Skrzydełka w sezamie
Składniki:
700 g skrzydełek z kurczaka
100 ml sosu sojowego
70 ml wody
2 łyżki cukru
2 łyżki mirinu
Olej do smażenia
Cebulka dymka
Garść sezamu
Łyżka mąki
Przygotowanie:
Sos sojowy wymieszaj z mirinem (słodka, płynna ryżowa przyprawa), cukrem i wodą. Kurczaka obtocz w mące, przysmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie na patelnie ze skrzydełkami wlej płyn z sosem sojowym, duś mięso około 15 minut, tuż przed podaniem posyp je sezamem i cebulką dymką.
Makaron soba z krewetkami i pietruszkowym pesto
Składniki:
300 g makaronu soba
200 g krewetek
70 ml oliwy z oliwek
30 g grzybów shitake
3 łyżki tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
1 ząbek czosnku
Garść orzechów włoskich
Duża natka pietruszki
Sok z cytryny/limonki
Świeża kolendra
Świeży imbiru
Przygotowanie:
Aby przygotować pesto w wysokim naczyniu umieść wszytki składniki i używając blendera zmiażdż je na gładką masę. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Grzyby namocz a następnie drobno pokrój. Czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj czosnek, imbir, grzyby a po paru minutach wrzuć krewetki. Gdy się przysmażą dodaj makaron, wlej pesto, wszystko wymieszaj, podawaj z dużą ilością świeżej kolendry.
Zupa Miso z tofu
Składniki:
100 g tofu
3 łyżki miso
2 garści świeżego szpinaku
2 marchewki
1 l bulionu warzywnego
Cebulka dymka
Bakłażan
Przygotowanie:
Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę, bakłażana pokrój w drobne i cienkie paseczki, liście szpinaku zwijaj w ruloniki i pokrój w paseczki. Bulion zagotuj z miso, dodaj marchew, bakłażana i tofu, gotuj aż warzywa zmiękną. Podawaj w małych miseczkach z dodatkiem świeżego szpinaku.
Kolorowy tort czekoladowy
Składniki:
250 g śmietanki 36%
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 36%
200 g gorzkiej czekolady
200 g mielonych migdałów
100 g drobnego cukru
100 g mascarpone
5 jaj
3 tabliczki białej czekolady
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Kolorowe draże
Czekoladowe wafelki
Przygotowanie:
Białą czekoladę połam lub pokrój na małe kawałki, wrzuć je do miski i zalej gorąca śmietanką, poczekaj aż czekolada się rozpuści, wymieszaj aby uzyskać gładką konsystencję. Żółtka ubij z połową cukru, dodaj do nich migdały, czekoladę, cukier waniliowy- masę wymieszaj mikserem. Osobno ubij białka dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Połącz piane z masą czekoladową, mieszaj bardzo ostrożnie aby białka „nie siadły”. Masę przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Piecz pod przykryciem z folli aluminiowej około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Masa czekoladowa:
50 g śmietanki zagrzej z cukrem, czekoladę połam lub pokrój na małe kawałki, wrzuć do miski i zalej gorąca śmietką (czekolada ma się rozpuścić). Pozostałą śmietkę ubij razem z mascarpone, potem wymieszaj z ostudzoną czekoladą.
Gdy spód będzie już upieczony wyciągnij go z formy i poczekaj aż wystygnie, wtedy pokryj go czekoladowym kremem. Wierzch obsyp kolorowymi drażami a boki obklej czekoladowymi waflami (jako ‘’klej” posłuży ci czekoladowa masa).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN