml śmietanki 36%

200 g gorzkiej czekolady

200 g mielonych migdałów

100 g drobnego cukru

100 g mascarpone

5 jaj

3 tabliczki białej czekolady

2 łyżki drobnego cukru

1 łyżka cukru waniliowego

Kolorowe draże

Czekoladowe wafelki

Przygotowanie:

Białą czekoladę połam lub pokrój na małe kawałki, wrzuć je do miski i zalej gorąca śmietanką, poczekaj aż czekolada się rozpuści, wymieszaj aby uzyskać gładką konsystencję. Żółtka ubij z połową cukru, dodaj do nich migdały, czekoladę, cukier waniliowy- masę wymieszaj mikserem. Osobno ubij białka dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Połącz piane z masą czekoladową, mieszaj bardzo ostrożnie aby białka „nie siadły”. Masę przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Piecz pod przykryciem z folli aluminiowej około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Masa czekoladowa:

50 g śmietanki zagrzej z cukrem, czekoladę połam lub pokrój na małe kawałki, wrzuć do miski i zalej gorąca śmietką (czekolada ma się rozpuścić). Pozostałą śmietkę ubij razem z mascarpone, potem wymieszaj z ostudzoną czekoladą.

Gdy spód będzie już upieczony wyciągnij go z formy i poczekaj aż wystygnie, wtedy pokryj go czekoladowym kremem. Wierzch obsyp kolorowymi drażami a boki obklej czekoladowymi waflami (jako ‘’klej” posłuży ci czekoladowa masa).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości