Jak odróżnić pigwowiec od pigwy? Pigwowiec - uprawa, przepisy

Pigwa i pigwowiec
Oleksandr Kiriuchkov/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Nazewnictwo „pigwowiec” i „pigwa” używane jest w Polsce zamiennie, by określić krzewy dające cierpkie, małe „jabłuszka” bogate w witaminę C. Warto wiedzieć, jak odróżnić te dwa gatunki - wbrew pozorom nie jest to takie trudne.

Pigwowiec to prawdziwa bomba witaminy C, dlatego jego owoce są szczególnie cenne zimą. Ma też inne właściwości. Nic więc dziwnego, że warto dowiedzieć się, jak pielęgnować pigwowiec oraz jak wyczarować z niego pyszną konfiturę i nalewkę.

Pigwa a pigwowiec, pigwowiec a pigwa...

Często dla określenia jednego krzewu używane są zamiennie nazwy „pigwowiec” i „pigwa”. Pochodzą one z jednej rodziny, dają owoce i pełnią funkcje ozdobne. Jednak na tym podobieństwa się kończą. To, co można zauważyć na pierwszy rzut oka, to fakt, że pigwa jest wyższa, daje także większe owoce. Jej cechą charakterystyczną jest łuskowata, odpadająca korowina. W kwestii uprawy pigwowiec jest dużo mniej wymagający. Jest także mrozoodporny, dzięki czemu nie wymaga okrywania na zimę.

Pigwowiec - odmiany

Pigwowiec, podobne ja pigwa, ma wiele gatunków i odmian. Oto najpopularniejsze z nich:

  • pigwowiec japoński cechuje się wysokością do 1 m i żółtopomarańczowymi kwiatami; a pigwowiec Cido nie posiada kolców, osiąga do 1 m wysokości; ma bardzo małe owoce i pomarańczowe kwiaty
  • pigwowiec chiński to gatunek, który nie ma kolców, zachwyca swoimi różowymi kwiatami;
  • pigwowiec pośredni to połączenie pigwowca japońskiego i okazałego; jest to niski krzew z niezwykle dekoracyjnymi szkarłatnoczerwonymi, dużymi kwiatami.

Pigwowiec - właściwości

Pigwowiec ma mnóstwo witaminy C, która nie tylko pomaga w walce z przeziębieniem i grypą. Wspomaga także układ krwionośny i wzmacnia stawy oraz kości. Trwają badania dotyczące wpływu witaminy C na brak przerzutów nowotworów - prawdopodobne jest, że witamina ta pomaga w walce z rakiem.

Pigwowiec - przepisy

Owoce pigwowca zawierają bardzo dużo witaminy C, dlatego warto przerobić je na przetwory i nalewki. Kiedy je zbierać? Po pierwszych przymrozkach. Wtedy owoce mają żółty kolor i charakterystyczne czerwone plamki. Pigwowiec owoce ma bardzo cierpkie i twarde, ponadto pestki niektórych odmian są trujące. Z tego powodu „jabłuszka” nie nadają się do jedzenia na surowo.

Pigwowiec - przetwory

Najpopularniejszymi przetworami z pigwowca są soki i dżemy. Aby przygotować sok, musimy dokładnie umyć i obrać owoce, a następnie pokroić na kawałki. Można również zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Następnie należy zasypać je cukrem (maksymalnie ½ kg na 1 kg owoców) na 1-3 dni. Sok, który puszczą, można trzymać w lodówce lub zapasteryzować w słoikach albo buteleczkach. Przygotowany w ten sposób pigwowiec do herbaty nadaje się idealnie.

Aby przygotować dżem, również potrzebujemy jedynie dwóch składników: owoców i cukru. „Jabłuszka” dokładnie myjemy i gotujemy na wolnym ogniu, aż zmiękną (około 40 minut). Następnie przecieramy je przez sito, a powstały w ten sposób mus gotujemy z dodatkiem cukru przez około pół godziny. Po tym czasie nasz dżem jest gotowy do pasteryzacji.

Pigwowiec - nalewka

Z myślą o smakoszach nalewek przedstawimy niezwykle łatwy przepis na nalewkę z pigwowca. Potrzebujemy:

  • 1 kg owoców,
  • 1,5 l wódki 40%,
  • 1 szklanki cukru,
  • 5 łyżeczek miodu,
  • soku z cytryny.

Pierwszym krokiem jest dokładne umycie owoców i pokrojenie tak jak do syropu. Następnie zalewamy je alkoholem w dużym słoju na 2 tygodnie. Po tym czasie alkohol zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni. Gdy pigwowiec puści sok, mieszamy razem alkohol, owoce, miód i sok z cytryny. Taką mieszankę odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie możemy ją przefiltrować i rozlać do butelek. Po 2-3 miesiącach nalewka z pigwowca jest gotowa do spożycia.

Pigwowiec - rozmnażanie

Jeżeli chcemy hodować pigwowiec, sadzonki możemy pozyskać latem z dorosłych krzewów. Ukorzeniamy je przez jesień i zimę, aby wiosną móc je wsadzić do gruntu. Można również rozmnożyć pigwowiec z nasion . Jest to jednak trudniejsza i obarczona większym ryzykiem metoda. Dobrze opłukane nasiona należy stratyfikować przez 2 miesiące, a następnie wysiać wiosną do gruntu. Można również przygotować sadzonki w donicach.

Pigwowiec - uprawa

Pigwowiec jest rośliną o małych wymaganiach. Będzie rósł na praktycznie każdej glebie. Najlepiej sprawdzi się żyzna i przepuszczalna. Ważne jest, aby wsadzić pigwowiec krzew na nasłonecznionym stanowisku. Rośliny te bardzo dobrze znoszą suszę, jednak gdy trwa długo, warto je podlać. Są mrozoodporne. Pigwowiec cięcie znosi bardzo dobrze, wskazane jest, aby raz w roku - na wiosnę wykonać zabieg przycinania. Nie jest ono jednak konieczne. Pigwa i pigwowiec za troskę odwdzięczają się ładnymi kwiatami, które pojawiają się wiosną i ewentualnie jesienią. Pigwowiec przesadzanie znosi bardzo dobrze. Właściwym czasem na tego typu zabieg jest październik, gdy już opadną liście. Aby uniknąć uszkodzenia korzeni, należy pamiętać o obkopaniu rośliny poza obrysem korony.

Pigwa - idealna na jesień. Jakie ma właściwości? Zobacz wideo:

Pigwa - idealna na jesień

Dlaczego pigwowiec nie owocuje?

Przyczyn braku owoców u pigwowca może być wiele. Najczęstsze z nich to: mało plenna odmiana, przemrożone podczas przymrozków kwiaty, niezapylone kwiaty z powodu wczesnego kwitnienia, zacienione miejsce i nadmierne nawożenie azotem, dzięki któremu rozwijają się liście, a nie kwiaty i owoce.

Zobacz też:

Jak jeść pigwę? Porady i przepisy

Specyfiki na odporność. Jaka dieta wzmocni nasz układ immunologiczny?

Sok z pigwy, czyli doskonałe remedium na jesienno-zimowe przeziębienia. Jak go przygotować?

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:
Tagi:

Pozostałe wiadomości